Sponsor

ATHENS WEATHER

Η νέα Κομισιόν νομιμοποιεί τις τουρκικές προκλήσεις: «Ξηλώνει» τις κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας & ξεκινάει διάλογο για χρηματοδότηση


Με «βιτρίνα» το προσφυγικό, αλλά και ισχυρισμούς που αγγίζουν τα όρια του τραγελαφικού, η νέα Κομισιόν νομιμοποιεί τις παράνομες τουρκικές ενέργειες, καθώς επαναφέρει τον πολιτικό διάλογο με την Άγκυρα, εξετάζει σενάρια περαιτέρω χρηματοδότησης της Τουρκίας, και όλα δείχνουν πως ετοιμάζει πλήρη άρση των κυρώσεων που επιβλήθηκαν τον Ιούλιο.

Η «καλημέρα» της νέας Κομισιόν που αναλαμβάνει καθήκοντα σήμερα 1η Δεκεμβρίου και αρχίζει ουσιαστική δουλειά αύριο Δευτέρα, σηματοδοτεί μια προσπάθεια αδειάσματος των πολιτικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας, με αφετηρία την άρση αναστολής «υψηλών ευρωτουρκικών πολιτικών διαλόγων», κάτι που είχε αποφασιστεί στις 15 Ιουλίου, ομόφωνα από τα 28 κράτη-μέλη, λόγω των έκνομων δραστηριοτήτων της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Αντί έμπρακτης αλληλεγγύης στο ζήτημα της ΑΟΖ, η νέα Κομισιόν της Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν, δρομολογεί ενέργειες που παραπέμπουν σε ροκάνισμα των εν λόγω πολιτικών κυρώσεων, θέτοντας ως θέμα ύψιστης προτεραιότητας την αναθέρμανση των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Η νέα Κομισιόν, της προερχόμενης από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, κ. φον ντερ Λάιεν, ερμηνεύει τις πολιτικές κυρώσεις κατά της Τουρκίας με ένα τρόπο που μάλλον παραπέμπει σε εμπαιγμό, ενώ δρομολόγησε επαφές με την Άγκυρα χωρίς καμιά διαβούλευση ή έστω ενημέρωση της Λευκωσίας, κάτι που δεν αντανακλά διπλωματικό τακτ.

Στο πλαίσιο αυτό, οργανώνεται αποστολή στην Άγκυρα, υπό τον Αντιπρόεδρο της νέας Κομισιόν, Έλληνα Επίτροπο Μαργαρίτη Σχοινά, η οποία πιθανολογείται ότι θα λάβει χώρα την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου. Ο κ. Σχοινάς φέρεται να επέδειξε ιδιαίτερη προθυμία για την πραγματοποίηση αποστολής στην Τουρκία, καθώς ως αρμόδιος και για θέματα Μετανάστευσης, προτάσσει έναν νέο σχεδιασμό προς αντιμετώπιση του προβλήματος. Μαζί με τον κ. Σχοινά αναμένεται να ταξιδέψει στην Άγκυρα και η καθ’ ύλην αρμόδια Επίτροπος από τη Σουηδία, Ίλβα Γιόχανσον.

Όπως αναφέρει το philenews, τις συναντήσεις με την Άγκυρα ζήτησε η ίδια η νέα Κομισιόν, πριν καν αναλάβει καθήκοντα! Ο Αντιπρόεδρος Σχοινάς και η Σουηδέζα Γιόχανσον, αναμένεται μάλιστα να γίνουν δεκτοί σε ανώτατο επίπεδο, από τον Αντιπρόεδρο της τουρκικής Κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι, ενώ αναμένεται να ανάψει πράσινο φως και ο ΥΠΕΣ της Τουρκίας, προκειμένου να συναντηθεί με τους δύο Ευρωπαίους αξιωματούχους. Στην περίπτωση κατά την οποία οι συναντήσεις της Άγκυρας οριστικοποιηθούν, τότε Σχοινάς και Γιόχανσον θα μεταβούν στην Τουρκία μέσω Ελλάδας, όπου αναμένεται να έχουν επαφές στις 5 Δεκεμβρίου με την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, υπό το φως της αύξησης των μεταναστευτικών ροών (βλέπε άλλη στήλη).

Αν και ουδείς μπορεί να μεμφθεί την προσπάθειά της νέας Κομισιόν να βρει λύση στο μεταναστευτικό, καθίσταται σαφές ότι οι ενέργειές της και ο τρόπος με τον οποίο μεθοδεύτηκαν οι επαφές με την Άγκυρα (πριν καν αναλάβουν καθήκοντα η Πρόεδρος φον ντερ Λάιεν και ο Αντιπρόεδρος Σχοινάς), καταδεικνύουν μια εμφανέστατη τάση για παράκαμψη των πολιτικών κυρώσεων, διά της άρσης της αναστολής των υψηλών πολιτικών διαλόγων. Κάτι που έπραξε και ο Πρόεδρος της Ευρωβουλής Νταβίντ Σασόλι πριν από μερικές μέρες, συναντώντας τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ως προπομπός των όσων επακολουθούν πλέον σε επίπεδο Κομισιόν και φαίνεται ότι θα επικρατήσουν καταργώντας μονομερώς τη μια εκ των τεσσάρων ομόφωνων πολιτικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Ποια η επιχειρηματολογία όσων υπερασπίζουν τις ενέργειες της Κομισιόν;

Ισχυρίζονται ότι η δρομολογούμενη αποστολή Σχοινά-Γιόχανσον στην Άγκυρα, για επαφές με την Κυβέρνηση της Τουρκίας δεν αποτελεί υψηλό πολιτικό διάλογο, αλλά σηματοδοτεί υψηλές πολιτικές συναντήσεις (not high level dialogue but high level political meetings)! Κύκλοι της Κομισιόν, (η οποία όπως εύγλωττα είχε πει ο Όλι Ρεν, μπορεί να τετραγωνίσει τον κύκλο), ισχυρίζονται ότι «η ομόφωνη απόφαση των κρατών-μελών για αναστολή των υψηλών πολιτικών διαλόγων, αφορά μόνο θεσμοθετημένους πολιτικούς διαλόγους και δεν καλύπτει υψηλές πολιτικές συναντήσεις». Ισχυρισμός, ο οποίος ισοδυναμεί με εμπαιγμό, καθώς η έννοια «υψηλός» είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το επίπεδο των επισήμων που συμμετέχουν είτε σε θεσμοθετημένο διάλογο, είτε σε συναντήσεις.

Συνεπώς, δεν είναι η ατζέντα ή έστω μόνο η ατζέντα ή το πώς κάποιος επιδιώκει να βαπτίσει τις όποιες επαφές. Αλλά, είναι το επίπεδο των συμμετεχόντων -και κυρίως αυτό- που καθορίζει εάν μια συνάντηση είναι υψηλού επιπέδου ή όχι. Η «ερμηνεία» και ο διαχωρισμός μεταξύ υψηλών πολιτικών διαλόγων και υψηλών πολιτικών συναντήσεων στην οποία καταφεύγουν κοινοτικοί κύκλοι, στοχεύει απλώς να ρίξει στα μαλακά αυτό που απροκάλυπτα κάνει η νέα Κομισιόν. Όπως έκανε πριν από μερικές μέρες και ο Σοσιαλιστής Πρόεδρος της Ευρωβουλής Νταβίντ Σασόλι, ξεχνώντας τις πολιτικές κυρώσεις κατά της Τουρκίας και συναντώντας τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κάτι που ανάγκασε τη Λευκωσία να χαρακτηρίσει την ενέργεια αυτή ως «λάθος».

Η Κομισιόν αναμένεται να πράξει ακριβώς αυτό που έκανε και ο Πρόεδρος της Ευρωβουλής. Δηλαδή να χρυσώσει το χάπι της Λευκωσίας επαναλαμβάνοντας τη «φραστική στήριξή» της για το ζήτημα της ΑΟΖ. Την ίδια ώρα που στην πράξη υπονομεύει με τον πλέον απαράδεκτο τρόπο τις πολιτικές κυρώσεις κατά της Τουρκίας, με υπεκφυγές και ερμηνείες που υποτιμούν τη νοημοσύνη.

Αντίθετες κινήσεις Λευκωσίας-Κομισιόν

Οι ενέργειες της νέας Κομισιόν να δρομολογήσει «υψηλές πολιτικές συναντήσεις» με την Άγκυρα, κόντρα στις ομόφωνες πολιτικές κυρώσεις για αναστολή των υψηλών ευρωτουρκικών πολιτικών διαλόγων, λαμβάνουν χώρα σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία ο Κύπριος ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης δίνει μάχη στο μέτωπο των νομικών κυρώσεων, για την περίληψη στη λίστα στοχευμένων μέτρων, συγκεκριμένων ονομάτων νομικών οντοτήτων και φυσικών προσώπων που συμμετέχουν ή διαδραματίζουν ρόλο στις έκνομες δραστηριότητες της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ. Καθίσταται λοιπόν σαφές, ότι οι ενέργειες της νέας Κομισιόν ξηλώνουν μέρος των πολιτικών κυρώσεων, την ώρα που η Λευκωσία επιδιώκει να οικοδομήσει στο δυσκολότερο κομμάτι των νομικών κυρώσεων, κάτι που εκ των πραγμάτων δημιουργεί μια πολύ αρνητική εικόνα και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ένδειξη αλληλεγγύης από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τη νέα Κομισιόν.

Πέραν όμως των ευθυνών της επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν, αναφορικά με τη παράκαμψη μέρους των πολιτικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τους «28» κατά της Τουρκίας, ευθύνες έχουν και δύο τουλάχιστον κράτη-μέλη που ενθάρρυναν την άμεση αναθέρμανση των σχέσεων με την Άγκυρα.

Παρά τις κινήσεις που έχουν καταγραφεί στην Ευρωβουλή και τη Κομισιόν, με προφανή στόχο τη σταδιακή κατάργηση των πολιτικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας, ο Νίκος Χριστοδουλίδης φέρεται αποφασισμένος να πετύχει την τοποθέτηση συγκεκριμένων ονομάτων νομικών οντοτήτων και πολιτικών προσώπων στη λίστα νομικών κυρώσεων της Ε.Ε., ήτοι των στοχευμένων μέτρων. Για το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και για την απαγόρευση εισόδου σε ευρωπαϊκό έδαφος, αναλόγως.

Όπως αναφέρει το philenews, οι επόμενες βδομάδες θα είναι καθοριστικές προκειμένου η Λευκωσία να είναι σε θέση να υποβάλει τις προτάσεις της. Σημειώνεται ότι οι όποιες προτάσεις υποβληθούν, θα τεθούν προς συμφωνία ενώπιον της ομάδας εργασίας Relex.

Σε περίπτωση συμφωνίας, τα ονόματα θα εγκριθούν τυπικά από την Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων, Coreper και εν συνεχεία θα υιοθετηθούν σε πολιτικό επίπεδο, από οποιοδήποτε Συμβούλιο της Ε.Ε., ως σημείο Α, χωρίς δηλαδή συζήτηση.

Τα θέλω της Αθήνας

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης επικεντρώνεται στο πρόβλημα της αύξησης των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία στην Ελλάδα, ένα από τα θέματα που επέλεξε να αναδείξει από το βήμα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), στη συνάντηση του Ζάγκρεμπ.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας ευχήθηκε «καλή τύχη» στον Μαργαρίτη Σχοινά (ο οποίος ανήκει στην ίδια πολιτική οικογένεια της Νέας Δημοκρατίας και του ΕΛΚ), απαριθμώντας και τις προτεραιότητες που κατά την άποψή του πρέπει να έχει η νέα Κομισιόν.

Απευθυνόμενος στον κ. Σχοινά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης του επεσήμανε ότι το κοινό ευρωπαϊκό άσυλο και το πλαίσιο προστασίας των ευρωπαϊκών συνόρων, «πρέπει να αποτελέσουν την υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητά σας».

Σημειώνεται ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας έχει προ καιρού εμφανιστεί έτοιμος να συζητήσει τρίτο πακέτο οικονομικής στήριξης από την ΕΕ προς την Τουρκία για τους Σύρους πρόσφυγες, κάτι που δεν ευνοεί η Λευκωσία, η οποία άλλωστε κατά τις αποφάσεις έγκρισης των δύο πρώτων ευρωπαϊκών πακέτων προς την Τουρκία, ζήτησε όπως η δική της συνεισφορά κατευθυνθεί προς τους πρόσφυγες που βρίσκονται στον Λίβανο και την Ιορδανία.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια