Γράφει ο Αλέξανδρος Τάρκας *
Με στόχο την περαιτέρω αναβάθμιση των ήδη άριστων ελληνοαμερικανικών σχέσεων οι αρμόδιοι αξιωματούχοι των δύο χωρών υιοθετούν σχετικό χρονοδιάγραμμα. Τον Οκτώβριο θα δοθεί συνέχεια στον διμερή Στρατηγικό Διάλογο. Πρόκειται και για συνέχεια των πρόσφατων συνομιλιών του υπουργού Εξωτερικών Δένδια με τον ομόλογό του Πομπέο και τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Μπόλτον στην Ουάσιγκτον και των πιο εξειδικευμένων επαφών του βοηθού υπουργού Εξωτερικών Ρίκερ στην Αθήνα.
Ορόσημο θα αποτελέσει ο δεύτερος γύρος του Στρατηγικού Διαλόγου τον Οκτώβριο στην ελληνική πρωτεύουσα (ως συνέχεια του πρώτου γύρου στην Ουάσιγκτον τον Δεκέμβριο 2018). Σ' αυτόν τον γύρο θα δοθεί έμφαση σε ζητήματα άμυνας, ενέργειας, ασφάλειας-αντιτρομοκρατίας και πιθανώς επενδύσεων, παρά τις συνεχιζόμενες δυσχέρειες με τους ξένους δανειστές.
Στο πλαίσιο του πιο δημόσιου και πανηγυρικού (σε σχέση με τον περσινό) δεύτερου γύρου εξετάζεται το ενδεχόμενο άφιξης στην Αθήνα του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μ. Πομπέο και διεξαγωγής συνομιλιών με τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη. Αυτό θα σηματοδοτήσει ουσιαστική αλλαγή συγκριτικά με την πολύμηνη άρνησή του να συναντήσει διμερώς τον Τσίπρα.
Η "κόκκινη κάρτα" Πομπέο προς τον πρώην πρωθυπουργό οφειλόταν κυρίως στη στάση του στο θέμα της Βενεζουέλας. Επίσης, η "διπλωματική χρησιμότητα" του Τσίπρα είχε εξαντληθεί μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών και ενόψει εκλογών. Διευκρινίζεται πάντως ότι ο Στρατηγικός Διάλογος θα είναι αναβαθμισμένος, ανεξάρτητα από το αν θα καταστεί τελικά δυνατή η επίσκεψη Πομπέο, η οποία εξαρτάται από τις γενικότερες διεθνείς εξελίξεις το φθινόπωρο (σχέσεις με Ιράν, Ρωσία).
Το ίδιο ισχύει για την πιθανότητα συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τραμπ, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου. Παρά τις φημολογίες, τίποτα συγκεκριμένο και οριστικό δεν υπάρχει μέχρι στιγμής, καθώς δεν αποκλείεται ο Ντ. Τραμπ να μη συναντήσει (όπως έκανε και πέρυσι λόγω της εκστρατείας για τις ενδιάμεσες εκλογές του Κογκρέσου) κανέναν ξένο ηγέτη.
* Ο Αλέξανδρος Τάρκας Εκδότης του περιοδικού «Άμυνα & Διπλωματία» και σύμβουλος ξένων εταιριών μελέτης επιχειρηματικού ρίσκου για τη ΝΑ Ευρώπη
** Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια