Γράφει ο Κώστας Μελάς
Οι επενδύσεις είναι η λέξη που συνοψίζει περισσότερο από κάθε άλλη την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Δεν υπάρχει ομιλία του πρωθυπουργού και των οικονομικών υπουργών, στην οποία να μην δεσπόζει ο όρος "επενδύσεις".
Το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού 2020 αναφέρει: «η αύξηση των επενδύσεων αποτελεί άλλωστε κεντρικό στόχο της ασκούμενης από τη νέα Κυβέρνηση οικονομικής πολιτικής. Οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου στην Ελλάδα, ως ποσοστό του ΑΕΠ, ανέρχονταν πριν από την κρίση σε ποσοστά πάνω από το 20%, ενώ μετά το 2010 μειώθηκαν κατά περίπου 10 ποσοστιαίες μονάδες. Ο μεσοπρόθεσμος στόχος είναι οι επενδύσεις, ως ποσοστό του ΑΕΠ, να πλησιάσουν σταδιακά τους ρυθμούς προ της κρίσης».
Όταν γίνεται αναφορά σε μεσοπρόθεσμο διάστημα αυτό θεωρείται η πενταετία. Υποθέτουμε ότι το ΑΕΠ στο διάστημα αυτό θα αυξηθεί κατά μέσο όρο ετησίως με ρυθμό 2%. Συνεπώς το μέγεθος του ΑΕΠ μετά πέντε έτη θα είναι 204 δις ευρώ. Για να είναι ο λόγος επενδύσεων (ΑΣΠΚ - Ακαθάριστος Σχηματισμός Παγίου Κεφαλαίου) προς ΑΕΠ ίσος με 20%, θα πρέπει το μέγεθος των επενδύσεων να φθάσει τα 40,8 δις ευρώ. Συνεπώς ο ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης των επενδύσεων (ΑΣΠΚ) θα πρέπει να είναι κατά μέσο όρο 15,3%.
Ρεαλιστικά μιλώντας η εξέλιξη αυτή είναι λίγο έως πολύ λίγο πιθανή. Αν θεωρήσουμε διάστημα οκτώ χρόνων, ceteris paribus, ο απαιτούμενος ετήσιος ρυθμός αύξησης των επενδύσεων θα πρέπει να είναι 10,2%. Κι αυτό, όμως, φαντάζει λίγο πιθανό. Σε απόλυτους αριθμούς κατά μέσο όρο ετησίως θα πρέπει οι επενδύσεις (ΑΣΠΚ), στην πρώτη περίπτωση, να αυξάνει κατά 4 δις ευρώ, στη δε δεύτερη κατά 2,5 δις ευρώ πάντα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια