Η Κίνα αναπτύσσει μία προηγμένη τεχνολογία stealth που «ξεγελά» τα εχθρικά ραντάρ


Κινέζοι επιστήμονες έχουν αναπτύξει έναν ριζοσπαστικό νέο τύπο υλικού με χαρακτηριστικά stealth που ισχυρίζονται ότι κάνει ένα μαχητικό αεροσκάφος λιγότερο ανιχνεύσιμο στα ραντάρ, σύμφωνα με εκθέσεις της South China Morning Post (SCMP).

Τα αεροσκάφη τύπου stealth χρησιμοποιούν ένα σχήμα με ειδική γεωμετρία για να εκτρέψουν τα σήματα ραντάρ, αλλά αυτό βλάπτει την αεροδυναμική απόδοση του αεροσκάφους. Ακόμη, τα αεροσκάφη που ενσωματώνουν χαρκτηριστικά stealth χρησιμοποιούν ειδική βαφή απορρόφησης των σημάτων που εκπέμπονται από τα ραντάρ, η οποία είναι ακριβή, βραχύβια και αποτελεσματική μόνο σε περιορισμένο φάσμα συχνοτήτων.

Η εφημερίδα ανέφερε τον καθηγητή Λούο Ξιάνγκανγκ και τους συναδέλφους του από το Ινστιτούτο Οπτικής και Ηλεκτρονικής με την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών στο Chengdu οι οποίοι ισχυρίζονται ότι δημιούργησαν ένα μαθηματικό μοντέλο που περιγράφει τη συμπεριφορά των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων όταν έρχονται σε επαφή με μια μεταλλική επιφάνεια με μικροσκοπικά σχέδια.

Αυτό το μοντέλο τους βοήθησε να αναπτύξουν μια μεμβράνη, γνωστή και ως μετά-επιφάνεια, η οποία είναι ικανή να απορροφά τα κύματα του ραντάρ στο «ευρύτερο δυνατό φάσμα που είναι μέχρι σήμερα δυνατό».

Κατά τη διάρκεια της δοκιμής, η νέα τεχνολογία επέτρεψε στους ερευνητές να κόψουν ένα ανακλώμενο σήμα ραντάρ το οποίο μετρήθηκε μεταξύ 10 και 30dB σε μια περιοχή συχνοτήτων από 0,3 έως 40 gigahertz.

«Αυτό το εύρος ανίχνευσης είναι απίστευτο. Δεν έχω ακούσει ποτέ κανέναν που να έρχεται έστω και κοντά σε αυτά τα επίπεδα απόδοσης. Προς το παρόν, η απορροφητική τεχνολογία με αποτελεσματικό εύρος από 4 έως 18 GHz θεωρείται πολύ, πολύ καλή», ανέφερε ένας ανώνυμος μηχανικός με ειδίκευση στην τεχνολογία stealth, από το Fudan University στην Σαγκάη, ο οποίος δεν συμμετείχε στο πρότζεκτ, σύμφωνα με το SCMP.

Τέλος, ο ίδιος τεχνικός ισχυρίστηκε ότι κάθε μαχητικό αεροσκάφος ή πολεμικό πλοίο εξοπλισμένο με αυτή την τεχνολογία μπορεί να «ξεγελάσει» όλα τα γνωστά στρατιωτικά συστήματα ραντάρ που βρίσκονται σήμερα σε υπηρεσία.

(AP Photo / Λι Γκανγκ / Xinhua)

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια