Πρώην απόρρητα αρχεία αποκαλύπτουν πώς δημιουργήθηκε η πρώτη ατομική βόμβα της ΕΣΣΔ | Βίντεο

© Sputnik / Grigoriy Sisoev
Μετά τα χτυπήματα των ΗΠΑ σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι τον Αύγουστο του 1945, η ΕΣΣΔ χρειάστηκε να αναπτύξει τη δική της βόμβα για να διατηρήσει την πυρηνική ισοτιμία. Πρώην απόρρητα αρχεία ρίχνουν φως στο πώς το περίπλοκο εγχείρημα επιτεύχθηκε μόλις τέσσερα χρόνια αργότερα.

Η πρώτη Σοβιετική ατομική βόμβα, η RDS-1 ή η Pervaya Molniya (First Lightning), δοκιμάστηκε με επιτυχία στις 29 Αυγούστου 1949 σε μια περιοχή στην πόλη Semipalatinsk στη Σοβιετική Δημοκρατία του Καζακστάν. Τα αρχεία, που δημοσιεύθηκαν από τη ρωσική πυρηνική υπηρεσία, Rosatom, περιείχαν τις φωτογραφίες της βόμβας, ενώ το εγχείρημα ήταν ακόμη σε εξέλιξη.

Το φιλόδοξο έργο έγινε ένας πραγματικός αγώνας ενάντια στον χρόνο για τους Σοβιετικούς πυρηνικούς επιστήμονες, οι οποίοι όχι μόνο έπρεπε να τηρήσουν την αυστηρή προθεσμία από την κυβέρνηση του Ιωσήφ Στάλιν, αλλά και να κάνουν τη δουλειά υπό συνθήκες απόλυτης μυστικότητας, σύμφωνα με το RT.

Το τρισέλιδο δακτυλογραφημένο έγγραφο έδινε εντολή στον διευθυντή του γραφείου κατασκευαστικών έργων αριθ. 11 (CB-11), Πάβελ Ζέρνοφ, να δημιουργήσει «κινητήρα εκτόξευσης C (RDS)» σε δύο εκδόσεις «με βαρέα καύσιμα (C-1) (C-2)» υπό την επίβλεψη του Εργαστηρίου αριθ. 2 της Σοβιετικής Ακαδημίας Επιστημών.



Οι επιστήμονες, οι οποίοι έπρεπε κάθε μήνα να αναφέρουν στην κυβέρνηση σχετικά με την πρόοδο που σημειώθηκε, στα έγγραφα αναφέρονται μόνο από τα πρώτα γράμματα των ονομάτων και των επωνύμων τους.

Οι υπόλοιποι 45 αποχαρακτηρισμένοι φάκελοι ρίχνουν φως σε διάφορα στάδια του στρατιωτικού πυρηνικού προγράμματος, το οποίο θα γινόταν ένας πραγματικός θησαυρός για όσους ερευνητές μελετούν την σοβιετική περίοδο ή την ιστορία της ατομικής βιομηχανίας.

Μεταξύ αυτών των εγγράφων υπήρχαν και τα σχήματα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο τα αεροσκάφη με εξοπλισμό μέτρησης, φωτογραφιών και κινηματογράφησης έπρεπε να έχουν τοποθετηθεί στον αέρα για να συλλέξουν τον μέγιστο δυνατό αριθμό πληροφοριών σχετικά με τη δοκιμή της RDS-1 το 1946.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια