Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η Νηρηίδα κάνει ένα τέλεια χρονομετρημένο ζιγκ-ζαγκ καθώς περιστρέφεται γύρω από τον Ποσειδώνα και έτσι αποφεύγει τη σύγκρουση με τον δορυφόρο Θάλασσα!
Πρόκειται, ουσιαστικά, για μια «χορογραφία αποφυγής», όπως την ονόμασαν οι επιστήμονες, που γνώριζαν ότι διαθέτει την πιο εκκεντρική τροχιά σε ολόκληρο το Ηλιακό σύστημα, αλλά δεν περίμεναν κάτι τέτοιο.
Σε αντίθεση με τη Σελήνη, η οποία απλά περιστρέφεται γύρω από τη Γη, η Νηρηίδα εμφανίζεται να κάνει ζιγκ-ζαγκ, τόσο τέλεια χρονομετρημένο, που γλιτώνει τη σύγκρουση... στο τσακ με τον γειτονικό της δορυφόρο, τη Θάλασσα. Η μεταξύ τους απόσταση είναι μόλις 1850 χιλιόμετρα.
Να σημειώσουμε ότι Νηρηίδα και Θάλασσα είναι δύο από τα 14 επιβεβαιωμένα φεγγάρια του Ποσειδώνα. Αυτός ο αέριος γίγαντας, ωστόσο, ο 8ος κατά σειρά σειράς απόστασης από τον Ήλιο (και τελευταίος του ηλιακού μας συστήματος, αφού ο Πλούτωνας θεωρείται πια πλανήτης-νάνος), δεν αποκλείεται να έχει πολλούς περισσότερους δορυφόρους, που περιμένουν να ανακαλυφθούν.
Λόγω της περίεργης τροχιάς της, εικάζεται ότι η Νηρηίδα, είτε πρόκειται για αστεροειδή ή για αντικείμενο της ζώνης του Κάιπερ, που παγιδεύτηκε από το τεράστιο βαρυτικό πεδίο του Ποσειδώνα, είτε υπέστη αλλαγή τροχιάς, έπειτα από την παγίδευση, του με διαφορά μεγαλύτερου φυσικού δορυφόρου του Ποσειδώνα, του Τρίτωνα.
«Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι ''χορών'' στο σύμπαν, αλλά δεν έχουμε δει ποτέ ξανά κάτι τέτοιο», δήλωσε η Μαρίνα Μπρότσοβιτς, ερευνητής στο εργαστήριο Jet Propulsion Laboratory.
Η Μπρόζοβιτς, μάλιστα, σημείωσε ότι η Νηρηίδα πιθανότατα απέκτησε την ασυνήθιστη τροχιά της από μια προηγούμενη «αλληλεπίδραση» με ένα από τα άλλα φεγγάρια του Ποσειδώνα, με αποτέλεσμα διαρκώς να «χορεύει» από τότε γύρω από τη Θάλασσα.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια