Τι μάθαμε αυτές τις ημέρες από τις ΗΠΑ; Εμπιστεύεται ή όχι η Ελλάδα τον Τράμπ, που, κατά τον Δημοκρατικό, πρώην πρέσβη στην Αθήνα, Νίκολας Μπέρνς, δεν πρέπει να εμπιστεύεται, το μήνυμα που εστάλη από την Ουάσιγκτον είναι ότι η χώρα μας πρέπει να είναι πολύ προσεκτική με την Κίνα - τουτέστιν προσοχή διότι οι ΗΠΑ θα "δαγκώσουν" για το 5G - καθώς και ότι, όσο πέφτουν υπογραφές για νέες αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα και ενισχύεται ο εναγκαλισμός ΗΠΑ - Ελλάδας, τόσο η αμερικανική πρεσβεία θα διαλαλεί καλά λόγια για την εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση και την οικονομική πορεία της χώρας.
Ευρισκόμενος, λοιπόν, στο Συνέδριο του "Delphi Forum" και της "Καθημερινής" στην Ουάσιγκτον, ο αμερικανός πρέσβης, Τζεφρυ Πάγιατ, εκθείασε για πολλοστή φορά τους τελευταίους μήνες την κυβέρνηση της ΝΔ για τις κινήσεις της στον οικονομικό τομέα. "Η διεθνής αναγνώριση της Ελλάδας - είπε - καθυστερεί σε σχέση με την ταχύτητα με την οποία η σημερινή ελληνική κυβέρνηση κινείται στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, όπως το νομοσχέδιο για την ανάπτυξη, και τη στρατηγική σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας, καθώς και την MDCA (σ.σ. συμφωνία για τις βάσεις - Mutual Defense Cooperation Agreement)".
Μαζί με τον "εχθρό" του
Αυτά από τον διπλωμάτη, ο οποίος εκθείαζε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα και την οικονομική πολιτική της τα προηγούμενα χρόνια, τόσο έντονα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης εφέρετο να είχε ενοχληθεί σφόδρα. Όπως και ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Αντώνης Διαματάρης, ο οποίος προηγουμένως, ως εκδότης του "Εθνικού Κήρυκα" της Νέας Υόρκης, έγραφε πύρινα άρθρα, ζητώντας την απομάκρυνση Πάγιατ, αλλά τώρα, στο Συνέδριο, κάθισε πρόθημα στο ίδιο πάνελ με τον μέχρι χτες "εχθρό" του.
Όλα ρόδινα - χωρίς ανεργία
Με καλά λόγια για την ελληνική οικονομία, φέρεται να μίλησε και υπουργός Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών, Γουίλμπουρ Ρος, όπως έγραψαν αρκετοί Έλληνες ανταποκριτές στις ΗΠΑ. Την παρομοίασε μάλιστα με Φοίνικα που αναγεννάται, λέγοντας: "Η Ελλάδα λαμβάνει δάνεια με χαμηλότερο κόστος από την Ιταλία, σε ποσοστό χαμηλότερο από τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα. Έχει πλεόνασμα του προϋπολογισμού πάνω από τις προσδοκίες, είναι από τις πιο ραγδαία αναπτυσσόμενες οικονομίες στην ΕΕ και απολαμβάνει χαμηλή ανεργία".
Δεν ξέρουμε, βέβαια, σε ποιον πλανήτη ζει ο δισεκατομμυριούχος κ.Ρος, αλλά, από το - συνεχιζόμενο - πέρασμά του στην Ελλάδα, μάλλον ασχολήθηκε μόνον για τις μπίζνες που έκανε και κάνει για λογαριασμό του, και ουδόλως με την ελληνική κοινωνία που υποφέρει. Ακούς εκεί, η Ελλάδα έχει χαμηλή ανεργία! Που ζεις, Χριστιανέ μου! Κι εμείς που νομίζαμε ότι δεν ζούμε στην... Ελβετία!
Αναξιόπιστος ο Τράμπ
Ας είναι. Ειπώθηκαν άλλα σοβαρότερα στο συνέδριο. Όπως η αναφορά του Νίκολας Μπέρνς, ο οποίος όπως ήταν αναμενόμενο, δεδομένου ότι είναι αντι-Τράμπ, και προφανώς απευθυνόταν στο εσωτερικό του ακροατήριο στις ΗΠΑ, είπε: "Λυπάμαι που το λέω, αλλά αν η Ελλάδα χρειαστεί την στήριξη των ΗΠΑ σε ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία, δεν νομίζω ότι θα την έχει από τον Πρόεδρο Τράμπ". Καλύτερα, είπε, σε μια τέτοια περίπτωση να απευθυνθείτε είτε στον Πομπέο (υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ) είτε στον Έσπερ (σ.σ. υπουργός Άμυνας).
Είχε προηγηθεί η μάλλον ατυχής ερώτηση από δημοσιογράφο της διοργανώτριας εφημερίδας "αν η Ελλάδα μπορεί να βασιστεί στις ΗΠΑ σε μια κρίσιμη στιγμή αντιπαράθεσης με την Τουρκία". Ο Τ.Πάγιατ, παρ' ότι κι αυτός φέρεται να ανήκει στο Δημοκρατικό μπλοκ, αν και θεωρείται "γεράκι", κοίταζε πιθανώς το... ταβάνι.
Επίσης, ο Γ.Ρος, ο οποίος ήταν στη ΔΕΘ το 2018 και φωτογραφήθηκε με τον Α. Τσίπρα, θυμήθηκε με νόημα, ενώπιον του παραβρισκόμενου υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, ότι τότε γίνονταν στη Θεσσαλονίκη διαδηλώσεις για τη Μακεδονία.
Πιέσεις πίσω από τα χαμόγελα
Στη συνέχεια, δε, προειδοποίησε για "τους μακροπρόθεσμους κινδύνους που απορρέουν από τη συνεργασία της Ελλάδας με την Κίνα". Και πρόσθεσε: "Η Κίνα έχει ιστορία που δελεάζει τα έθνη, που έχουν πρόβλημα με μετρητά, σε προκατειλημμένες συμφωνίες. Δεν πρέπει η Ελλάδα να πέσει στην παγίδα ή σε μετατόπιση συμμαχίας".
Να σημειωθεί ότι σήμερα αυτό που ανησυχεί σφόδρα τις ΗΠΑ είναι το προβάδισμα της Κίνας στην τεχνολογία 5G. Εντονότατος προβληματισμός επικρατεί σε ολόκληρη την Ευρώπη, δεδομένου ότι οι τεχνολογικές εξελίξεις τρέχουν και η γηραιά ήπειρος έχει ανάγκη αυτή την τεχνολογία που θεωρείται ότι θα δώσει μεγάλα προτερήματα στις οικονομίες της. Πόσο μάλλον, τη στιγμή που η τεχνολογία αυτή προσφέρεται από την Κίνα σε πολύ συμφέρουσες τιμές. Οι ΗΠΑ από την άλλη, εμφανίζονται αποφασισμένες να κηρύξουν ακόμη και οικονομικό πόλεμο σε όποιον αποφασίσει να κάνει το πρώτο βήμα.
Πρόσφατα, ο πρωθυπουργός βρέθηκε στην Κίνα, όπου, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου, στην ατζέντα των συζητήσεών του, ήταν και το 5G. Άραγε, τι σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση σε αυτό το θέμα, που, εκτός των άλλων, αφορά άμεσα την ελληνική οικονομία και τον εκσυγχρονισμό της; Το πιθανότερο, εκτιμάται, θα στοιχηθεί πίσω από την όποια απόφαση ληφθεί σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο. Παρά ταύτα, και από τις αναφορές Ρος, είναι οφθαλμοφανείς οι πιέσεις που θα ασκηθούν προς την Αθήνα για να μην υποστηρίξει την κινεζική επιλογή. Άραγε, θα υποκύψει ή όχι;
Έχει ενδιαφέρον ότι ο Α.Γεωργιάδης, απαντώντας στον Γ.Ρος, αναφέρθηκε με μια μάλλον μεσοβέζικη, διπλωματική διατύπωση, λέγοντας: "Η Ελλάδα έχει τονίσει στους Κινέζους πως καλωσορίζει κάθε ξένη επένδυση, και ότι η χώρα μας παραμένει στον πυρήνα της Δυτικής συμμαχίας". Σε ποια Δυτική συμμαχία ανήκει η Ελλάδα; Της ΕΕ ή των ΗΠΑ; Διότι στην περίπτωση των 5G μάλλον δεν υφίσταται συμπαγής Δυτική συμμαχία. Όταν μάλιστα πολλές χώρες, όπως η Γερμανία, θέλουν την κινεζική τεχνολογία, υπό αυστηρές προϋποθέσεις, βέβαια, ειδικά στον τομέα της ασφάλειας της πληροφορίας. Οι ΗΠΑ, ως γνωστόν, υποστηρίζουν ότι οι Κινέζοι θα μπορούν να υποκλέπτουν τα πάντα μέσω της τεχνολογίας που θα πουλήσουν.
Μονίμως στο στόχαστρο
Ο Γ.Ρος, βέβαια, δεν κουνούσε τυχαία το δάκτυλο στην Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια, μονίμως η χώρα μας βρίσκεται στο στόχαστρο πολλών Δυτικών χωρών για τις ειδικές, στενές σχέσεις της με το Πεκίνο. Θεωρείται, δε, ως η "κερκόπορτα" της Δύσης. Γι' αυτό, άλλωστε, συνεχείς ήταν οι επιθέσεις προς την Αθήνα από μεγαθήρια των αμερικανικών και ευρωπαϊκών ΜΜΕ. Το γεγονός, βέβαια, ότι τις μεγαλύτερες μπίζνες με την Κίνα τις κάνουν οι Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, κ.ο.κ., προσποιούνται ότι δεν το γνωρίζουν.
Η Ελλάδα, αναμφισβήτητα, έχει κάνει την επιλογή της να διατηρεί την πλέον στενή συμμαχία της πρωτίστως με τις ΗΠΑ. Άλλωστε, με τα όποια σκαμπανεβάσματα έχει αυτή η σχέση, μετράει σχεδόν έναν αιώνα. Από την άλλη, ουδείς ξεχνάει την προδοτική πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στην Κύπρο. Ούτε αγνοεί τα παιχνίδια που παίζει η Ουάσιγκτον προς όφελος των συμφερόντων της στην γεωπολιτική σκακιέρα της περιοχής μας.
Προς το παρόν, και για άγνωστο χρονικό διάστημα, τα συμφέροντα Ελλάδας - ΗΠΑ, σε σημαντικό βαθμό συμπίπτουν. Ως εκ τούτου, η Ελλάδα θα δώσει, αλλά προσδοκά από τις ΗΠΑ και τα απαραίτητα ανταλλάγματα, προκειμένου να μπορέσει να ξανασταθεί στα πόδια της, αλλά και για να διατηρήσει τον γεωπολιτικό και γεωστρατιωτικό ρόλο της.
Το παραπάνω επουδενί σημαίνει ούτε ρήξη με την Κίνα, ούτε με την Ρωσία. Για διαφορετικούς λόγους με την καθεμιά δύναμη. Με καμία από αυτές τις χώρες η Ελλάδα είχε εχθρικές σχέσεις ή έκανε πόλεμο. Η πολύπλευρη εξωτερική πολιτική, απλά είναι αναγκαιότητα για μια μικρή - πλην όμως, με σημαντικό ρόλο στην περιοχή της - χώρα όπως η Ελλάδα. Εκτός των άλλων, η Ελλάδα μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα ανάμεσα σε διαφορετικούς κόσμους.
Όπως, προφανώς, συμπίπτουν τα συμφέροντα της Ελλάδας με το Ισραήλ, αν και ουδέποτε οι Έλληνες ξεχνούν ότι ένας λαός όπως οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν πατρίδα. Κάτι που πρέπει να γίνει, και θα είναι προς όφελος και του ιδίου του Ισραήλ. Σε αντίθεση με τις όποιες καθυστερήσεις που μπορεί να αποφέρουν δραματικές συνέπειες για την περιοχή της Μέσης Ανατολής και το ίδιο το Ισραήλ.
Εξίσου, στην παρούσα, η Ελλάδα βρίσκεται σε συμμαχία με την Αίγυπτο, αν και ουδείς ξεχνά τον αιματηρό τρόπο - πραξικόπημα, με τον οποίο ανήλθε στην εξουσία το σύστημα Σίσι. Τέλος, εννοείται, ότι στο πλαίσιο αυτής της πολύπλευρης εξωτερικής πολιτικής, η Ελλάδα έχει σαφείς αναφορές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τους όποιους σοβαρούς κραδασμούς περνάει αυτό το οικοδόμημα.
Όλα αυτά πρέπει να ξεκαθαρίζονται προς όλες τις πλευρές και να απαιτείται να επιδεικνύουν σεβασμό προς τη χώρα μας. Είτε αμερικανική και ρωσική, είτε κινεζική και ευρωπαϊκή. Πόσο μάλλον, όταν, εξαιτίας της οικονομικής κατάρρευσης, στην οποία οδήγησαν τη χώρα μας το εγχώριο διαπλεκόμενο σύστημα και εξωτερικοί "φιλικοί" παράγοντες, η Κίνα ήταν η μόνη που ήλθε, προς εξυπηρέτηση βεβαίως των δικών της συμφερόντων, και επένδυσε εδώ.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια