Γράφει ο Σπύρος Μακρής
“Υπήρξε και υπάρχει ακόμα ζωή στον Άρη“, δήλωσε ο αναγνωρισμένος καθηγητής William Romoser στη συνάντηση της Εντομολογικής Εταιρείας της Αμερικής (Entomological Society of America).
Ο εντομολόγος William Romoser, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο, έχει συντάξει πολυάριθμα παραδείγματα μορφών που αναφέρει ως έντομα σε φωτογραφίες των rover της NASA, στον πλανήτη Άρη .
Ο Romoser έχει αναλύσει λεπτομερώς τις δομές αυτές οι οποίες είναι παρόμοιες με τις μέλισσες, καθώς και σχήματα που ο ίδιος θεωρεί παρόμοια με τα ερπετά, τόσο ως απολιθώματα όσο και ως ζωντανά πλάσματα.
Παρουσίασε τα ευρήματά του την Τρίτη 19 Νοεμβρίου, στην εθνική συνάντηση της Εντομολογικής Εταιρείας της Αμερικής στο St. Louis, του Missouri.
“Έχει υπάρξει και εξακολουθεί να υπάρχει ζωή στον Άρη”,
δήλωσε ο Romoser, σημειώνοντας ότι οι εικόνες εμφανίζονται να δείχνουν απολιθωμένα και ζωντανά πλάσματα.
“Υπάρχει μια φαινομενική ποικιλομορφία ανάμεσα στην πανίδα του Άρη που παρουσιάζει πολλά χαρακτηριστικά παρόμοια με τα επίγεια έντομα που ερμηνεύονται ως προηγμένες ομάδες”
“Για παράδειγμα, η παρουσία φτερών, κάμψη φτερών, συρόμενη / ευκίνητη πτήση και στοιχεία ποδιών ποικίλης δομής”, σχολιάζει σε δήλωση του Πανεπιστημίου του Οχάιο.
Ο Romoser είπε ότι ενώ τα rover, ιδιαίτερα το Rover Curiosity, ψάχνουν για δείκτες οργανικής δραστηριότητας, υπάρχουν αρκετές φωτογραφίες που δείχνουν καθαρά τα σχήματα των εντόμων και των ερπετών.
Πολλές φωτογραφίες δείχνουν εικόνες στις οποίες τμήματα σώματος αρθροπόδων, μαζί με τα πόδια, κεραίες και φτερά, τα οποία μπορούν να εκληφθούν από τη γύρω περιοχή.
Ο Romoser σημείωσε ότι οι ερμηνείες των εντόμων και των ερπετών που περιγράφει μπορεί να αλλάξουν στο μέλλον, καθώς η γνώση της ζωής στον Άρη εξελίσσεται, αλλά ότι ο μεγάλος όγκος αποδείξεων είναι επιτακτικός.
“Η παρουσία υψηλότερων μεταζωικών οργανισμών στον Άρη συνεπάγεται την παρουσία πηγών και διεργασιών θρεπτικών ουσιών / ενέργειας, τροφικών αλυσίδων και δικτύων τροφίμων και νερού, ως στοιχεία που λειτουργούν σε ένα βιώσιμο, αν και ακραίο, περιβάλλον επαρκές για τη διατήρηση της ζωής”, δήλωσε.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον David Maddison, καθηγητή Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον, αυτή η “απόδειξη” είναι πιθανό παράδειγμα παρειδωλίας, ενός φαινομένου στο οποίο οι άνθρωποι βλέπουν πράγματα σε εντελώς τυχαία δεδομένα, όπως αναφέρεται από το space.com.
Άραγε, ποιος έχει δίκιο; Και οι δύο καθηγητές θεωρούνται αυθεντίες στον τομέα τους! Δείτε και τα σχετικά βιντεάκια που ακολουθούν για να πάρετε μία ιδέα από τις επίμαχες εικόνες:
Για υπότιτλους: Ρυθμίσεις, Υπότιτλοι, Προτεινόμενη γλώσσα, Υπότιτλοι, Αυτόματη μετάφραση, Ελληνικά
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια