Τσούχτρες και μέδουσες που δυσκολεύουν την ζωή των λουόμενων έχουν εμφανιστεί και φέτος σε παραλίες της Ελλάδας.
Να υπενθυμίσουμε ότι το πρόβλημα με τις μέδουσες στις ελληνικές θάλασσες είχε λάβει ανησυχητικές διαστάσεις τα προηγούμενα χρόνια ειδικά σε Πατραϊκό και Κορινθιακό, ενώ πέρυσι, επιστήμονες πρότειναν την απαγόρευση κολύμβησης εάν οι τσούχτρες επανεμφανιστούν. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα αίτια του πολλαπλασιασμού του πληθυσμού των μεδουσών στον Κορινθιακό και στον Πατραϊκό κόλπο ήταν άγνωστα, καθώς δεν διατίθενται επαρκή δεδομένα.
Για την ενημέρωση των καταναλωτών το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότηταςέφτιαξε από πέρυσι ένα πρόγραμμα καταγραφής των μεδουσών που κυκλοφορούν ελεύθερες στις ελληνικές θάλασσες, ώστε να μπορούν να δουν οι ενδιαφερόμενοι ποιες παραλίες πρέπει να αποφεύγουν.
Μάλιστα, το παρατηρητήριο έχει δημιουργήσει και έναν χάρτη με τα δεδομένα που συγκέντρωσε από τον Απρίλιο μέχρι και σήμερα, όπου και φαίνονται οι περιοχές όπου συγκεντρώνονται οι μέδουσες.
Ωστόσο όποιος ενδιαφέρετε για περισσότερες λεπτομέρειες μπορεί να απευθυνθεί στο Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας, αφού η βάση δεδομένων του είναι διαθέσιμη προς κάθε ενδιαφερόμενο.
Σύμφωνα με έρευνες και μελέτες που έχουν εκπονηθεί στο εξωτερικό, μια εκ των οποίων και του σλοβενικού Εθνικού Ινστιτούτου Βιολογίας που αφορά στην θαλάσσια περιοχή της Αδριατικής, η αύξηση των μεδουσών ενδέχεται να οφείλεται σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις που τοποθετούνται στι θάλασσα, όπως οι πλατφόρμες άντλησης πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και οι πλωτές ανεμογεννήτριες. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η απότομη αύξηση των μεδουσών συνέπεσε με τον πολλαπλασιασμό στις υπεράκτιες πλατφόρμες άντλησης φυσικού αερίου στην Αδριατική, από μόνο μία το 1968 σε περίπου 140 σήμερα. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, άλλοι παράγοντες που φαίνεται να ευνοούν την εξάπλωση των μεδουσών, είναι η υπεραλίευση των θαλάσσιων ειδών που τρώνε τις μέδουσες και η αυξημένη απορροή θρεπτικών χημικών ουσιών στις θάλασσες.
Ωστόσο το φαινόμενο στις ελληνικές θάλασσες και συγκεκριμένα τον Κορινθιακό και τον Πατραϊκό Κόλπο, όπου και το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο, δεν μπορεί να εξηγηθεί καθώς στην Ελλάδα επικρατούν διαφορετικές μορφολογικές και κλιματικές συνθήκες, σε σύγκριση με άλλες περιοχές της Ευρώπης.
Για το λόγο αυτό, το πρόβλημα μέχρι σήμερα αντιμετωπίζεται με το κατασταλτικό μέτρο της τοποθέτησης διχτυών, μία λύση άμεση, η αποτελεσματικότητα της οποίας ωστόσο είναι περιορισμένη και βραχυπρόθεσμη, καθώς εξαρτάται από την μορφολογία του πυθμένα και τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια