IG_ROYAL VIA GETTY IMAGES |
Πάνω από ένα εκατομμύριο τόνους ραδιενεργού νερού που βρίσκεται αποθηκευμένο στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουσουσίμα θα ρίξει πιθανότατα στον Ειρηνικό Ωκεανό η Ιαπωνία.
Εμπειρογνώμονες από ειδική επιτροπή συμβούλεψαν την κυβέρνηση να προχωρήσει στην εν λόγω κίνηση, κάτι το οποίο ωστόσο έχει σημάνει συναγερμό στις γειτονικές χώρες.
Τα μέλη της αρμόδιας επιτροπής μελέτησαν δύο επιλογές. Είτε να απελευθερώσουν το μολυσμένο νερό στον Ειρηνικό Ωκεανό, είτε να το αφήσουν να εξατμιστεί. Μετά από έρευνα, κατέληξαν στην πρώτη πρόταση.
Οι ειδικοί κατέληξαν στην εν λόγω απόφαση με το σκεπτικό πως η πορεία του νερού θα είναι προβλέψιμη και ο έλεγχος πιο εύκολος. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που θα καταλήξει νερό στην θάλασσα με τρίτιο από τον αντιδραστήρα, κάτι το οποίο, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, δεν είναι επικίνδυνο αν γίνεται σε μικρές ποσότητες.
Όπως είναι φυσικό, έντονες είναι οι αντιδράσεις που εκφράζουν οι άλλες χώρες με χαρακτηριστική την περίπτωση της Νότιας Κορέας, η οποία έτσι κι αλλιώς έχει απαγορεύσει την εισαγωγή θαλασσινών από την περιοχή της Φουκουσίμα, απόφαση που πάρθηκε μετά την πυρηνική καταστροφή.
Παράλληλα, εκτεταμένες είναι οι ανησυχίες που εκφράζονται λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες καθώς υπάρχουν αγωνίσματα που θα γίνουν σε απόσταση έως και 60 χιλομέτρων από την Φουκουσίμα.
Ρίσκο υπάρχει και για την θαλάσσια ζωή αλλά και την γεωργία.
Στο εργοστάσιο φυλάσσονται περίπου 1,2 εκατομμύρια τόνοι ραδιενεργού ύδατος, τη στιγμή που ο αποθηκευτικός του χώρος μόλις που φθάνει για 1,37 εκατομμύρια τόνους.
Η πρόταση τις επόμενες εβδομάδες θα υποβληθεί στην κυβέρνηση για περαιτέρω συζήτηση, προκειμένου να αποφασιστεί πότε και πως θα απορριφθεί το νερό στη θάλασσα.
«Σε σύγκριση με την εξάτμιση, η απελευθέρωση των ουσιών στον ωκεανό μπορεί να γίνει με μεγαλύτερη ασφάλεια», ανέφεραν τα μέλη της επιτροπής.
Σημειώνεται ότι η Tokyo Electric, ή Tepco, έχει συγκεντρώσει περίπου 1,2 εκατομμύρια τόνους μολυσμένου νερού από τους σωλήνες ψύξης που χρησιμοποιούνται για να κρατήσουν τους πυρήνες των καυσίμων από το σημείο τήξης, καθώς το πυρηνικό εργοστάσιο υπέστη ζημιές από το τσουνάμι που ακολούθησε τον σεισμό του 2011.
Πηγή: huffingtonpost.gr με πληροφορίες από Guardian
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια