Ο Άκης στην… Κουμουνδούρου, ο ΣΥΡΙΖΑ στο περιθώριο…


Την επίσημη επέλαση των «τσοχατζοπουλικών» στην Κουμουνδούρου σηματοδοτεί η ανακοίνωση των ονομάτων των 41 μελών του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, το οποία θα αναλάβει την οργάνωση του συνεδρίου της «διεύρυνσης» και της «ανασυγκρότησης».

Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου

Γεγονός που προκάλεσε τα «αριστερά» αντανακλαστικά του «παλιού ΣΥΡΙΖΑ», με αιχμή τον -ακόμα- γραμματέα του κόμματος Π. Σκουρλέτη, ο οποίος χαρακτήρισε τον Γ. Παπανδρέου «τοξικό πρόσωπο». Οι χρονιάρες μέρες βρίσκουν τον ΣΥΡΙΖΑ στα χαρακώματα και όχι σε γιορτινή ραστώνη. Το σχέδιο του Αλ. Τσίπρα για πασοκοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ προχωρά, αλλά όχι χωρίς ισχυρές αντιστάσεις. Κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί και στην αυριανή πρώτη συνεδρίαση της νεοσυσταθείσας Πολιτικής Γραμματείας, με τη συμμετοχή και των Ρ. Βάρτζελη, Μ. Γκίβαλου, Ε. Καλαμάρα, Α. Κοτσακά, Ν. Μαδεμλή, Θ. Μωραΐτη, Μ. Ξενογιαννακοπούλου, Γ. Ραγκούση, Χ. Τσιόκα, Στ. Τζουμάκα, οι οποίοι για κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν «κόκκινο πανί».

Η ΠΡΟΧΘΕΣΙΝΗ μετωπική επίθεση του υπό αντικατάσταση γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτη εναντίον του Γ. Παπανδρέου μόνο τυχαία δεν θεωρείται από παράγοντες της Κουμουνδούρου. Αποτελεί, όπως λένε, μια «τροχιοδεικτική βολή» για τα όσα πρόκειται να ακολουθήσουν μέχρι το Συνέδριο της άνοιξης. Απέναντι στην προσπάθεια του «ανανήψαντος» Αλ. Τσίπρα, να μετατραπεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε «υποκατάστημα του ΓΑΠ και του Ακη» -όπως λένε χαρακτηριστικά- παρατηρείται μια έντονη αντίδραση, η οποία οδηγεί σε αντισυσπειρώσεις και νέες συμμαχίες. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος εμφανιζόταν ως άτυπος επικεφαλής των «53+», φέρεται να συμμαχεί με τη νέα τάση -το «Αριστερό Δίκτυο»- που δημιουργείται με πρωτοβουλία του Δ. Τζανακόπουλου. Μια αριστερή τάση που έρχεται να αναμετρηθεί με τη δεξιά τάση του Ν. Παππά «Ενωτική Κίνηση», η οποία καθοδηγεί και συνεργάζεται με όλες τις πασοκογενείς τάσεις («παπανδρεϊκοί», «σημιτικοί» και παιδιά του αείμνηστου Γ. Αρσένη) αλλά και τα «υπολείμματα των ΑΝ.ΕΛ.» που «είδαν φως και μπήκαν».

Ο ΕΥΚ. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ και τα ισχυρά στελέχη των «53+» (Ν. Βούτσης, Ν. Φίλης, Π. Σκουρλέτης, Δ. Βίτσας, Θ. Δρίτσας κ.λπ.) αντιλαμβάνονται ότι ουδείς εξ αυτών μπορεί -προοπτικά- να αποτελέσει το αντίπαλο δέος στον Αλ. Τσίπρα. Κι έτσι φαίνεται να «παραμερίζουν», προκειμένου να βγει μπροστά κάποιο στέλεχος της νεότερης γενιάς, το οποίο όμως δεν ονειρεύεται «το ΠΑΣΟΚ του Αλέξη».

Ο ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΣ δυνάμεων στο νέο Πολιτικό Συμβούλιο, αν προστεθούν όλοι οι «κηπουροί του ΓΑΠ» και οι «εκσυγχρονιστές», είναι υπέρ του Αλ. Τσίπρα. Ωστόσο η αντιπολίτευση είναι ισχυρή και όπως φαίνεται αποφασισμένη να μην επιτρέψει την αμαχητί παράδοση του ΣΥΡΙΖΑ στην «ηλικιωμένη γενιά της αλλαγής». Από την πλευρά του ο Αλ. Τσίπρας δείχνει εξίσου αποφασισμένος να ολοκληρώσει το «όραμά» του, γοητευμένος από τη γνώση των «τεχνικών της εξουσίας» που έχουν πρώην υπουργοί και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τα οποία ανακάλυψαν όψιμα τη γοητεία της Αριστεράς. Αλλωστε στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να υποστηρίζει πως ένας από τους βασικούς λόγους που έχασε τις εκλογές είναι ότι «δεν ξέραμε να ελέγξουμε το κράτος». Αποψη που τη διατυμπανίζει στις ομιλίες του εν όψει συνεδρίου και ο Π. Πολάκης.

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ΠΑΣΟΚ προϋποθέτει και την αδρανοποίηση-συνταξιοδότηση άλλοτε κορυφαίων στελεχών του κόμματος, τα οποία είχαν σημαντική επιρροή και στο Μ. Μαξίμου και στο κόμμα. Ετσι οι Γ. Δραγασάκης, Αλ. Φλαμπουράρης, Δ. Βίτσας, Τ. Χριστοδουλοπούλου, Θ. Δρίτσας αλλά και στελέχη των «53+» αναμένεται μετά το συνέδριο να μπουν στο κομματικό περιθώριο. Η απορρόφηση της ηγεσίας της Κουμουνδούρου με τη διαμόρφωση των εσωκομματικών συσχετισμών εν όψει του συνεδρίου έχει και δυο σημαντικές «παράπλευρες απώλειες», οι οποίες δεν περνούν απαρατήρητες:

Οι συγκεντρώσεις που γίνονται για τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ είναι αποτυχημένες. Τα ακροατήρια είναι ολιγομελή και μεγάλης ηλικίας. Ενώ και οι εγγραφές μέσω του iSYRIZA δείχνουν να έχουν «κολλήσει» σε πολύ μικρούς αριθμούς.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως παραδέχονται και ψύχραιμα στελέχη του, «έχει ξεμείνει από πολιτική». Αδυνατεί να παρακολουθήσει την κυβέρνηση που τρέχει, αλλά και να διαμορφώσει έστω το σπέρμα μιας εναλλακτικής πολιτικής πρότασης. Το αποτέλεσμα είναι, όπως λέει παλαίμαχος του κόμματος που είναι και δικαιωματιστής, «να έχουμε μια πολιτική η οποία ουσιαστικά απευθύνεται στα Εξάρχεια και στην εξωκοινοβουλευτική Αριστερά»…


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια