Sponsor

ATHENS WEATHER

Διαστημικός Σταθμός στη Σελήνη «βενζινάδικο» για τα ταξίδια στον Άρη | Βίντεο

© Φωτογραφία: YouTube/MDx media
Ορόσημο για την πρώτη ευρωπαϊκή επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη θα αποτελέσει η δημιουργία ενός Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού σε τροχιά γύρω από το Φεγγάρι και αναμένεται να κατασκευαστεί εντός της δεκατίας.

Συγκεκριμένα, ο διευθυντής Ρομποτικής και Ανθρώπινης Εξερεύνησης της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος, Ντέιβιντ Πάρκερ, τόνισε σε συνέδριο στο Νιούπορτ της Ουαλίας, πως το χρονοδιάγραμμα για να φτάσουν οι πρώτοι Ευρωπαίοι στη Σελήνη θα ανακοινωθεί έως το τέλος της χρονιάς.



«Θέλουμε να πάμε στη Σελήνη σε συνεργασία με τη NASA. Τα πρώτα στοιχεία του Διαστημικού Σταθμού έχουν ήδη δημοπρατηθεί. Πολλαπλές μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη για ένα σεληνιακό ερευνητικό όχημα. Έχουμε τα σχέδια ενώπιον των υπουργών. Εάν λάβουν τις σωστές αποφάσεις, ελπίζουμε να στείλουμε τους πρώτους Ευρωπαίους στη Σελήνη. Η Ευρώπη θα μεγαλώσει το στάτους της σε παγκόσμια κλίμακα», ανέφερε ο Πάρκερ, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Daily Mail.





«Η κατασκευή ενός πυραύλου που θα πάει στον Άρη είναι το λιγότερο δύσκολο μέρος. Το πώς θα υποστηρίξει ανθρώπους, πώς θα τους προστατεύσει από τη ραδιενεργή ακτινοβολία είναι το πιο δύσκολο. Έτσι το Φεγγάρι είναι ένα σπουδαίο μέρος για να προετοιμαστούμε για το βαθύ διάστημα», ανέφερε ο επικεφαλής διαστημικής εξερεύνησης της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ως μέρος του νέου Σεληνιακού της Προγράμματος, η NASA αναπτύσσει μια πλατφόρμα σε σεληνιακή τροχιά με την ονομασία «Gateway» (Πύλη), από την οποία τα διαστημόπλοια θα μπορούν να εκτοξευτούν προς την επιφάνεια της Σελήνης.

Εξάλλου, η Πύλη θα μπορούσε να αποτελέσει και βάση ανεφοδιασμού ή αφετηρίας για τα διαστημόπλοια στο μακρύ διάρκειας 6 μηνών ταξίδι τους προς τον Κόκκινο Πλανήτη.

Όπως τονίζει η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία, το πρότζεκτ Gateway πρόκειται για διεθνές εγχείρημα, με την εμπλοκή και ιδιωτικών εταιρειών.



Νωρίτερα, ο επικεφαλής της Ρωσικής Διαστημικής Υπηρεσίας Roscosmos, Ντμίτρι Ρογκόζιν, είχε δηλώσει ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε ίση βάση με τις ΗΠΑ. Ενώ σημείωσε ότι η Ρωσία έχει ερωτήσεις αναφορικά με τη μορφή του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένων του χρονοδιαγράμματός του και της αρχιτεκτονικής του.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια