Η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον κρύβει παγίδες


Γράφει ο Αλέξανδρος Τάρκας *

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα "εορτάσει" τους έξι μήνες από τη συγκρότηση της κυβέρνησής του με επίσκεψη στο Λευκό Οίκο, στις 7 Ιανουαρίου, αντιμετωπίζοντας -λόγω των υπερβολικών ανοιγμάτων του προς την Κίνα- ιδιότυπο κλίμα καχυποψίας. Ένα κλίμα που αναπόφευκτα θα επηρεάσει και τη συζήτηση για τις προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Εδώ και μήνες, η κινεζική ωρολογιακή βόμβα υπονομεύει τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και, ταυτόχρονα, προκαλεί ερωτηματικά σε ισχυρά μέλη της ΕΕ, όπως η Γαλλία και η Γερμανία. Οι πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ αξιώνουν από την Ελλάδα ταχεία υπογραφή συμφωνίας για τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα 5G, ώστε να περιοριστεί η κινεζική επιρροή, επιβεβαιώθηκαν από την ίδια την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για τη συνάντηση Τραμπ-Μητσοτάκη.

Αναφέρεται μεταξύ άλλων, ότι «ο πρόεδρος Τραμπ θα δώσει έμφαση στη σπουδαιότητα της ασφάλειας των τηλεπικοινωνιών, ειδικά σχετικά με το 5G, σε αντιπαράθεση με την κακόβουλη επιρροή (τρίτων) στην περιοχή». Όμως, πέραν των λαθών με την Κίνα, οι σχέσεις Αθήνας-Ουάσιγκτον ούτως η άλλως χαρακτηρίζονται από μία αντίφαση τους τελευταίους μήνες (ή και την τελευταία διετία-τριετία) εν μέσω της επιθετικής δράσης της Άγκυρας στην ευρύτερη περιοχή.

Από τη μία πλευρά, όλοι οι διαμορφωτές πολιτικής (Στέητ Ντηπάρτμεντ, Πεντάγωνο, Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας) ειλικρινώς χαρακτηρίζουν ως στρατηγική και ως καλύτερη από ποτέ τη συνεργασία με την Ελλάδα. Ωστόσο, από την άλλη πλευρά, συμπληρώνουν ότι οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ είναι ανεξάρτητες από τις αντίστοιχες Ουάσιγκτον-Άγκυρας, όσο και αν παραδέχονται ότι τέμνονται, πολλοί από τους διπλωματικούς και στρατιωτικούς κύκλους της περιοχής.


* Ο Αλέξανδρος Τάρκας Εκδότης του περιοδικού «Άμυνα & Διπλωματία» και σύμβουλος ξένων εταιριών μελέτης επιχειρηματικού ρίσκου για τη ΝΑ Ευρώπη

** Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια