Sponsor

ATHENS WEATHER

Ηφαίστειο Γέλοουστοουν: Είναι υπόγεια «ωρολογιακή βόμβα» λίγο πριν την έκρηξη;

© AFP 2019 / DANIEL SLIM
Κάποιοι υποστηρίζουν πως ήρθε η ώρα για το υπερ-ηφαίστειο του Γέλοουστοουν να ξυπνήσει και πάλι.

Η καλντέρα στην Εθνικό Πάρκο Γέλοουστόουν στις ΗΠΑ είναι τα απομεινάρια από την τελευταία έκρηξη ενός υπερηφαιστείου που έγινε πριν από 640.000 χρόνια.

Τον περασμένο Νοέμβριο οι σεισμογράφοι του πανεπιστημίου της Γιούτα κατέγραψαν 107 σεισμούς στην περιοχή όπου βρίσκεται το ηφαίστειο, όπως δήλωσε μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του Αμερικανικού Γεωδυναμικού Ινστιτούτου (USGS) ο Μάικ Πόλαντ, υπεύθυνος του παρατηρητηρίου της καλντέρας.

Όπως είπε, «είχαμε ένα μικρό σμήνος σεισμών στα τέλη Νοεμβρίου. Ο μεγαλύτερος από αυτούς τους σεισμούς είχε μέγεθος της τάξης των 3,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ».

Σύμφωνα με τον Πόλαντ, υπήρξε παραμόρφωση στην τοπογραφία της καλντέρας, ενώ συμπλήρωσε πως «υπήρξαν και κάποιες διακυμάνσεις τους τελευταίους μήνες που προκλήθηκαν όμως από τις καταιγίδες».

Ο φόβος για μια νέα έκρηξη σύντομα

Ο όλος θόρυβος ωστόσο, όπως αναφέρει η Daily Express, προκλήθηκε επειδή ορισμένοι άνθρωποι στο διαδίκτυο, υποστηρίζουν πως αν υπολογίσει κανείς τα χρονικά διαστήματα που το ηφαίστειο του Γέλοουστοουν έχει εκραγεί, τότε βρισκόμαστε σε περίοδο που θα πρέπει να περιμένουμε την έκρηξή του.

Ο επιστήμονας Τζέικ Λοουενστάιν, όμως το διαψεύδει. «Αν είχαμε έκρηξη πριν από 2,1 εκατομμύρια χρόνια, πριν από 1,3 εκατομμύρια χρόνια και πριν από 640.000 χρόνια, τότε η μέση διάρκεια ανάμεσα σε κάθε έκρηξη είναι περίπου 700.000 χρόνια. Οπότε, έχουμε ακόμα 70.000 χρόνια για να περιμένουμε την επόμενη», καταλήγοντας πως «δεν υπάρχει ρολόι εκεί κάτω. Το μάγμα θα εκραγεί όποτε θέλει να εκραγεί. Υπάρχουν πολλά πράγματα τα οποία συνέβησαν τα τελευταία 600.000 χρόνια και που μπορεί να υποδηλώνουν ότι υπάρχει μικρότερη πιθανότητα έκρηξης».


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια