Η τέλεια καταιγίδα...


Του Κώστα Στούπα 

Οι τελευταίες εξελίξεις ενισχύουν το σενάριο η επιδημία του κοροναϊού που ξεκίνησε από την επαρχία Γουχάν της Κίνας τις τελευταίες εβδομάδες, να εξελιχθεί σε "μαύρο κύκνο" ο οποίος θα μπορούσε να ανατρέψει το επίπλαστο (λόγω χαμηλών και αρνητικών επιτοκίων) καλό κλίμα στις διεθνείς αγορές και την παγκόσμια οικονομία.

Οι νεκροί από την επιδημία στην Κίνα έχουν ξεπεράσει ήδη τους 170 (σσ 213)  και κανένας δεν είναι σε θέση να προβλέψει ποιο είναι το "ταβάνι" αυτής της επιδημίας καθώς δεν μπορεί να προσδιορίσει το πλήθος που έχει μολυνθεί. Τούτο σύμφωνα με τους ειδικούς συμβαίνει γιατί ο "κοροναϊός"  χρειάζεται πολλές μέρες επώασης κατά τη διάρκεια της οποίας μπορεί να μεταδίδεται χωρίς ο φορέας να παρουσιάζει συμπτώματα. 

Ο αντίκτυπος της επιδημίας αρχίζει ήδη να γίνεται αισθητός στην κινέζικη οικονομία, ενώ είναι θέμα χρόνου τα συμπτώματα αυτά να μεταδοθούν στην παγκόσμια. Οι χρηματιστηριακές αγορές, η τιμή του χρυσού και το πετρέλαιο έχουν αρχίσει ήδη να δίνουν μια πρώτη γεύση...

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα το 90% των οικονομικών ζημιών μιας επιδημίας πηγάζει από τον φόβο των ανθρώπων να συναντήσουν άλλους ή να έρθουν σε επαφή με αντικείμενα που έχουν ακουμπήσει άλλοι...

Σε πολλές πόλεις της Κίνας οι δρόμοι είναι άδειοι και τα καταστήματα παραμένουν κλειστά. Τούτο σημαίνει πως οι εμπορικές συναλλαγές έχουν παραλύσει. Το γεγονός πως η έξαρση της επιδημίας συνέπεσε και με  την κινέζικη πρωτοχρονιά που ο τζίρος αυξάνεται ενισχύει τη ζημιά.

Πέρυσι οι λιανικές πωλήσεις στην Κίνα ξεπέρασε το 1 τρισ. γουάν (144 δισ. δολ.) κατά τη διάρκεια της εβδομάδας των διακοπών για το  νέο έτος. 

Το ποσό αυτό ήταν κατά 30% αυξημένο σε σχέση με μια συνηθισμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με τον Economist οι δαπάνες της παραπάνω περιόδου για εσωτερικές τουριστικές μετακινήσεις πέρυσι ξεπέρασαν τα 500 δισ. γουάν.

Φέτος οι ακυρώσεις απειλούν τον κλάδο με "έμφραγμα" καθώς οι εταιρείες έχουν πραγματοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών.

Η μία μετά την άλλη οι ξένες εταιρείες ακυρώνουν τις πτήσεις από και προς την Κίνα. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί την πρώτη εκδοχή μετάδοσης των συνεπειών του "ιού" στη διεθνή οικονομία.

Η δεύτερη και ουσιαστικότερη πηγή μετάδοσης στην παγκόσμια οικονομία είναι το γεγονός πως στην Κίνα κλείνουν πολλές μονάδες παραγωγής προκειμένου να ανακοπεί η μετάδοση από τον συγχρωτισμό των εργαζομένων μεταξύ τους.

Αυτό σημαίνει διατάραξη της ομαλότητας των κινέζικων εξαγωγών αλλά κυρίως και διατάραξη της αλυσίδας προμηθειών πολλών επιχειρήσεων σε διάφορα σημεία του πλανήτη που περιλαμβάνουν ανταλλακτικά που προέρχονται από κινέζικα εργοστάσια.

Οι εξελίξεις αυτές λαμβάνουν χώρα σε μια ευαίσθητη περίοδο για τη διεθνή οικονομία και κυρίως την αμερικάνικη που είναι η μεγαλύτερη και αυτή που δίνει τον ρυθμό στις υπόλοιπες. 

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν πως κατά το τέταρτο τρίμηνο η αμερικάνικη οικονομία έτρεξε με ανάπτυξη λίγο πάνω από 2%. Μπορεί το ποσοστό αυτό σε σύγκριση με άλλες ανεπτυγμένες χώρες να μοιάζει εντυπωσιακό (η Ευρωζώνη π.χ. έτρεξε το 2019 με 1,2% και η Ιαπωνία με ακόμη μικρότερο ρυθμό...) αλλά είναι προβληματικό.

Οι ΗΠΑ ακολουθούν μια άνευ προηγουμένου χαλαρή δημοσιονομική πολιτική με το έλλειμμα να τρέχει με 5,5-6% του ΑΕΠ. Οι αγορές μέχρι τώρα έκαναν τα "στραβά μάτια" στις εξελίξεις αυτές και έτσι είναι πιθανό τα χαμηλά επιτόκια να έχουν δημιουργήσει συνθήκες "φούσκας" σε πολλούς τομείς περιουσιακών στοιχείων με βασικότερους αυτούς των μετοχών και των ακινήτων. 

Τούτο σημαίνει πως η επιδημία του "κοροναϊού" έχει πλέον αυξημένες πιθανότητες να λειτουργήσει σαν "μαύρος κύκνος". Δηλαδή σαν το σπάνιο και απρόβλεπτο φαινόμενο που μοιάζει με "καρφίτσα" που αγγίζει ένα "φουσκωμένο μπαλόνι"...

Οι επόμενες μια-δυο εβδομάδες αναμένεται να είναι καθοριστικές καθώς με βάση τον χρόνο επώασης του ιού σε συνάρτηση με τη λήψη μέτρων καραντίνας, οι ειδικοί θα μπορούν να έχουν μια σαφή εικόνα για τον κύκλο μετάδοσης της επιδημίας.

Εν τω μεταξύ ο φόβος θα έχει κάνει σημαντική ζημιά στην οικονομία και τις αγορές. 


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια