Γράφει ο Γιάννης Μαντζίκος
Την ώρα που η Λιβύη παραμένει βυθισμένη στο χάος του εμφυλίου ο οποίος έχει γίνει πεδίο σύγκρουσης μισθοφόρων, τζιχαντιστών και άλλων ένοπλων ομάδων, στην ευρύτερη περιοχή της ζώνης του Σαχέλ φαίνεται να ανακύπτει μια άκρως «ανησυχητική» συμμαχία εξτρεμιστών.
Η περιοχή της ζώνης του Σαχέλ η οποία βρίσκεται στο υπογάστριο του Μαγκρέμπ, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, χώρες όπως το Τσάντ, ο Νίγηρας, η Μαυριτανία, το Μάλι και η Μπουρκίνα Φάσο.
Ένα πρόσφατο αποκλειστικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Washington Post» από την περιοχή, αναφέρει ότι η τοπική Αλ Κάιντα και ένα από τα παρακλάδια της, γνωστό με το ακρωνύμιο JNIM συνεργάζονται τακτικά με την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στην Ευρύτερη Σαχάρα. Ενώ λοιπόν οι «μητρικές» οργανώσεις εχθρεύονται στη Συρία και την Υεμένη, τα πράγματα δείχνουν πιο ρευστά στη Δυτική Αφρική, όπου οι συμμαχίες βασίζονται περισσότερο στους φυλετικούς δεσμούς παρά στην ιδεολογία.
Ο ταξίαρχος Ντάγκβιν Άντερσον επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ στην Αφρική τόνισε σχετικά «Φαίνεται ότι δεν είναι μια συνεργασία της στιγμής αλλά μια τακτική συμμαχία και όλα αυτά σε μια περιοχή που είναι πολύ μεγαλύτερη από το Αφγανιστάν και το Ιράκ». Τα πρώτα προειδοποιητικά σημάδια είχαν έρθει από πέρυσι, όταν οι δυο οργανώσεις προσπάθησαν απομονώσουν την πρωτεύουσα της Μπουρκίνα Φάσο, Ουαγκαντούγκου, αποκλείοντας για μήνες μεγάλους αυτοκινητόδρομους.
H συμμαχία αυτή επηρεάζει και επηρεάζεται άμεσα από τα όσα συμβαίνουν στη Λιβύη, αφού το ξέσπασμα του εμφυλίου εκεί το 2011 «έδωσε πρόσβαση στις εξτρεμιστικές οργανώσεις της ευρύτερης περιοχής σε φθηνό και άφθονο οπλισμό» σημειώνει η Κλαούντια Γκαζίνι, αναλύτρια του Crisis Group στο δίκτυο Al Jazeera. Σύμφωνα δε, με το πρόγραμμα Armed Conflict Location and Event Data Project, μαχητές της JNIΜ έχουν βρει ουκ ολίγες φορές καταφύγιο σε αχανείς περιοχές ακυβέρνητες περιοχές της Λιβύης, ιδιαίτερα στα σύνορα με τον Νίγηρα και την Αλγερία.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται την ώρα που η Αμερικανική στρατιωτική διοίκηση της Αφρικής με έδρα τη Νυρεμβέργη αναμένεται να υποστεί μεγάλες περικοπές σε προσωπικό, αν όχι να αποσύρει όλες τις δυνάμεις μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
Ήδη πάντως, οι πρώτες αντιδράσεις στα σχέδια του Εσπερ έχουν διατυπωθεί και μάλιστα όχι μέσα από το Πεντάγωνο. Συγκεκριμένα, οι Γερουσιαστές Λίντσεϊ Γκρειαμ και Τζεφ Κουνς έγραψαν επιστολή στην οποία εκφράζουν μεν την στήριξη τους στην Εθνική Αμυντική Στρατηγική ωστόσο «δεν αντιλαμβάνονται γιατί μια τόσο σημαντική περιοχή για την μάχη εναντίον της τρομοκρατίας όπως η Αφρική, πρέπει να αποψιλωθεί». Αντιδράσεις όμως υπάρχουν και από την Γαλλία η οποία βρίσκεται στην προμετωπίδα της μάχης κατά της τρομοκρατίας στην περιοχή του Σαχέλ της Αφρικής αλλά εξαρτάται πολλές φορές από τη λογιστική συνδρομή των ΗΠΑ. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν ο οποίος συναντήθηκε πρόσφατα με πέντε προέδρους από την περιοχή του Σαχέλ χαρακτήρισε «κακά νέα» τη διαφαινόμενη απόσυρση των ΗΠΑ για τη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια