Γιατί αυτός ο εθνικός εξευτελισμός; Να αφυπνιστούν κυβερνώντες και αντιπολιτευόμενοι.
Γράφει ο Σάββας Καλεντερίδης
Η συνάντηση έγινε μετά την απίστευτη πρόκληση της Τουρκίας να εισβάλει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, παρασέρνοντας και τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης να υπογράψει δύο μνημόνια, που δεν ξέρει κανείς ποιο να χαρακτηρίσει χειρότερο από το άλλο.
Το ένα αφορά την «οριοθέτηση» της υφαλοκρηπίδας-ΑΟΖ των δύο χωρών και το άλλο την αμυντική συνεργασία των δύο χωρών, που σημαίνει δημιουργία ναυτικής και αεροπορικής-στρατιωτικής βάσης της Τουρκίας στη Λιβύη, δηλαδή εκχώρηση του θαλάσσιου και εναέριου ελέγχου της Λιβύης στην Τουρκία.
Τα ελληνικά νησιά δεν θα έχουν δικαίωμα στην υφαλοκρηπίδα
Για όσους δεν αντιλαμβάνονται τι σημαίνουν αυτά τα δυο, να πούμε ότι το μεν πρώτο σημαίνει
-κλοπή δεκάδων χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων ελληνικής και κυπριακής υφαλοκρηπίδας όχι μόνο από την Τουρκία αλλά και από τη Λιβύη,
-περιορισμό της υφαλοκρηπίδας της Κρήτης, της Ρόδου, της Καρπάθου και της Κάσου στα 6νμ.,
-εξαφάνιση του νησιωτικού συμπλέγματος Μεγίστης-Στρογγύλης,
-πλήρη αποκλεισμό, αποκοπή και περαιτέρω «απομάκρυνση» της Κύπρου από την Ελλάδα και
-δημιουργία προηγουμένου, που η Τουρκία θα απαιτήσει να εφαρμοστεί και στο Αιγαίο. Δηλαδή, στο Αιγαίο, που θα «ανοίξει» σε επόμενη φάση, όταν η Τουρκία θεωρήσει ότι διασφάλισε τα συμφέροντά της στην Αν. Μεσόγειο, τα ελληνικά νησιά δεν θα έχουν δικαίωμα στην υφαλοκρηπίδα, πέραν των 6νμ.
Η Γαύδος θα εξαφανιστεί όπως το Καστελόριζο
Όσον αφορά το δεύτερο, η Ελλάδα θα περικλυκλωθεί από νότον και η Κρήτη θα μπει στο «στόχαστρο» των τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε καθημερινή βάση. Για τη Γαύδο δεν συζητάμε, θα εξαφανιστεί κι αυτή όπως το Καστελόριζο.
Για να δούμε δε το μέγεθος της πρόκλησης που συνιστούν όλα τα παραπάνω, να υπενθυμίσουμε ότι ενώ η Τουρκία χαρακτήρισε προκαταβολικά ως «αιτία πολέμου» το κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12νμ., πετυχαίνοντας μέχρι σήμερα το στόχο της, αφού η Ελλάδα ίσως είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο που δεν έχει επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12νμ., η Τουρκία στο θέμα της Λιβύης έκανε χρήση ενός δικαιώματος που δεν είχε και η Ελλάδα προκαταβολικά δεν έβγαλε λέξη, ούτε μια ανακοίνωση, έτσι για την τιμή των όπλων.
Και αντί γι’ αυτό, στην ουσία εκλιπαρήσαμε να γίνει η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, μετά από αυτήν την τεράστια πρόκληση εις βάρος της χώρας μας.
Εθνικός εξευτελισμός
Και λέω εκλιπαρήσαμε, γιατί ενώ το υπουργείο Άμυνας έκανε επίσημη διαρροή στο ΑΠΕ ότι παγώνουν οι συνομιλίες για το ΜΟΕ, μετά την πρόκληση της Τουρκίας, μετά από λίγες ώρες το Μαξίμου έκανε άλλη διαρροή, ότι οι συνομιλίες για τα ΜΟΕ θα συνεχιστούν. Γιατί αυτός ο εθνικός εξευτελισμός;
Μα γιατί είπε ο Ερντογάν ότι αν παγώσουν τα ΜΟΕ, δεν γίνεται η συνάντηση.
Όσον αφορά το περιεχόμενο της συνάντησης, τα πράγματα είναι απλά. Η Τουρκία έχει εθνικό σχέδιο το οποίο βήμα βήμα το υλοποιεί και η Ελλάδα προσπαθεί πολλές φορές αδικαιολόγητα αιφνιδιασμένη να διαχειριστεί τις προκλήσεις της Τουρκίας εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων.
Και αυτό έγινε στη συνάντηση, κάτι σαν αυτό που λέει ο λαός το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι.
Και δεν έχουν αντιληφθεί ακόμα κυβερνώντες και αντιπολιτευόμενοι ότι τα χειρότερα έπονται, αν δεν συμπηχθεί εθνικό μέτωπο και εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας, που όσον αφορά τις θάλασσές μας εκφράζεται μέσα από το νέο εθνικό δόγμα της Τουρκίας που ακούει στο όνομα «Γαλάζια Πατρίδα».
Ας ελπίσουμε ότι έστω και τώρα θα αφυπνιστούν κυβερνώντες και αντιπολιτευόμενοι.
Δημοσιεύεται στην εφημερίδα Δημοκρατία
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια