Sponsor

ATHENS WEATHER

Εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ: Άδειασμα και αποστρατεία για τον Παππά


Σε ναυάγιο καταλήγει το αρχικό σχέδιο του Αλέξη Τσίπρα να μετατρέψει σε «one man show» την ανανέωση της θητείας του στην προεδρία του κόμματος μέσα από μια πανηγυρική διαδικασία επανεκλογής του από τη βάση, δηλαδή τα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποχρεώθηκε σε άτακτη υποχώρηση για δύο λόγους:

Αφενός, υπήρξαν σφοδρές αντιδράσεις απέναντι σε μια τέτοια επιλογή από τις δυνάμεις της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, οι οποίες διέβλεψαν πως το συγκεκριμένο μοντέλο εκλογής υποκρύπτει τάσεις ηγεμονικής αλαζονείας για μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε ενός ανδρός αρχή. Αφετέρου -και έπειτα από σχετικές εισηγήσεις που δέχθηκε ο ίδιος, ακόμα και από πρόσωπα του οικογενειακού περιβάλλοντός του όπως ο εξάδελφός του, Γ. Τσίπρας-, εκτιμήθηκε σοβαρά ο κίνδυνος να εξελιχθεί σε φιάσκο μια τέτοια διαδικασία, δεδομένου πως τα μηνύματα που έφταναν στην Κουμουνδούρου μετά τις εθνικές εκλογές δεν έδειχναν πως υπήρχε αυθόρμητο και μαζικό ενδιαφέρον απ’ όσους είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ για «κομματική ένταξη και πολιτική ενσωμάτωσή» τους στις οργανώσεις του κόμματος.

Αρχικά, το δίδυμο Ν. Παππά και Χρ. Σπίρτζη, βασικοί εισηγητές της προσέγγισης για θριαμβευτική επανεκλογή του Αλ. Τσίπρα από την κομματική και κοινωνική βάση του ΣΥΡΙΖΑ, είχαν κατά νου την «εκλογική πατέντα» που εφάρμοσε για πρώτη φορά το 2004 ο Γ. Παπανδρέου. Οταν ως μόνος υποψήφιος δεν αρκέστηκε στην εμπιστοσύνη των συνέδρων του ΠΑΣΟΚ προς το πρόσωπό του, αλλά ήθελε να διασφαλίσει «ανώτερη νομιμοποίηση» από ένα εκατομμύριο ψηφοφόρους του κόμματος. Οπως ανέφεραν στελέχη της «εσωκομματικής αντιπολίτευσης», η πρόταση αυτή, των Ν.Παππά και Χρ. Σπίρτζη (ο οποίος, σημειωτέον, εκείνη την περίοδο βρισκόταν στο πλευρό του Γ. Παπανδρέου), είναι αταίριαστη με τις καταστατικές προβλέψεις ενός αριστερού κόμματος, που προάγει τη συλλογικότητα και τη δημοκρατική διαβούλευση στην οργανωτική του λειτουργία και δράση.

Από την άλλη, όμως, ο πρόεδρος του κόμματος, Αλ. Τσίπρας, ονειρευόταν μια ανοιχτή διαδικασία επανεκλογής του, γνωρίζοντας πως, ακόμα και αν κάποιος επιχειρούσε να βρεθεί απέναντί του ως αντίπαλος υποψήφιος, θα ήταν ο χρήσιμος ηττημένος, ώστε στο μέλλον να μην μπορεί κανείς να τον «ταρακουνήσει» από τη θέση του αρχηγού. Τώρα, πλέον, για τον ίδιο το στοίχημα για θεαματική ανανέωση της θητείας του στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ θα επικεντρωθεί στον πολλαπλασιασμό των υποστηρικτών του σε επίπεδο ανάδειξης συνέδρων, μεθοδεύοντας την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αριθμητική παρουσία στο συνέδριο της άνοιξης μελών από τις τάξεις της «Προοδευτικής Συμμαχίας».

Στόχος δεν μπορεί να είναι άλλος από την αποδυνάμωση σε επίπεδο εκλογέων του συνεδρίου της ομάδας των «53+» και των επιμέρους ισχυρών παραγόντων του κόμματος, δηλαδή των Π. Σκουρλέτη, Ν. Βούτση, Ν. Φίλη κ.ά., που πασχίζουν να μην αποκλειστούν από τις προσυνεδριακές διαδικασίες, οργανωμένων μελών με αριστερό παρελθόν και ιστορικές περγαμηνές. Δηλαδή, αυτοί που ήταν πάντα στον χώρο της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και δεν είδαν φως και μπήκαν «τυχοδιωκτικά» στον ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο της «αντιμνημονιακής ευμάρειας», τότε που οι άσχημες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες στη χώρα ωφελούσαν κάθε επίδοξο λαϊκιστή να παραστήσει τον εθνικό σωτήρα.

Εσωστρέφεια

Οι εσωτερικές εκκρεμότητες στην πορεία προς το συνέδριο είναι αρκετές και αναμένεται να δοκιμαστούν εκ νέου οι σχέσεις των αντικρουόμενων ομάδων στον χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας σε μια προσπάθεια να υποβαθμίσει τα φαινόμενα εσωστρέφειας επιδίδεται στη «δαιμονοποίηση» των ΜΜΕ που δήθεν «διαστρεβλώνουν» τα όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Το ποιος θα είναι ο επόμενος γραμματέας του κόμματος αποτελεί επίσης έναν δυσεπίλυτο γρίφο για τον Αλ. Τσίπρα, δεδομένου πως οι ενδιαφερόμενοι είναι πάνω από τέσσερις, με τον καθένα ξεχωριστά να έχει πίσω του ισχυρό μπλοκ υποστηρικτών.

Η πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρ. Δούρου, ο πρώην διεκδικητής του δημαρχιακού θώκου της Αθήνας Ν. Ηλιόπουλος, οι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ Χρ. Σπίρτζης και Γ. Ραγκούσης, ενώ ο απερχόμενος, όπως όλα δείχνουν, από τη θέση του γραμματέα της Κ.Ε., Π. Σκουρλέτης, θα επιθυμούσε τα «κλειδιά» του κόμματος να τα «εμπιστευτεί» είτε στον Ν. Φίλη είτε στον Ν. Βούτση.

Την ώρα που στις κλειστές συνεδριάσεις του ΣΥΡΙΖΑ κυριαρχεί η συζήτηση πως το κόμμα δεν διαθέτει ισχυρή επικοινωνιακή βοήθεια από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, κάτι που το «προβάλλει» δημοσίως και ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας, κορυφαία στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μεταξύ αυτών οι Π. Σκουρλέτης και Ευκλ. Τσακαλώτος, επισημαίνουν και ακόμη μία «κακόγουστη» παράμετρο επάνω σε αυτό το άβολο σκηνικό με υπονομευτικό υπόβαθρο για το κόμμα… Την παρασκηνιακή εμπλοκή του πρώην πανίσχυρου υπουργού Επικρατείας Ν. Παππά στο να «μεταδίδεται» ένα κλίμα εχθροπραξιών στον ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και από τα φίλα προσκείμενα προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ΜΜΕ ή από αρθρογράφους.

«Αποσυνάγωγος» στην αυλή του βασιλιά

Ο Π. Σκουρλέτης και ο Ευκλ. Τσακαλώτος, ναι μεν, αναγνωρίζουν πως το κόμμα μετά τις εκλογές έχει πάψει να έχει ισότιμη μεταχείριση από το σύνολο των ΜΜΕ, ωστόσο εκείνο που δεν «συγχωρούν» στον Αλ. Τσίπρα είναι το γεγονός πως «επιτρέπει» στον Ν. Παππά να «παίζει παιχνίδια εξουδετέρωσης και απαξίωσης» των «συντρόφων» του μέσα από έντυπα και ιστοσελίδες που δεν ανήκουν στον χώρο της «Κεντροδεξιάς». Πριν από περίπου ενάμιση μήνα, ο Ευκλ. Τσακαλώτος «εμφανιζόταν» ταπεινωμένος από την παρατήρηση που φέρεται να του έκανε ο Αλ. Τσίπρας «άντε μην τα πάρω τώρα» μέσα από «αποκλειστικό» ρεπορτάζ της εφημερίδας «Documento» του Κ. Βαξεβάνη. Για τη διαρροή αυτή θεώρησε υπεύθυνο τον Ν. Παππά, με τον οποίο ποτέ δεν είχε καλές σχέσεις και ακόμη συνεχίζει να μην τον θεωρεί «ωφέλιμο» στέλεχος για την Αριστερά. Για όσους δεν θυμούνται, ο Ευκλ. Τσακαλώτος ως υπουργός Οικονομικών σε μια συνεδρίαση της Κ.Ε. τον είχε επιπλήξει για τους χειρισμούς του στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών. Την ίδια αποστροφή προς τον Ν. Παππά φέρεται ότι ένιωσε εσχάτως και ο Π. Σκουρλέτης, φτάνοντας, μάλιστα, στο σημείο να απειλήσει τον Αλ. Τσίπρα πως θα τον καταγγείλει δημοσίως ως «επικοινωνιακό εγκέφαλο» και διακινητή απαξιωτικών πληροφοριών σε βάρος του, που τον εμφάνιζαν ως «βαρίδι» για το κόμμα.

Μάλιστα, η σταγόνα που θεωρείται ότι ξεχείλισε το ποτήρι ήταν ένα σχετικό άρθρο του γνωστού δημοσιογράφου Γ. Λακόπουλου μέσα από την ιστοσελίδα «Ανοιχτό Παράθυρο». Ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι η εκστρατεία επικοινωνιακής προσβολής της προσωπικότητάς του οργανώθηκε από τον ίδιο τον Αλ. Τσίπρα και τον Ν. Παππά και, σύμφωνα με τις πληροφορίες, απαίτησε να υπάρξει «κάλυψή» του, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα έκανε την Κουμουνδούρου «Κούγκι». Ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας, που, ως γνωστόν, δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα να «αδειάζει» τους στενούς συνεργάτες του, φέρεται, μετά τις απειλές Σκουρλέτη, να συνέβαλε στην αποκατάστασή του. Από την ιστοσελίδα «Ανοιχτό Παράθυρο» παρουσιάστηκε ένα αιχμηρό άρθρο αμέσως μετά κατά του Ν. Παππά, στο οποίο ο πάλαι ποτέ πανίσχυρος υπουργός εμφανιζόταν ως «έκπτωτος νούμερο 2 του κόμματος». Εδώ οι απόψεις διίστανται για το κατά πόσον η στοχοποίηση του Ν. Παππά ήταν αληθινή ή προσχηματική.

Ο Π. Σκουρλέτης φέρεται να υιοθετεί τη δεύτερη εκδοχή, θεωρώντας πως τα εμφανιζόμενα επικριτικά άρθρα προς τον Ν. Παππά τον εξυπηρετούν για να έχει το «άλλοθι» στις εσωκομματικές συνεδριάσεις να ισχυρίζεται πως και αυτός έπεσε θύμα επιθέσεων. Από την άλλη, όμως, ουκ ολίγοι είναι αυτοί που θεωρούν πως ο πάλαι ποτέ πανίσχυρος υπουργός του Αλ. Τσίπρα, επειδή έχει «ανοιχτό παρελθόν» με διάφορες υποθέσεις που ακόμη δεν έχουν ξεκαθαρίσει οριστικά, όπως τα ταξίδια στη Βενεζουέλα, οι σχέσεις του με τον Μ. Πετσίτη και τα «πάρε-δώσε» με επιχειρηματίες κατά την περίοδο της προκήρυξης των τηλεοπτικών αδειών, μπορεί στο τέλος να γίνει «αποσυνάγωγος» στην «αυλή» του Αλ. Τσίπρα, για να μην τον χρεωθεί ο «βασιλιάς» σε περίπτωση που έρθουν στο φως της δημοσιότητας νέα στοιχεία για τους χειρισμούς του την περίοδο που ο Ν. Παππάς ήταν υπουργός.

Πηγή: Παραπολιτικά

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια