Φωτο ΑΠΕ |
Ξεκίνησε τη λειτουργία της η Bank of China (Europe) Luxembourg στην Ελλάδα. Το υποκατάστημα της που βρίσκεται επί της Λεωφόρου Μεσογείων 2, έλαβε την άδεια έναρξης εργασιών από την Τράπεζα της Ελλάδος, με ημερομηνία από 1η Νοεμβρίου.
Σημειώνεται ότι η Τράπεζα της Ελλάδος, με το από 31 Οκτωβρίου 2019 έγγραφο της Διεύθυνσης Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος (ΔΕΠΣ), ενημέρωσε το υπουργείο Ανάπτυξης για την εγκατάσταση στην Ελλάδα, υποκαταστήματος της Bank of China (Europe) Luxembourg.
Επίσης, στις 25 Οκτωβρίου 2019 η Τράπεζα της Ελλάδος ενημέρωσε την Industrial and Commercial Bank of China (Europe) S.A., με έδρα το Λουξεμβούργο, ότι μπορεί να εγκατασταθεί στην Ελλάδα με Γραφείο Αντιπροσωπείας.
EΡΧΕΤΑΙ ΕΛΛΑΔΑ Ο ΚΙΝΕΖΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Η φράση του Προέδρου της Κίνας, Σι Τζιπίνγκ, «με απροθυμία σταματάω αυτήν τη συζήτηση εδώ, αλλά ευτυχώς θα τη συνεχίσουμε το βράδυ στο δείπνο και σε λίγες ημέρες στην Αθήνα», απηχεί το εξαιρετικό κλίμα στο οποίο πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Έλληνας πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Πρόεδρο της Κίνας, στη Σαγκάη, όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές μετά τη σημερινή συνάντηση των δύο ανδρών.
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν τους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας που συνδέουν τις δύο χώρες και αναφέρθηκαν στους τομείς στους οποίους αυτή η συνεργασία μπορεί να ενισχυθεί και να διευρυνθεί. Αυτοί οι τομείς περιλαμβάνουν την ενέργεια, τις μεταφορές, τις τηλεπικοινωνίες, τον τουρισμό, τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα και τη «δυνατότητα να γίνει η Ελλάδα κέντρο logistics», όπως χαρακτηριστικά είπε ο Κινέζος Πρόεδρος.
Ο Πρόεδρος της Κίνας πρότεινε τη διεύρυνση της συνεργασίας και επισήμανε ότι θα μπορούσε να καθιερωθεί ένα πολιτιστικό έτος Ελλάδας-Κίνας, το οποίο θα συνδέεται και με τον τουρισμό, ενώ ο κ. Μητσοτάκης έκανε μία πρόταση που συνδέει τη ναυπήγηση πλοίων από Έλληνες στην Κίνα με οφέλη για την ελληνική οικονομία.
Συγκεκριμένα, μιλώντας για την επένδυση της Cosco και την έγκριση του master plan, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε: «Όταν λέμε κάτι, το κάνουμε, δεν λέμε λόγια».
Όσον αφορά την οικονομική συνεργασία Ελλάδας-Κίνας, ο κ. Μητσοτάκης, αφού ανέφερε ότι τα τελευταία 15 χρόνια έχουν ναυπηγηθεί πάνω από 1.000 πλοία από Έλληνες πλοιοκτήτες αξίας άνω των 50 δισ. δολαρίων, πρόσθεσε: «Στην εφοδιαστική αλυσίδα των πλοίων είναι σημαντικό να δούμε ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν μεγάλη τεχνογνωσία σε τροφοδοσία πλοίων και μπορούν να συνεργαστούν με κινεζικά ναυπηγεία, ώστε να ανοίξει και με αυτόν τον τρόπο αυτή η αγορά. Θα είναι win-win λύση για Έλληνες παραγωγούς, για τα κινεζικά ναυπηγεία και για τους Έλληνες πλοιοκτήτες, φυσικά, οι οποίοι θα εξακολουθούν να ναυπηγούν τα πλοία τους στην Κίνα».
Στο κλείσιμο της συνάντησης οι δύο ηγέτες ανανέωσαν το ραντεβού τους στην Αθήνα, κατά την επίσημη επίσκεψη του Κινέζου Προέδρου στην Ελλάδα, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 10 έως τις 12 Νοεμβρίου.
Από την πλευρά του, ο Κινέζος Πρόεδρος κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να επισκεφθεί επίσημα το Πεκίνο.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια