Η περίοδος της Μεταπολίτευσης έκλεισε με το τυπικό τέλος της κρίσης - τυπικό επειδή τις συνέπειες της κρίσης χρέους θα τις πληρώνουμε πολλές δεκαετίες ακόμη. Οφείλω λοιπόν να κλείσω το κεφάλαιο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που άνοιξα (μόνο) στο βιβλίο "Ποιοι και πώς μας οδήγησαν στη Χρεοκοπία - Ιστορία της Μεταπολίτευσης" (Εκδόσεις Gutenberg).
Ο Αλ. Τσίπρας παρέλαβε ένα κόμμα του 4% και κολλώντας γύρω του διάφορα γκρουπούσκουλα σταλινικών και ζαχαριαδικής καταγωγής το μετέτρεψε σε κυβερνητικό κόμμα, εκτοπίζοντας το ΠΑΣΟΚ, με την τακτική του Α. Παπανδρέου! Εξήγγειλε ότι θα κάνει θαύματα, όπως ότι θα σκίσει τα Μνημόνια, θ' αντικαταστήσει τη Μέρκελ στην ηγεσία της Ευρώπης, θα μοιράσει στους φτωχούς 11,5 δισ. ευρώ (πρόγραμμα Θεσσαλονίκης), θα φύγει από την Ευρώπη σε “αχαρτογράφητα νερά” κλπ. Έβριζε μάλιστα τους μισούς Έλληνες που δεν πίστευαν ότι μπορεί να καταπιεί σπαθιά και να βγάλει κομποσκοίνια ως Μερκελιστές, Τσολάκογλου, χίτες, προδότες κλπ. και τα κομματόσκυλά του ως ευρωληγούρια, φιλελέδες και άλλα ακατονόμαστα.
Στη συνέχεια προκάλεσε ένα ασυγκάλυπτο συνταγματικό πραξικόπημα με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας για να φτάσει στις εκλογές, τις οποίες κέρδισε αφού η οργή και ο θυμός των Ελλήνων φούσκωνε τα πανιά του. Η πρώτη δουλειά του Αλ. Τσίπρα ως πρωθυπουργού δεν ήταν να συνεχίσει και να πολλαπλασιάσει τη μικρή αύξηση 0,7% του ΑΕΠ που πέτυχε η προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά να προσπαθήσει να διασπάσει τη Ν.Δ. Πρώτα σχημάτισε κυβέρνηση με το Κόμμα του Ψεκασμένου και μετά με την κυβερνητική πλειοψηφία που σχημάτισαν έβγαλαν Πρόεδρο Δημοκρατίας τον Πρ. Παυλόπουλο, τον ρουσφετολόγο. Σκοπός τους να σώσουν τη φήμη του Κ. Καραμανλή του μικρού, του εθνικού πλαστογράφου Γ. Αλογοσκούφη και του ανθρώπου του Εφραίμ Θ. Ρουσόπουλου. Έτσι μπορούσε να λέει ο Πρ. Παυλόπουλος ότι τα "Μνημόνια έφεραν την κρίση", και όχι η κρίση, που δημιούργησε ο ίδιος με τα ρουσφέτια του, τα Μνημόνια!
Στη συνέχεια ο Αλ. Τσίπρας δημιούργησε μια κυβέρνηση από συνδικαλιστές που δεν ήξεραν τη διαφορά του Φιλελευθερισμού από το νεοφιλελευθερισμό, νεφελοβάτες και ψεύτες καθηγητές Πανεπιστημίου και στελέχη του ΚΚΕ που πίστευαν ότι το σύνθημα "Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη" αποτελεί κυβερνητική πολιτική. Οι Αυταπάτες, που ομολόγησε ο Αλ.Τσίπρας. Κορυφαίος σ' αυτόν τον θίασο ήταν ο Γιάνης ο εξωγήινος. Εκβίαζε ότι η Ελλάδα θα φύγει από την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση όταν ο Β. Σόιμπλε έδινε 40 + 10 δισ. ευρώ γι' αυτόν τον σκοπό ακριβώς. Η κορυφαία μπαρούφα του αιώνα! Και η Αφέλεια που ομολόγησε ο Αλ. Τσίπρας. Η πολιτική του Γιάνη που υποστηρίχτηκε από τον Α. Τσίπρα με το "δε φοβόμαστε τα αχαρτογράφητα νερά" κόστισε στην ελληνική οικονομία συνολικά 200 δισ. ευρώ. Αναλυτικά:
15 δισ. ευρώ μέτρα σε βάρος του ελληνικού λαού, αντί για 1,5 δισ. μέτρα της διαπραγμάτευσης που σταμάτησε στα 1,7 δισ. μέτρα.
50 δισ. ευρώ επιβάρυνση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας. Τον Μάρτιο του 2015 το δημόσιο χρέος ήταν 312 δισ. ευρώ και τον Μάρτιο του 2019 έφτασε τα 357 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ)
135 δισ. ευρώ από τα capital controls του Γιάννη, καθώς και από υστέρηση αύξησης του ΑΕΠ κατά 15% στα 4,5 χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης από τόκους των κερδών των ελληνικών ομολόγων των Κεντρικών Τραπεζών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν εισπράξαμε επειδή δεν εφαρμόσαμε το πρόγραμμα. Ακόμη από τόκους που πληρώσαμε για το νέο δάνειο και γενικά από το μαράζωμα της ελληνικής οικονομίας.
Μετά την κωλοτούμπα του Αλ. Τσίπρα μπρος στα έκπληκτα μάτια 750 ευρωβουλευτών και εκατομμυρίων χάρη στην τηλεόραση Ευρωπαίων πολιτών, η νέα κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ (χωρίς Γιάνη, Λαφαζάνη, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Νάντια Βαλαβάνη και τα άλλα παιδιά με κουβαδάκια") απέβλεπε:
Στη "σκληρή” διαπραγμάτευση για τη διάσωση των προνομίων των μισθωτών του Δημοσίου Τομέα. Παράδειγμα η κυβερνητική πλειοψηφία ψήφισε Νόμο χάρη στον οποίο ο νεοεισερχόμενος υπάλληλος με "σπουδές" Δημοτικού παίρνει πρώτο μισθό 780 ευρώ το μήνα, ενώ πτυχιούχος ΑΕΙ με 3 -4 χρόνια προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα αμειβόταν με 600 ευρώ μόνο τον μήνα! Επίσης αδιαφόρησαν για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση που θα περιόριζε τη γραφειοκρατία, τη διαφθορά και τις δαπάνες του κράτους. Εγγράψανε στο Ε' ΚΠΣ κονδύλι 400 εκατ. ευρώ μόνο. Έτσι δικαιολογούσαν οι κουτοπόνηροι την πρόσληψη 100.000 ακόμη στο Δημόσιο, ελπίζοντας στις ψήφους των πολιτών- πωλητών.
Στην Κοινωνική Ασφάλιση η κυβέρνηση "αγωνίστηκε" να διασώσει συντάξεις των συνταξιούχων των “ρετιρέ” που είχαν πληρώσει ασφαλιστικές εισφορές μόνο για 15-25 χρόνια (υπάρχουν και περιπτώσεις που πλήρωσαν μόνο για 3-4 μήνες), των άγαμων θυγατέρων κλπ. Γι' αυτό υπερασπίστηκαν λυσσασμένα εισφορές αλληλεγγύης, ΕΚΑΣ κλπ.
Στην κοινωνική πολιτική υπερασπίστηκαν τα πολλαπλά επιδόματα και απέρριψαν μετά βδελυγμίας το "ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα". Επειδή το 85% των δαπανών της κοινωνικής πολιτικής, κάπου 6 δισ. ευρώ το χρόνο, το εισπράττουν οι απατεώνες, τα κομματόσκυλα και οι δημόσιοι υπάλληλοι, όπως έγκυοι παπάδες, τυφλοί τερματοφύλακες, ταξιτζήδες και γυναίκες που γεννούν κάθε 3-4 μήνες.
Στην άγρια φορολογία των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα και σε ορισμένες μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις. Ενώ φοροδιαφεύγουν και φοροκλέπτουν το 70-80% των ελεύθερων επαγγελματιών και το 95% των μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων. Κάθε χρόνο το κράτος χάνει 20 δισ. ευρώ από τη φοροδιαφυγή και 10 δισ. ευρώ από τη φοροκλοπή (ΦΠΑ και ειδικούς φόρους κατανάλωσης).
Γενικά όλες οι πολιτικές των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ήταν πολιτικές ρουσφετιού. Με νόμους και τροπολογίες με Π.Δ. και υπουργικές αποφάσεις πραγματοποιούσαν ατομικά και ομαδικά κατά κόρον και κατά ριπάς. Με έναν και μοναδικό στόχο να εξαγοράσουν ψήφους για να μη χάσουν την ηδονή της εξουσίας. Γι' αυτό εννοούσαν στοχευμένες ομάδες πολιτών - πωλητών . Στις ψήφους των ποινικών και των οικογενειών τους στόχευε ο νέος ποινικός κώδικας, όπως στις ψήφους των μαθητών στόχευε και η εκπαιδευτική πολιτική της "ήσσονος προσπάθειας" και της μετατροπής των ΤΕΙ σε ΑΕΙ και της δημιουργίας νέων σχολών Νομικής, Ιατρικής κλπ. ενώ από την αγορά λείπουν 60.000 άνθρωποι με ειδικές δεξιότητες και ικανότητες, οι περισσότεροι από τους οποίους τεχνολογικά στελέχη με πτυχία και διδακτορικά. Αλλά ο υπουργός των ποτών και του σεξ δεν σκέφτηκε να ιδρύσει σχολές Τεχνολογίας. Επειδή αρνείται την "εμπορευματοποίηση της Παιδείας"!
Αλλά τόσοι κόποι, τόση προσπάθεια πήγαν στράφι επειδή κανείς δεν σκέφτηκε να μετρήσει πόσα κόμματα και πόσοι πρωθυπουργοί κέρδισαν τρίτες συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις! Κανείς. Ακόμη και ο Ανδρέας, ο μόνος που πήρε τρίτη εκλογή, την πήρε μετά από τέσσερα χρόνια "αγρανάπαυσης" κι αφού τον σύρανε σε δίκη για το σκάνδαλο Κοσκωτά και ξύπνησαν το "σύνδρομο του κυνηγημένου" στον ελληνικό λαό.
Η μόνη σωστή πολιτική που έκαναν ο Αλ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν η Συμφωνία των Πρεσπών. Αλλά κι αυτή την έκαναν με λάθος τρόπο. Ο Αλ. Τσίπρας δεν σκέφτηκε ν' αντιμετωπίσει το "Μακεδονικό ζήτημα" ως εθνικό θέμα σε συνεργασία και συναπόφαση με τα άλλα κόμματα. Αλλά προσπάθησε να το χρησιμοποιήσει σαν σφήνα για να διασπάσει τη Ν.Δ. - ακόμη μια φορά. Όμως το πράγμα στράβωσε και έγινε μπούμερανγκ. Έτσι έκανε και το μοναδικό λάθος στη Συμφωνία των Πρεσπών. Δέχθηκε τη διατύπωση "Nationality: Makedonian - Citizen of Nord Makedonia". Έπρεπε να δεχτεί μόνο τη διατύπωση "Nationality: Citizen of Nord Makedonian"…
Θάνος Παπαδόπουλος,
δημοσιογράφος και συγγραφέας
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια