Πώς δύο αναψυκτικά την ημέρα μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου


Η μελέτη παρακολούθησε πάνω από 450.000 Ευρωπαίους ενήλικες από 10 ευρωπαϊκές χώρες - Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Ολλανδία, Νορβηγία, Ισπανία, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο - για 19 χρόνια.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τρίτη στο περιοδικό JAMA Internal Medicine διαπίστωσε ότι τα αναψυκτικά, ανεξάρτητα από το αν περιέχουν ζάχαρη ή τεχνητά γλυκαντικά, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου και μπορεί ακόμη και να συνδεθούν με τη νόσο του Parkinson.

Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι όσοι έπιναν δύο ή περισσότερα ποτήρια αναψυκτικών ημερησίως, κανονικά ή διαίτης, με ποτήρι που ορίστηκε ίσο με περίπου 250 ml, είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε σύγκριση με άτομα που έπιναν λιγότερο από ένα ποτήρι τον μήνα. Στην πραγματικότητα, όσοι έπιναν καθημερινά ποτά με ζάχαρη είχαν υψηλότερες πιθανότητες να πεθάνουν από πεπτικές ασθένειες, ενώ όσοι έπιναν ημερησίως σόδες διατροφής είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιαγγειακές παθήσεις.

«Τα αποτελέσματά μας για τα αναψυκτικά με ζάχαρη παρέχουν περαιτέρω υποστήριξη για τον περιορισμό της κατανάλωσης και την αντικατάστασή τους με άλλα υγιεινά ποτά, κατά προτίμηση το νερό», ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, ο Neil Murphy, ο οποίος είναι επίσης επιστήμονας στο Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο, δήλωσε πρόσφατα στο Reuters. «Για τεχνητά αναψυκτικά χρειαζόμαστε τώρα καλύτερη κατανόηση των μηχανισμών που μπορούν να αποτελέσουν τη βάση αυτής της σύνδεσης και μια έρευνα όπως η δική μας ελπίζουμε ότι θα τονώσει αυτές τις προσπάθειες».

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι όσοι κατανάλωναν ένα ή περισσότερα ποτήρια κανονικής σόδας ή διαίτης ημερησίως ήταν πιο πιθανό να πεθάνουν από τη νόσο του Πάρκινσον, μια διαταραχή του νευρικού συστήματος που επηρεάζει την κίνηση. Ωστόσο, η πιθανή σχέση μεταξύ της κατανάλωσης της σόδας και του Parkinson πρέπει να εξεταστεί περαιτέρω.

«Δεν έχουμε επικρατούσα άποψη για την σχέση που παρατηρήσαμε», δήλωσε ο Murphy στο The American Journal of Managed Care. «Είναι πιθανό αυτό το αποτέλεσμα να είναι ψευδές και τώρα απαιτούνται επιπρόσθετες πειραματικές μελέτες για να διερευνηθεί περαιτέρω η σχέση αυτή».


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια