«Αγκάθι» η άρση της μονιμότητας των υπαλλήλων της ΔΕΗ
Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ κ. Αδαμίδης μίλησε για casus belli και κάλεσε τον κ. Χατζηδάκη να ξανασκεφθεί την πρόθεσή του να δημιουργήσει εργαζόμενους δύο ταχυτήτων
Αποφασισμένος να προχωρήσει χωρίς αλλαγές στην αναθεώρηση των εργασιακών σχέσεων για τους νεοπροσλαμβανόμενους της ΔΕΗ εμφανίσθηκε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης κατά την συνάντηση που είχε σήμερα 1/11/2019 με το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ.
Και τούτο παρά το γεγονός ότι όπως διεφάνη από τη συνάντηση θα υπάρξουν έντονες αντιδράσεις ειδικά για το ζήτημα των νεοπροσλαμβανόμενων οι οποίοι θα συνάπτουν ατομικές συμβάσεις.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ κ. Αδαμίδης μίλησε για casus belli και κάλεσε τον κ. Χατζηδάκη να ξανασκεφθεί την πρόθεσή του να δημιουργήσει εργαζόμενους δύο ταχυτήτων.
Σε ότι αφορά το ζήτημα των εκπτώσεων στα τιμολόγια των εργαζομένων και των συνταξιούχων της ΔΕΗ ο κ. Αδαμίδης αναρωτήθηκε πως ο κ. Μητσοτάκης θα καταργήσει μια συλλογική σύμβαση που διαμορφώθηκε με νόμο του πατέρα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.
Σχετικά με το ζήτημα της απολιγνιτοποίησης την οποία η ΓΕΝΟΠ χαρακτηρίζει βίαιη ο κ. Αδαμίδης έθεσε το ζήτημα της αποζημίωσης της ΔΕΗ η οποία όπως είπε υποχρεούται για λόγους επάρκειας του συστήματος να διατηρεί σε λειτουργία μονάδες που σύμφωνα με τον υπουργό το 2019 θα τις επιβαρύνουν με 300 εκατ. ευρώ.
Σχολιάζοντας το θέμα αυτό ο κ. Χατζηδάκης απάντησε ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει την απολιγνιτοποίηση με βάση τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αναλυτικά οι δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκη, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης:
«Θέλουμε να μειώσουμε το κόστος της ΔΕΗ, να την κάνουμε πιο ανταγωνιστική και πιο σύγχρονη, έτσι ώστε να μην πηγαίνει όποιος υπουργός κάθε τρεις και λίγο στους καταναλωτές και να λέει “πληρώστε παραπάνω για τα τιμολόγια της ΔΕΗ, επειδή η ΔΕΗ δεν μπορεί να εκσυγχρονιστεί και να μειώσει το κόστος της”. Παράλληλα να μπορέσει η ΔΕΗ να γίνει πιο φιλική στους καταναλωτές της, να είναι πιο γρήγορη, πιο ευέλικτη. Αυτή είναι η επιδίωξή μας. Αυτό εξήγησα στους εργαζομένους της ΔΕΗ, που πάντως δεν θίγονται από την πολιτική μας, γιατί η κατάργηση της μονιμότητας αφορά τους καινούριους. Ας αφήσουμε την κυβέρνηση να εφαρμόσει την πολιτική για την οποία ψηφίστηκε από τον ελληνικό λαό. Είναι ένα μέτρο το οποίο πιστεύω το αγκαλιάζει η πλειοψηφία των Ελλήνων. Είναι εκσυγχρονισμός της ΔΕΗ, μιας δημόσιας επιχείρησης που είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο. Ας την αφήσουμε να μπορέσει να ανταγωνιστεί τους ανταγωνιστές της. Ας την αφήσουμε να εκσυγχρονιστεί. Ας την αφήσουμε να ακολουθήσει τον δρόμο του ΟΤΕ. Γιατί ο ΟΤΕ μπόρεσε να προχωρήσει και η ΔΕΗ θα πρέπει να είναι καταδικασμένη σε μια κρατικίστικη νοοτροπία των περασμένων δεκαετιών»;
Δημ.: Κύριε Υπουργέ, πότε πιστεύετε ότι θα δούμε τα οφέλη από αυτή την πολιτική; Σε τι βάθος χρόνου; Και κατά δεύτερον, ο κόσμος που θα μας ακούσει το βράδυ στις λαϊκές γειτονιές, στα Καμίνια, την Παλιά Κοκκινιά, θα πει “εγώ τι θα κερδίσω από όλα αυτά”; Τι μπορούμε να του πούμε δηλαδή; Θα έχει κάποιο όφελος;
«Δύο πράγματα έχει να κερδίσει ο κόσμος. Το ένα είναι με τον περιορισμό του προσωπικού της, η ΔΕΗ θα έχει μικρότερο κόστος κι επομένως δεν θα χρειάζεται κάθε τρεις και λίγο να αυξάνει τα τιμολόγιά της. Και το δεύτερο το οποίο θα δει ο πελάτης της ΔΕΗ, ο καταναλωτής, είναι μια ΔΕΗ η οποία θα λειτουργεί καλύτερα, δεν θα τον καθυστερεί, δεν θα λειτουργεί ως μια παλιά, δημόσια υπηρεσία, χωρίς αποτελεσματικότητα. Επομένως, ένα όφελος θα έχει στην τσέπη του και ένα άλλο όφελος θα έχει στην καθημερινή του επαφή με τη ΔΕΗ».
Δημ.: Πάντως από την πλευρά της ΓΕΝΟΠ μιλούν για εργαζόμενους πλέον δύο ταχυτήτων.
«Δεν μπορώ να πω ότι θα είναι μιας ταχύτητας. Θα κρυβόμουν πίσω από το δάκτυλο μου. Αλλά κάπως πρέπει να ξεκινήσει ο εκσυγχρονισμός της ΔΕΗ. Ο άλλος τρόπος θα ήταν να πάμε τους σημερινούς εργαζόμενους της ΔΕΗ στην ίδια ταχύτητα με τους καινούριους, το οποίο προφανώς δεν θα τους άρεσε καθόλου και το αντιλαμβάνομαι και δεν το σκεφτήκαμε. Εκείνο το οποίο λέμε όμως είναι να μην μας επιβάλλουν οι σημερινοί εργαζόμενοι πώς θα εργάζονται και ποιες συμβάσεις θα συνάπτουν οι καινούριοι εργαζόμενοι. Έτσι κι αλλιώς οι καινούργιοι εργαζόμενοι θα συνάψουν συμβάσεις, οι οποίες υπαγορεύονται από το εργατικό δίκαιο της χώρας, που είναι μια χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με πρόνοιες για την προστασία των εργαζομένων. Εν πάση περιπτώσει, όσοι θα προσληφθούν στη ΔΕΗ, όσοι θα κάνουν αίτηση πρόσληψης στη ΔΕΗ θα είναι άνθρωποι υψηλών προσόντων κατά βάση, μηχανικοί πληροφορικής κτλ. για τις ανάγκες της νέας ΔΕΗ, θα το κάνουν οικειοθελώς, επειδή θα δουν τις συμβάσεις και θα αποφασίσουν μόνοι τους να το κάνουν. Ας μην φροντίζουμε εμείς πριν από αυτούς γι’ αυτούς».
Δημ.: Ουσιαστικά το νομοσχέδιο αυτό στρώνει το χαλί του περιβάλλοντος που θέλετε να δημιουργήσετε γύρω από τη ΔΕΗ, το να είναι περισσότερο ανταγωνιστική, για τη μετέπειτα ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ. Είναι ένα πρώτο βήμα.
«Ναι, η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ είναι κάτι ανεξάρτητο, αλλά βεβαίως όλα συνδέονται. Η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ πέραν του ότι θα ανανεώσει το management, την προσέγγιση του ίδιου του ΔΕΔΔΗΕ σε σχέση με τους πολίτες, με τους καταναλωτές, θα είναι και μία ταμειακή ένεση από την άλλη πλευρά στη ΔΕΗ. Άρα με ένα πολυπαραγοντικό πρόγραμμα, το οποίο έχουμε εκπονήσει, έρχεται η μία δράση και κουμπώνει με την άλλη και μ’ αυτό τον τρόπο προσπαθούμε να ανέβει η ΔΕΗ την ανηφόρα και να γίνει μια πιο σύγχρονη και ανταγωνιστική επιχείρηση. Δεν είναι περίπτερο να αλλάξουν όλα διά μιας. Θα ήταν δημαγωγία από την πλευρά μου αν το έλεγα. Εκείνο το οποίο λέω σταθερά είναι ότι η κυβέρνηση με θάρρος και με σύστημα προχωρεί από την αρχή στην αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της ΔΕΗ. Προτάξαμε αυτονόητα το πρόβλημα τη ρευστότητας και αυτή την ώρα έχουμε την έκθεση του ορκωτού ελεγκτή από τις 24 Σεπτεμβρίου, που λέει πως η ΔΕΗ έβγαλε τη μύτη της έξω από το νερό. Τώρα έχουμε το νόμο αυτό του εκσυγχρονισμού της ΔΕΗ με 10 συγκεκριμένα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση, έχουμε την απολιγνιτοποίηση, έχουμε την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ και θα έχουμε και ένα θαρραλέο άνοιγμα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, καθώς η πράσινη ενέργεια είναι η ενέργεια του μέλλοντος».
Δημ.: Κύριε υπουργέ, σε ό,τι αφορά το θέμα της απολιγνιτοποίησης. Από την πλευρά της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ τίθεται ένα ερώτημα: εφόσον η ΔΕΗ μπαίνει 300 εκατ. ευρώ το 2019, 200 εκατ. ευρώ το 2018, γιατί δεν κλείνετε τις μονάδες τώρα και εφόσον δεν τις κλείνετε προφανώς για λόγους επάρκειας του συστήματος, γιατί δεν προγραμματίζετε την αποζημίωση της ΔΕΗ για τις μονάδες που θα σβήσετε;
«Το πρόγραμμα της απολιγνιτοποίησης θα είναι εμπροσθοβαρές. Η κυβέρνηση θα εξετάσει όλες τις παραμέτρους στο πλαίσιο κανόνων ανταγωνισμού και στο πλαίσιο της ενεργειακής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Δημ.: Για τις εθελουσίες έχετε κάποια στοχοθεσία;
«Όλα αυτά θα τα συζητήσουμε και με τη διοίκηση της ΔΕΗ. Ξεκαθάρισα ήδη ότι σε μεγάλο βαθμό είναι συνδεδεμένες με την απολιγνιτοποίηση και για τις εθελούσιες της ΔΕΗ θα εφαρμοστεί το μοντέλο του ΟΤΕ. Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι και τα ασφαλιστικά ταμεία δεν θα βάλουν το χέρι στην τσέπη, το κόστος των εθελούσιων εξόδων θα το σηκώσει εξ ολοκλήρου η ίδια η ΔΕΗ. Και μπορεί να το σηκώσει, όχι γιατί πλούτισε ξαφνικά, αλλά γιατί θα μειώσει το κόστος της μισθοδοσίας της λόγω της μείωσης του αριθμού των εργαζομένων και υπολογίζει η διοίκηση της ΔΕΗ ότι ένα πρόγραμμα εθελούσιων εξόδων αντίστοιχο με το πρόγραμμα της εθελούσια εξόδου στον ΟΤΕ μπορεί να το αποσβέσει μέσα σε δύο- τρία χρόνια».
Ραδιοφωνική συνέντευξη Γ. Αδαμίδη
Νωρίτερα ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης μιλώντας στον Alpha 96,5 είχε δηλώσει:
«Ο κ. Μητσοτάκης, ο σημερινός πρωθυπουργός δεν σέβεται ούτε τη συλλογική σύμβαση του πατέρα του», διαμήνυσε στον Alpha 96,5 Θεσσαλονίκης ο Γιώργος Αδαμίδης, πρόεδρος ΓΕΝΟΠ -ΔΕΗ αναφορικά με την απόφαση του χθεσινού υπουργικού συμβουλίου για κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων των εργαζομένων με την επιχείρηση.
Επιπλέον ο κ. Αδαμίδης, απαντώντας σε ερώτηση για τη μείωση της έκπτωσης στους λογαριασμούς των εργαζομένων τόνισε ότι η έκπτωση αυτή «δεν ήταν κάτι που προέκυψε από μία οικιοθελή παροχή της εταιρίας, ήταν μια διαδικασία διεκδίκησης και προϊόν συλλογικής σύμβασης», που σύμφωνα με τον ίδιο «την έχουμε υπογράψει με την κυβέρνηση του αείμνηστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη». Επιπλέον, αναφορικά με την συγκεκριμένη έκπτωση δήλωσε πως αυτή φορολογείται και παρέχεται έναντι μισθού γεγονός που δεν την καθιστά προνόμιο.
«Θα κάνουμε ό, τι είναι δυνατόν να μην υιοθετηθεί (σ.σ. η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων), γιατί μία εταιρία όπως είναι η ΔΕΗ ή οι θυγατρικές της, ο ΔΕΔΔΗΕ, δεν μπορεί να έχει εργαζομένους δύο ταχυτήτων, δηλαδή κάποιοι με συλλογική σύμβαση και κάποιοι άλλοι χωρίς σύμβαση», επεσήμανε ο Γίωργος Αδαμίδης.
Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ αναφέρθηκε και στις μονιμοποιήσεις λέγοντας χαρακτηριστικά, πως «ήταν ατυχής η έκφραση για εκκαθάριση μονιμότητας, διότι αυτήν την έχει καταργήσει ο ίδιος ο κ. Χατζηδάκης το 2012 με το δεύτερο μνημόνιο. Εκεί υπήρχε μία διαδικασία όπου καταργήθηκαν όλες οι συμβάσεις μονιμότητας ή που υποκρύπτουν μονιμότητα».
«Τώρα ξαφνικά επιτρέπονται οι προσλήψεις; Αφού ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο σημερινός, έχει πει ότι εγώ θέλω να επαναφέρω το καθεστώς πέντε να αποχωρούν και ένας να προσλαμβάνεται», διερωτήθηκε ο κ. Αδαμίδης και πρόσθεσε, ότι «μετά την τελευταία τροπολογία που ψηφίστηκε το ότι θα απολύεται (σ.σ. κάποιος εργαζόμενος) και χωρίς αιτιολόγηση, τότε μιλάμε για την πλήρη απαξίωση της εργασίας».
Αναφερόμενος δεικτικά στη διοίκηση της εταιρίας ο κ. Αδαμίδης δεν δίστασε να αφήσει αιχμές κατά του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου, Γεώργιου Στάσση, λέγοντας, πως «έχουμε φτάσει στο σημείο να έχουμε ορίσει έναν πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο πολύ καλά αμειβόμενο σε σχέση με τους προηγούμενους, γιατί μιλάγαμε και πριν για τα golden boys, και δεν κάνει απολύτως καμία δουλειά, τα κάνει όλα ο κ. Χατζηδάκης»
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια