Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ |
- Πολλά φουστάνια, ρε παιδιά... Πολλά φουστάνια. Τι διάολο; Εδώ είναι αντιτορπιλικό. Δεν είναι το Λύκειο των Ελληνίδων... , ήταν μια από τις αγαπημένες ατάκες στον ελληνικό κινηματογράφο, που εκτιμώ ότι σιγοψιθυρίζουν αναλογικά πολλοί βουλευτές της ΝΔ σήμερα, οι οποίοι προβληματίζονται όλο και περισσότερο για την μετατροπή του κόμματός τους σε οστεοφυλάκιο περισυλλογής λειψάνων ιδεολογικής εκπροσώπησης και πολιτικών πρακτικών κοινής κατεύθυνσης με εκείνες της Ντόρας.
Τα σούρτα-φέρτα στο σπίτι της και τα τραπεζώματα επί τραπεζωμάτων που ακολουθούν μέσα και έξω από την Ελλάδα μόνο τυχαία δεν είναι, αφού εξυπηρετούν - φως φανάρι - την ανασύνθεση του μηχανισμού της διακομματικά και την πάγια τακτική της αλίευσης ημετέρων στο άρμα της, με το βλέμμα στο μέλλον του γιου της...
Η ''Δημοκρατική Συμμαχία'' της μάς άφησε χρόνους, αλλά η διακομματική με τις συνιστώσες του ενδοτισμού απ' τον ευρύτερο (νεο)φιλελεύθερο χώρο και τον χώρο των διεθνιστών εθνομηδενιστών καλά κρατεί. Κρατεί και επιβραβεύεται καλυμμένη απ' τον μανδύα της κρητικής φιλοξενίας, που κλείνει στη ζεστή αγκαλιά της την αδιανόητη άλλοτε συνεύρεση Παπανδρέιδων και Μητσοτάκηδων, παρουσία και Συριζαίων.
Πολλοί απ' τους παλιόφιλους και τους νέους... γευσιγνώστες των εδεσμάτων και της πολιτικής (όχι πολίτικης) κουζίνας της Ντόρας είναι- εντελώς συμπτωματικά - παλιοί ''συνέταιροι'' της στο κόμμα που είχε ιδρύσει ή ιδεολογικοί της αντίπαλοι, θιασώτες του σχεδίου Ανάν και της ''Συμφωνίας'' του Τσίπρα στις Πρέσπες,.
Κάποιοι ή κάποιες από αυτούς διάκειντο ανέκαθεν εχθρικά έναντι του... προαιώνιου εχθρού της στο κόμμα, Αντώνη Σαμαρά. Μια εξ αυτών είναι η φίλη της Ντόρας Μαριέττα (Γιαννάκου), που δεκαπέντε χρόνια πριν, λίγο μετά το ''ΟΧΙ'' του Τάσου Παπαδόπουλου και της Κύπρου στο Σχέδιο Ανάν (24 Απριλίου 2004) είχε δηλώσει με νόημα στον ''9,84'' για το πώς θα εκλάβει η Ευρώπη το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Κύπρο:
- Η Ευρώπη θα το εκλάβει αρνητικά το ''ΟΧΙ'', το λέω ευθέως... Η ζωή της Κύπρου, μέσα στην Ευρώπη, θα είναι δύσκολη χωρίς λύση. Αυτό μπορώ να σας το πω μετά λόγου γνώσεως...
Τώρα, θα μου απαντούσε κάποιος δικαιολογημένα ίσως.
- Περσινά ξινά σταφύλια αυτά τα της Κύπρου... Άσε που δε συζητιούνται τόσο σοβαρά θέματα στις κοινωνικές συνευρέσεις της Ντόρας, γιατί τον πρώτο λόγο έχουν οι σαλάτες, το γιουβέτσι, οι μελιτζάνες με τα τυριά, το γουρουνόπουλο ή το ψάρι και, φυσικά, οι σφακιανές πίτες και τα ξακουστά ''ντολμαδάκια της Μαρίκας'', συνοδευμένα από κρητικιά ρακί που σε απογειώνει μόνο με τη μυρωδιά της.
- Σε απογειώνει ή σε προσγειώνει στην Ντορική πραγματικότητα; Θα του απαντούσα με ερώτηση εγώ η καχύποπτη.
Γιατί ''μεταξύ τυρού και αχλαδιού'' λαμβάνουν χώρα διεργασίες που εξελίσσονται ενίοτε σε βυζαντινές ίντριγκες. Λέγονται μεγάλες αλήθειες και αποκαλύπτονται διαθέσεις, διλήμματα και προδιαθέσεις ευεπίφορες στην ιδεολογική προσαρμογή, η οποία έχει σε κάθε περίπτωση κίνητρα και οφέλη για όλους τους συμμετέχοντες στην win-win ανταλλαγή ''δώρων''...
Στο πνεύμα αυτό είχε γίνει τον Ιούλιο του 1997 στο νυχτερινό κέντρο ''Γοργόνες και Μάγκες'' (το μετέπειτα ''Ποσειδώνιο'') το ''πάντρεμα'' του Κώστα Καραμανλή με την Ντόρα. Απ' τα χαρακτηριστικά της μεταξύ τους προσέγγισης ήταν και το γεγονός (που σχολιάστηκε, τότε, ως παραπολιτικό) του τραγουδιού του Γιώργου Μαργαρίτη ''Είδα κι έπαθα, κυρά μου, να σε φέρω στα νερά μου...'', το οποίο λέγεται ότι ψιθύρισε χαμογελώντας ο ΚΚ στην Ντόρα, που καθόταν δίπλα του.
Απ' τα ενσταντανέ της βραδιάς εκείνης ήταν και η παραγγελιά του τραγουδιού του Καζαντζίδη ''Το μερτικό μου απ' τη χαρά μού το 'χουν πάρει άλλοι'' απ' τον νεαρό τότε Καραμανλή, που - με την κίνησή του αυτή - έλιωσε εντελώς τον πάγο που τον χώριζε απ' τη βουλευτή του κόμματός του, λόγω της στήριξης της υποψηφιότητας Σουφλιά εκ μέρους της για αρχηγού της ΝΔ αντί εκείνου.
Έκτοτε και μέχρι το τέλος της πρωθυπουργίας Καραμανλή, η Ντόρα τιμήθηκε δεόντως αναλαμβάνοντας το χαρτοφυλάκιο του ΥΠΕΞ μας, με τα γνωστά αποτελέσματα... Κυριότερο και βαρύτερο εξ αυτών ήταν η από κοινού με τον π. πρωθυπουργό επιστολή το 2008 στον ΟΗΕ με την οποία αιτούνταν ως Ελλάδα την ανάκληση της μέχρι τότε περήφανης ελληνικής θέσης του 1992 (που απέκλειε την παράδοση του ονόματος ''ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ'' στα Σκόπια) και αντικατάστασής της από σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό προ της λέξης ''ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ''...
Επτά χρόνια αργότερα, στα τελειώματα της ΝΔ και του Κώστα Καραμανλή από την καρέκλα της εξουσίας, η Ντόρα θα γινόταν και πάλι πρωτοσέλιδο με αιχμές συνομωσιολογικού περιεχομένου, που παρέπεμπαν σε βυζαντινές ίντριγκες λίγο πριν απ' την πτώση του αυτοκράτορα.
Αυτήν τη φορά η συνάντηση, που είχε γίνει στο εστιατόριο ''Βυζαντινό'' του Χίλτον τον Μάρτιο του 2009, αφορούσε τις διεργασίες των δυο φιλόδοξων υπουργών (Σουφλιά - Ντόρας), που γίνονταν ερήμην του Καραμανλή για την ''επόμενη μέρα'' στο κόμμα μετά την επερχόμενη ήττα του.
Δέκα χρόνια από τότε, τα γεύματα ή τα δείπνα της Ντόρας στην Ελλάδα - τη χρονιά που τείνει να εκπνεύσει - έχουν... ''οικογενειακό'' χαρακτήρα και είναι πολυπληθή, αφού γίνονται σχεδόν πάντα στο σπίτι των Μητσοτάκηδων στη Γλυφάδα.
Στο διακομματικό δείπνο του περασμένου Σεπτέμβρη είχαν τιμήσει το δείπνο της Ντόρας, μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Παπανδρέου από το ΚΙΝΑΛ και ο πρώην ΥΠΕΞ του Τσίπρα Γιώργος Κατρούγκαλος, δίνοντας έναν αέρα συναίνεσης και διακομματικής σύγκλησης στο τελετουργικό της γλυφαδιώτικης φιλοξενίας.
Στο επόμενο δείπνο του Οκτωβρίου είχαν παρακαθίσει ως προσκεκλημένοι της Ντόρας 40 Νεοδημοκράτες (μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, βουλευτές και υπουργοί της ΝΔ), ενώ στο τελευταίο - στις αρχές Δεκεμβρίου - ήταν καλεσμένες σε δείπνο γυναίκες βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, μεταξύ των οποίων και η αγαπημένη φίλη της οικοδέσποινας Μαριέττα Γιαννάκου.
Η τελευταία έχει καταγεγραμμένη την πολιτική παρουσία της στην ιστορία του κόμματος όχι μόνο γιατί πριμοδοτούνταν μονίμως από Καραμανλήδες και Μητσοτάκηδες στην ιεραρχία του και σε θέσεις-κλειδιά κυβερνητικές, αλλά και για την ανάθεση της συγγραφής της Νεότερης Ιστορίας του Δημοτικού στην ''αριστερή'' συγγραφική ομάδα της κ. Ρεπούση, που τάραξε την ελληνική κοινωνία με τις ανιστόρητες αναφορές της.
Καταγεγραμμένη όμως είναι και η συγκρουσιακή σχέση της Μαριέττας με τον Αντώνη Σαμαρά, η οποία αντλούσε τα καύσιμα επιθετικότητάς της από τη στενή φιλία της με την Ντόρα.
Για του λόγου το αληθές, καταγράφω - εν είδει ημερολογίου - το σκιαγράφημα αυτής της επιθετικότητας:
Απρίλιος 2014: Η Μαριέττα Γιαννάκου επικρίνει σκληρά την απόφαση των κυβερνητικών εταίρων (Σαμαρά-Βενιζέλου) να αλλάξουν το εκλογικό σύστημα και να υιοθετήσουν τη σταυροδοσία αντί της λίστας (''είναι αναντίστοιχη της σοβαρότητας που απαιτούν οι ευρωεκλογές''), ενώ για τις σχέσεις της με τον Αντώνη Σαμαρά αποκαλύπτει ότι έχει να τον δει εδώ και ενάμισι χρόνο...
Φεβρουάριος 2015: Η Μαριέττα Γιαννάκου εξαπολύει πυρά κατά του Αντώνη Σαμαρά και στρέφεται προς τον Κώστα Καραμανλή, απ' τον οποίο ζητά να παρέμβει για την πορεία της ΝΔ...
- ... Η ΝΔ δεν μπορεί να είναι ένα κόμμα που αποφασίζουν δυο-τρεις άνθρωποι. Δεν μπορεί να είναι μια μικρή ομαδούλα η οποία αποφασίζει και στρέφει το κόμμα προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση..., λέει χαρακτηριστικά επιτιμώντας τη στροφή προς τα δεξιά του Μεσσήνιου πολιτικού λόγω της γαλάζιας αιμορραγίας σε σχηματισμούς προς τα δεξιά της ΝΔ.
Δεκέμβριος 2019: Στο τραπέζι που στήθηκε στο Μητσοτακέϊκο στη Γλυφάδα για τις γυναίκες βουλευτές και υπουργούς, μεταξύ των οποίων και η Μαριέττα, το γεύμα δεν περιλαμβάνει μόνο τα περίφημα ντολμαδάκια της Μαρίκας, αλλά και συζητήσεις πολιτικές με προσφιλή στόχο της Ντόρας τον Αντώνη Σαμαρά, κατά του οποίου εξαπέλυσε βέλη φαρμακερά, με αφορμή μια αποστροφή της ομιλίας του για το μεταναστευτικό στο 13ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας:
- ... Στηρίζουμε την πολιτική Μητσοτάκη χωρίς λαϊκίστικες προσεγγίσεις..., είπε υπαινικτικά μεταξύ άλλων η Ντόρα εκτοξεύοντας το μελάνι της κι έφερε ένα γύρο με το βλέμμα της για να δει αν έπιασαν το υπονοούμενό της οι καλεσμένες.
Η Μαριέττα χαχάνισε δίπλα της εύχαρις κουνώντας με νόημα το κεφάλι... Δεκατρείς μέρες αργότερα θα συγκέντρωνε η ίδια τα φώτα της δημοσιότητας σε παρέμβαση που θα έκανε (στην εκπομπή ''Απευθείας'' της ΕΡΤ) σχετικά με το ενδεχόμενο υποψηφιότητας του Κώστα Σημίτη, με στόχο ωστόσο τον Αντώνη Σαμαρά για τον οποίο διακινούνταν η είδηση εκείνες τις μέρες ότι ''επιθυμούσε διακαώς'' να αναρριχηθεί στον θώκο του ΠτΔ:
- Προσωπική μου γνώμη είναι ότι πρώην πρωθυπουργοί δεν έχουν καμιά δουλειά να γίνουν Πρόεδροι της Δημοκρατίας..., για να προσθέσει αμέσως μετά. Κανένας πρώην πρωθυπουργός δεν διεκδίκησε Προεδρία της Δημοκρατίας σε καμιά χώρα της Ευρώπης. Και θα σας πω ποιος είναι ο λόγος. Το σύστημά μας είναι πρωθυπουργοκεντρικό. Ο πρωθυπουργός είναι το πανίσχυρο πρόσωπο. Είναι δυνατόν από ''πανίσχυρο πρόσωπο'' (που ήταν) να θέλει μετά να γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας χωρίς αρμοδιότητες;
Είναι φανερό ότι, όσο πλησιάζει η ώρα της επιλογής του ενοίκου του Προεδρικού Μεγάρου για την επόμενη πενταετία κορυφώνεται η αγωνία των κύκλων της Ντόρας για το πρόσωπο που θα επιλεγεί, μαζί με τις προβοκατόρικες μεθοδεύσεις του γνωστού και μη εξαιρετέου μηχανισμού της κάτω από το τραπέζι.
Έχοντας φέρει εις πέρας με επιτυχία τον εξαναγκασμό σε παραίτηση του Α. Σαμαρά απ' την αρχηγία της ΝΔ, οι κύκλοι αυτοί πήραν τον αέρα της ιδιοκτησίας της και, μετά την εκλογή του Κυριάκου, αλωνίζουν κυριολεκτικά στο κόμμα έχοντας εξασφαλίσει ήδη το ελευθέρας απ' την αδελφή του.
Με το δεδομένο αυτό δεν αποκλείεται να έχουν μπει στο παιχνίδι της επιλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και κρίσιμα κυβερνητικά θέματα, όπως τα εθνικά και τα κοινωνικά, συμπεριλαμβανομένου του δημογραφικού και του μεταναστευτικού, όπου συγκλίνουν οι απόψεις των (νεο)φιλελεύθερων με τους εθνομηδενιστές ως προς το θέμα αντιμετώπισης του δημογραφικού προβλήματος δια της επιμειξίας των Ελλήνων με τους λαθρομετανάστες...
Αν συμβαίνει αυτό, αν παίζονται τέτοια εθνοκτόνα παιχνίδια στις πλάτες του ελληνικού λαού και ετοιμάζονται με περισσή ελαφρότητα απ' τα μαγειρεία της Ντόρας πιθανοί υποψήφιοι κεντροαριστεροί ή αριστεροί (τύπου Παπανδρέου ή Δαμανάκη) με επικίνδυνες θέσεις για την Ελλάδα και τους Έλληνες, τότε είμαστε χαμένοι από χέρι.
Κι αυτό γιατί πρέπει να ληφθεί υπόψη η περαιτέρω επιδείνωση του μεταναστευτικού, για το οποίο επικρατεί προβληματισμός στην κοινωνία με το μέτρο της διασποράς ανά την Ελλάδα των λαθρομεταναστών και με τις συνεχιζόμενες ''δράσεις'' των ΜΚΟ, άγνωστης στόχευσης, ακόμα κι αν έχουν δεσμούς αίματος... κυβερνητικούς.
Ωστόσο εμένα προσωπικά πιο πολύ κι απ' τις ''δράσεις'' των ΜΚΟ με ανησυχούν οι ''δράσεις'' των μαγειρείων της Ντόρας, για να μην πω η ίδια η Ντόρα, που είναι πηγή κινδύνου από μόνη της μετά τα όσα μας έδειξε ότι είναι σε θέση να κάνει...
Κι όσο τη βλέπω να υπερπροβάλλεται, περνώντας με κόκκινο, πράσινο, πορτοκαλί τις ανοιχτές θύρες των ΜΜΕ - και προπάντων του ΣΚΑΙ - με τον αέρα της αδελφής και της κόρης πρωθυπουργού - τόσο ταράζεται το εντός μου για την πρωτόγνωρη μεταχείριση που γίνεται σε μια απλή βουλευτή χωρίς κυβερνητικό θώκο...
Και μη μου πείτε ότι δεν ανησυχείτε εσείς, ειδικά όταν την ακούτε να διατυπώνει κάτι απόψεις φερμένες απ' τα παλιά για τις ειδικές οικονομικές ζώνες στη Θράκη. Απόψεις που τις είχα πρωτοακούσει το 2012 απ' αυτήν κατά την περιοδεία της στη Ροδόπη, όπου συζητούσε για θέματα ανάπτυξης της περιοχής με τον τότε περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη...
Ήταν οι λεγόμενες ΕΟΖ στην επικαιρότητα εκείνη την εποχή και κόπτονταν για την εφαρμογή τους στην Ελλάδα οι ΗΠΑ, η Αγγλία και η Γερμανία, που εκπροσωπούνταν από αντίστοιχες πολυεθνικές εταιρείες οι οποίες θα παρήγαγαν εμπορεύματα στην Ελλάδα με ανταπόκριση πέραν των ορίων του τελωνειακού εδάφους κι από φθηνά εργατικά χέρια αλλοδαπών!!!..
Που πάει να πει θα έμπαινε σε ιδιότυπη ''καραντίνα'' η Θράκη, αφού δε θα υπόκειντο σε τελωνειακό έλεγχο όσοι διέμεναν ή εργάζονταν εκεί. Κοινώς δε θα είχαν την ίδια φορολογία με τους κατοίκους της υπόλοιπης Ελλάδας και τα οφέλη θα εισπράττονταν από ξένες δυνάμεις, ενώ η Θράκη θα διολίσθαινε προς την αυτονομία συμπαρασύροντας με τον χρόνο και την γειτονική της Μακεδονία...
Μάλιστα!!! Δημιουργία ΕΟΖ, στις πιο ευαίσθητες περιοχές της πατρίδας μας, όπως η Θράκη... Η ανησυχία μέσα μου κορυφώνεται, γίνεται αγωνία για τα σχέδια της πρωθυπουργικής αδελφής, το μακρύ χέρι της οποίας απλώνεται απ' τη Θράκη μέχρι την Κρήτη, στα έρημα χωριά της οποίας σκέφτεται να εγκαταστήσει λαθρομετανάστες από την Μόρια, για να αυγατίσει κι ο πληθυσμός στο νησί με τις επιμειξίες...
Φευ!!!.. Τα πράγματα φαντάζουν στα μάτια μου τραγικά όσο σκέφτομαι τις... προχωρημένες ιδέες και μεθοδεύσεις της Ντόρας, που μπορεί και ''μαγειρεύει'' τα πάντα με την ίδια άνεση. Απ' τα ντολμαδάκια της μάνας της της Μαρίκας μέχρι τον επόμενο ΠτΔ και τη''συνεκμετάλλευση'' του Αιγαίου!..
'' Σίγουρα θα ενθουσιάζουν οι ιδέες της κάποιους παλιόφιλους απ' την ''Φιλελεύθερη Συμμαχία'', σκέφτομαι πικρόχολα. ''Θα τους δίνει ιδέες για την Μακεδονία, όταν θα εγκαταστήσουν κι εκεί τις ''γκρίζες'' ζώνες της ΕΟΖ κι αναγνωρίσουν την ''μακεδονική μειονότητα'' που ονειρεύονται. Που ονειρεύονταν μέχρι πρότινος τουλάχιστον, πριν τους καλοδεχτεί στην ΝΔ ο Κυριάκος...''
''Κρινιώ Καλογερίδου'' (Βούλα Ηλιάδου, συγγραφέας)
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια