Εν αρχή ην ο Πολάκης...


Γράφει ο Βαγγέλης Σαρακινός

Η ένταση επέστρεψε στη Βουλή, αλλά και στην πολιτική σκηνή της χώρας, και πρωταγωνιστής είναι και πάλι ο Παύλος Πολάκης, την άρση ασυλίας του οποίου αποφάσισε η Ολομέλεια. Ο πρώην υπουργός έκανε λόγο για «ξεκάθαρη πολιτική δίωξη» σε βάρος του, ενώ κυβέρνηση και μέρος του ΚΙΝΑΛ τον κατηγορούν ότι επιχείρησε να “κρυφτεί” πίσω από τον νόμο περί ευθύνης υπουργών που ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να καταργήσει.

Η υπόθεση άρση ασυλίας του Παύλου Πολάκη αφορά την μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση του προέδρου των εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ και υποψήφιου βουλευτή της Ν.Δ. Σταμάτη Πουλή και το ενδεχόμενο καταγραφής της τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον διοικητή της τράπεζας Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

Η Βουλή, παρά την αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ, υπερψήφισε την πρόταση για άρση της ασυλίας του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας με 163 ψήφους υπέρ και 13 κατά για την υπόθεση που σχετίζεται με τον Γιάννη Στουρνάρα. Για την δεύτερη υπόθεση, που αφορά στον Πουλή, οι ψήφοι ήταν 162 υπέρ, 13 κατά και ένα παρών.

Πράξη αντεκδίκησης;
Μιλώντας από το βήμα της Ολομέλειας, ο Παύλος Πολάκης χαρακτήρισε το αίτημα για την άρση της βουλευτικής ασυλίας του ως μία «αήθη πολιτική πράξη αντεκδίκησης στο πρόσωπό» του. Την απέδωσε μάλιστα στο γεγονός ότι κατά την υπουργική θητεία του  ταλαιπώρησε το σύστημα με τις αποκαλύψεις των σκανδάλων του ΚΕΕΛΠΝΟ, στο οποίο, όπως είπε, εμπλέκονταν ηγετικά στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και η πλειονότητα των συστημικών ΜΜΕ

Με αναφορές στις πρόσφατες αποφυλακίσεις του Αριστείδη Φλώρου (υπόθεση ENERGA) και του Επαμεινώνδα Κορκονέα (δολοφονία Γρηγορόπουλου), ο Παύλος Πολάκης υποστήριξε ότι η παραπομπή του με βάση το άρθρο 62 του Συντάγματος για την βουλευτική ασυλία και όχι με βάση το άρθρο 86 για την ευθύνη των υπουργών «αποδεικνύει πολιτική σκοπιμότητα». Ο πρώην υπουργός επισήμανε και «πρωτοφανή παραδικονομική διαδικασία», αναφέροντας ότι στις 11:14 συστάθηκε η Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας και στις 11:40 «βάλανε να με πάρουν τηλέφωνο».

Ο Παύλος Πολάκης αρνήθηκε τις κατηγορίες ότι επιζητά προστασία και αντέτεινε ότι αυτό που ζητά είναι να στηθεί η ανοικτή διαδικασία της προκαταρκτικής επιτροπής, όπως προβλέπει το Σύνταγμα για την ευθύνη υπουργών. Σχολίασε, ωστόσο, ότι η ΝΔ δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο γιατί θα ισοδυναμούσε με «πολιτική αυτοκτονία» για την ίδια, αφού, όπως είπε, θα οδηγούσε σε δημόσια αποκάλυψη των σκανδάλων του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Ο βουλευτής Χανίων επέμεινε ότι οι δύο υποθέσεις δεν συνιστούν  ιδιωτική αντιπαράθεση με τον κ. Στουρνάρα και τον κ. Πουλή, αλλά ότι πρόκειται για πολιτικές αντιπαραθέσεις που έγιναν κατά την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων του. Σε μια προσπάθεια μάλιστα να στηρίξει αυτή τη θέση υπενθύμισε ότι ο Σταμάτης Πουλής είναι υπόδικος για τέσσερα κακουργήματα και δύο πλημμελήματα λόγω των ατασθαλιών του στην διαχείριση των πόρων του ΚΕΕΛΠΝΟ. Και εκεί ανέφερε χαρακτηριστικά ότι του είπε «σκάσε», επειδή γνωρίζει τι έχει κάνει και όχι επειδή έχουν κτηματικές διαφορές. Σε ό,τι αφορά το θέμα της καταγραφής της συνομιλίας του με τον Γιάννη Στουρνάρα, ο Παύλος Πολάκης τόνισε ότι το πραγματικό ζήτημα της υπόθεσης είναι η ενδεχόμενη εμπλοκή της συζύγου του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας στο σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Ο υπουργός και η ευθύνη του
Την άποψη ότι δεν πρόκειται για προσωπικές διαφορές του πρώην υπουργού με τους ενάγοντες υποστήριξε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, λίγο πριν ανακοινώσει την αποχώρηση της ΚΟ του κόμματος από τη διαδικασία. Μια ενέργεια την οποία σχολίασε ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, αναφέροντας ότι «η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε χωρίς να ακούσει την άλλη άποψη για όσα ειπώθηκαν, αλλά μόνο την άποψη του κ. Πολάκη».

Η επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ ότι η διαδικασία που έπρεπε να ακολουθηθεί είναι αυτή του νόμου περί ευθύνης υπουργών δεν είναι πάντως εντελώς στον αέρα. Στην περίπτωση Πουλή μάλιστα φαίνεται ότι είναι περισσότερο ξεκάθαρο αυτό. Ο Πολάκης υποστηρίζει ότι όσα είπε για τον πρόεδρο των εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ τα είπε, επειδή γνωρίζει κάποια πράγματα. Και ως υπουργός θα μπορούσε εκ των υστέρων να αποκτήσει όντως γνώση κάποιων πραγμάτων. Ως υπουργός όμως.

Στην περίπτωση Στουρνάρα, το αν υπήρξε παράνομη ηχογράφηση και όχι κράτηση σημειώσεων, τα πράγματα αλλάζουν. Ο ισχυρισμός του Πολάκη όμως, ότι το πραγματικό ζητούμενο είναι αν υπάρχει εμπλοκή της συζύγου του κεντρικού τραπεζίτη δεν μπορεί να αναγνωσθεί μόνο, ως μία απλή μετάθεση από το αδίκημα της παράνομης ηχογράφησης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι η υπόθεση έπρεπε να πάει στη Βουλή μέσω της διαδικασίας περι ευθύνης υπουργών. Και εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι μερικούς μήνες πριν, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης κυβέρνησης της ΝΔ, Χαράλαμπος Αθανασίου, είχε εντάξει, υπό μία σκοπιά, και την “μίζα”  στις αρμοδιότητες ή επ' ευκαιρία των καθηκόντων του υπουργού. Με το σκεπτικό βεβαίως, ότι εάν κάποιος δεν ήταν υπουργός δεν θα έπαιρνε τη “μίζα”, όπως είχε διευκρινίσει.

Ο Πολάκης δεν πήρε “μίζα” και όπως υποστηρίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ και στην πρώτη και στην δεύτερη περίπτωση η αντιπαράθεση προήλθε από λόγους που σχετίζονται με την άσκηση των καθηκόντων του ως πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας. Στον ΣΥΡΙΖΑ φοβούνται βέβαια ότι η υπόθεση αυτή ανοίγει την πόρτα και για άλλες διώξεις στελεχών του, εναντίον των οποίων εκκρεμούν μηνύσεις, και είναι λογικό να θέλουν να “σπρώξουν” αυτές τις υποθέσεις προς την ασφάλεια που παρέχει η “ευθύνη υπουργών”. Σε ό,τι αφορά μάλιστα την κριτική του κόμματος στο άρθρο 86, κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ  αναφέρουν ότι αυτή «αφορούσε και αφορά δύο ζητήματα: 1ον, τον μειωμένο χρόνο παραγραφής των αδικημάτων για όσους διετέλεσαν μέλη της Κυβέρνησης και 2ον, τη διασταλτική ερμηνεία της έννοιας των καθηκόντων των υπουργών».

Ο ίδιος ο Τσίπρας πάντως, στις πρώτες δηλώσεις του μετά την ήττα στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, είχε εκφράσει την ελπίδα ότι η νέα κυβέρνηση δεν θα επιδοθεί σε κινήσεις ρεβανσισμού. Το είπε βεβαίως αυτό, γιατί στην διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, είχαν ακουστεί από τους κόλπους της ΝΔ, ακόμη και ακραίες θέσεις του τύπου, ότι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα έχουν τα δικαιώματα που παρέχει το καθεστώς των αιχμαλώτων πολέμου. Ο ίδιος υποψήφιος με τη ΝΔ είχε συμπληρώσει στη συνέχεια ότι έκανε χιούμορ για να προσθέσει όμως την φράση «οι Πολάκηδες τέρμα». Και το ερώτημα σήμερα είναι αν η υπόθεση Πολάκη είναι τελικά η αφετηρία ή το τέρμα.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια