Την προστασία αμερικανών στρατιωτών μέσω γονιδιακής επεξεργασίας ερευνά το Πεντάγωνο


Κορυφαίος αξιωματούχος της αμερικανικής υπηρεσίας προηγμένης αμυντικής έρευνας (DARPA) ανακοίνωσε ότι το Πεντάγωνο εξετάζει γονιδιακές αναλύσεις για να βοηθήσει την ικανότητα των στρατιωτών να προστατεύονται από βιολογικούς και χημικούς πολέμους.

Τη Δευτέρα, ο διευθυντής του DARPA Στίβεν Γουόκερ αποκάλυψε ότι ο αμερικανικός στρατός μπορεί να γίνει λίγο πιο διεισδυτικός στην περίπτωση που οι ερευνητές καταφέρουν να ελέγξουν τα γονίδια των στρατιωτών για λόγους προστασίας τους.

«Γιατί το κάνει αυτό η DARPA; Για να προστατεύσεις έναν στρατιώτη στο πεδίο της μάχης από χημικά και βιολογικά όπλα μέσω του ελέγχου των γονιδίων – κάνοντας το γονίδιο να παράγει πρωτεΐνες που θα μπορούν αυτόματα να προστατεύσουν τον στρατιώτη από μέσα προς τα έξω» εξήγησε ο Γουόκερ σε ομιλία του στο Κέντρο Στρατηγικής και Διεθνών Σπουδών.

Ο διευθυντής αναγνώρισε ότι η ιδέα ίσως ακούγεται παράξενη, ωστόσο, επέμεινε ότι η γονιδιακή επεξεργασία θα μπορούσε αρχικά να εστιάσει στην προστασία των στρατιωτών παρά στην προσπάθεια ενίσχυσής τους, τουλάχιστον στα αρχικά στάδια.

«Όλες αυτές οι τεχνολογίες, έχουν διπλή χρήση. Μπορείς να τις χρησιμοποιήσεις για καλό και μπορείς να τις χρησιμοποιήσεις για κακό. Η DARPA είναι για καλή χρήση, για την προστασία των στρατιωτών μας» ισχυρίστηκε ο αξιωματούχος σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Αν η έρευνα φέρει αποτελέσματα, η DARPA πιστεύει ακόμα ότι η δυνατότητα επεξεργασίας των γονιδίων των στρατιωτών θα αποδειχθεί χρήσιμη στο να δώσει στον αμερικανικό στρατό μία εναλλακτική των εμβολίων.

«Δεν μπορείς να αποθηκεύσεις αρκετά εμβόλια ή αντιικά για να προστατεύσεις τον πληθυσμό από αυτό στο μέλλον. …Όλα είναι στο στάδιο της έρευνας για την ώρα – δεν έχουμε τη δυνατότητα ακόμα» ανέφερε ο Γουόκερ. «Αλλά αυτός είναι ο λόγος που θέλεις το σώμα σου να είναι στην πραγματικότητα το εργοστάσιο παραγωγής αντιδότου, αν είναι δυνατόν».

Η απομάκρυνση των τροποποιημένων γονιδίων ή της «γενετικής αποκατάστασης» θα είναι επίσης αναγκαία.

Πάντως, ενώ ο Γουόκερ αναφέρθηκε στον διπλό σκοπό της τεχνολογίας, το Κέντρο Κυτταρικής Έρευνας του Peking University δημοσίευσε έρευνα στο New England Journal of Medicine (NEJM) που αποκάλυπτε ότι η τεχνολογία GRISPR αποδείχθηκε επιτυχής στη θεραπεία της οξείας λεμφοβλαστικής λευχαιμίας ασθενούς.

(AP Photo / Mindaugas Kulbis)

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια