«Δικτατορική πλειοψηφία» και τι άλλο θα ακούσουμε

Μέσα σε μία εβδομάδα ο ΣΥΡΙΖΑ πρόλαβε να καταγγείλει την κυβέρνηση για ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς


Γράφει ο Πάνος Αμυράς *

Σύμφωνα με ανακοινώσεις στελεχών της Κουμουνδούρου η απόφαση της Προανακριτικής που διερευνά την υπόθεση Παπαγγελόπουλου ώστε να εξαιρεθούν από την Επιτροπή οι βουλευτές Τζανακόπουλος και Πολάκης προκειμένου να καταθέσουν ως μάρτυρες, ήταν κοινοβουλευτικό και δικονομικό πραξικόπημα.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ, ο Μητσοτάκης κινείται όπως ο Ορμπαν (άσχετα αν ως πρόεδρος της Ν.Δ. είχε ζητήσει την αποπομπή του Ούγγρου πολιτικού από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) γιατί επιθυμεί να ικανοποιήσει την «ακροδεξιά πτέρυγα» ενώ ο Πέτσας, ούτε λίγο ούτε πολύ, έδωσε «σήμα» στο Λιμενικό για ναυτικά ατυχήματα. Τα πράγματα θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν ως γραφικότητες αν δεν ήταν σοβαρά για τη δημοκρατία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ελλείψει αντιπολιτευτικού λόγου, έχει οδηγηθεί σε επικίνδυνες ατραπούς. Γιατί το παραλήρημα έχει και συνέχεια. Για παράδειγμα, ο βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Αυλωνίτης, σχολιάζοντας τις αποφάσεις της Επιτροπής της Βουλής, μίλησε για «δικτατορική πλειοψηφία» και ανέλυσε την άποψή του με άρθρο στην «Αυγή»: «Ποτέ το σύνταγμα και ο κοινός νομοθέτης δεν θα επέτρεπαν στην πλειοψηφία μιας επιτροπής της Βουλής (που καθορίζεται η σύνθεσή της ανάλογα με τη δύναμη των κομμάτων) να εξαιρεί όποιον αυτή θέλει από τα μέλη της, προφασιζόμενη επιχειρήματα σαν αυτά που προβλήθηκαν για Τζανακόπουλο και Πολάκη, ακόμη και αν υποτεθεί ότι είναι βάσιμα. Θα θέσπιζε έτσι μια ιδιότυπη “δικτατορική” πλειοψηφία. Η πλειοψηφία δηλαδή θα καθόριζε αυθαίρετα ποιους αυτή θέλει να είναι μέλη στην επιτροπή, βρίσκοντας ή επινοώντας πάντα ένα λογικοφανές επιχείρημα για να “δέσει” την όποια ένσταση εξαιρέσεως που τη βολεύει, για να βγάλει από τη μέση ενοχλητικούς βουλευτές-αντιπάλους της».

ΔΗΛΑΔΗ, σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, η απόφαση της πλειοψηφίας είναι «δικτατορική», άσχετα αν, όπως εξήγησε αναλυτικά στην επιστολή του προς τον κ. Τσίπρα ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, άλλο πράγμα είναι η συγκρότηση της Επιτροπής που αποφασίζεται από την Ολομέλεια και άλλο η σύνθεσή της, όπου οι αλλαγές αποφασίζονται από την ίδια την επιτροπή.

ΕΙΝΑΙ ΣΑΦΕΣ ότι στον ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να κάνουν «Κούγκι», όχι μόνο την Επιτροπή της Βουλής, όπως δηλώνουν, αλλά το πολιτικό σύστημα. Επιθυμούν να «απονομιμοποιήσουν» τον βασικότερο κανόνα της δημοκρατίας, που είναι η αρχή της πλειοψηφίας.

ΕΧΟΝΤΑΣ ξεμακρύνει πια από τα καλά της εξουσίας, αρκετοί συριζαίοι επιστρέφουν στη λογική της «μπαχαλοποίησης», που παραλίγο να γίνει κεντρική γραμμή στις δραματικές ημέρες του δημοψηφίσματος του 2015. Ονειρεύονται σκηνές σαν και αυτές που παρακολουθούμε στη Χιλή, μόνο που υπάρχει ένα βασικό πρόβλημα. Το κυβερνητικό παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη και στη Χιλή τα επεισόδια και οι μαζικές διαδηλώσεις ξεκίνησαν όταν η κυβέρνηση ανέβασε τα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών κατά 10%. Στην Ελλάδα τα εισιτήρια ακρίβυναν επί Τσίπρα το 2015 κατά 16% (από 1,20 ευρώ που είχαν μειωθεί από τους Σαμαροβενιζέλους σε 1,40 ευρώ), αλλά δεν είχαμε την παραμικρή διαδήλωση, ακόμη κυριαρχούσε το «ηρωικό» πνεύμα της περήφανης διαπραγμάτευσης.

Η ΛΟΓΙΚΗ της «διάλυσης» δεν μπορεί να σταθεί στη σύγχρονη Ελλάδα γιατί ο λογαριασμός του 2015, όταν το κεντρικό σύνθημα ήταν «μπάχαλο όλα», ακόμη πληρώνεται από τους πολίτες. Και ο λογαριασμός έχει τη σφραγίδα του ΣΥΡΙΖΑ.

* Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

** Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια