Ένα ψηφιακό, νευρωνικό δίκτυο προβλέπει με ακρίβεια τις πιθανότητες που έχει ένας άνθρωπος να πεθάνει, αναλύοντας καρδιογραφήματα, ακόμη και σε περιπτώσεις που οι γιατροί δεν μπορούν να διαπιστώσουν προβλήματα με την υγεία του ασθενή.
Είναι τόση η επιτυχία του προγράμματος, που οι επιστήμονες παρακολουθούν μπερδεμένοι κι ενθουσιασμένοι, ταυτόχρονα.
Συγκεκριμένα, ερευνητές στο σύστημα υγείας Geisinger στην Πενσυλβάνια, με επικεφαλής των Μπράντον Φόρνβαλτ, εισήγαγαν στο ηλεκτρονικό σύστημα 1,8 καρδιογραφήματα, ελπίζοντας πως ο υπολογιστής θα εντόπιζε κάποια σύνδεση ανάμεσα στα δεδομένα και τους θανάτους ασθενών.
Η τεχνητή νοημοσύνη είχε σαφώς καλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά στον κίνδυνο καρδιακής προσβολής από τους ανθρώπους συναδέλφους της γιατρούς. Ακόμη και σε καρδιογραφήματα που θεωρούνται φυσιολογικά, το πρόγραμμα ήταν σε θέση να εντοπίσει τη σύνδεση και να προβλέψει με ακρίβεια τους θανάσιμους για την υγεία κινδύνους, για το διάστημα ενός έτους από την καρδιολογική εξέταση.
«Αυτό το εύρημα υποδηλώνει ότι το εν λόγω ψηφιακό πρόγραμμα βλέπει πράγματα που εμείς οι άνθρωποι, πιθανότατα, δε μπορούμε να εντοπίσουμε ή τουλάχιστον απλά αγνοούμε και νομίζουμε για φυσιολογικά», ανέφερε ο Φορνβαλτ.
Η τεχνητή νοημοσύνη δοκιμάστηκε με παλιά καρδιογραφήματα, κάτι που σημαίνει πως οι γιατροί γνώρισαν εκ των προτέρων την έκβαση της υγείας του κάθε ασθενή.
«Αυτή η εξέλιξη μας ενθουσιάζει και παρέχει περισσότερα στοιχεία για το πως είμαστε στα πρόθυρα μιας επανάστασης στην ιατρική, όπου οι υπολογιστές θα δουλεύουν δίπλα-δίπλα με τους γιατρούς για να βελτιώσουν την ιατρική περίθαλψη των ασθενών», σημειώνει ο γιατρός Φόρνβαλτ.
Τα ευρήματα της έρευνας θα παρουσιαστούν αργότερα αυτό το μήνα στο Συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ομοσπονδίας, στην Φιλαδέλφεια.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια