Sponsor

ATHENS WEATHER

Επιστήμονες θα παγώσουν στην Αρκτική σε μία άνευ προηγουμένου έρευνα | Βίντεο


Επιστήμονες από 17 χώρες επιβιβάζονται για ένα φιλόδοξο και άνευ προηγουμένου ταξίδι στην Αρκτική όπου θα αφήσουν το πλοίο τους να παγώσει για χρόνια έτσι ώστε να μπορέσουν να μελετήσουν την κλιματική αλλαγή καθώς θα περιφέρονται.

Η ομάδα θα ξεκινήσει την εκστρατεία της κόστους 158 εκατομμυρίων δολαρίων τον Σεπτέμβριο και θα αγκυροβολήσει σε ένα μεγάλο τμήμα πάγου στον Αρκτικό Ωκεανό όπου θα αναμένει να παγώσει η θάλασσα γύρω. Αφού παγιδευτούν σε παχύ πάγο, θα αντέξουν το βαρύ κρύο για να φτιάξουν προσωρινά κέντρα έρευνας στον πάγο και θα διεξάγουν πειράματα καθώς ο πάγος θα παρασύρεται στον Βόρειο Πόλο.

Το πλοίο θα είναι γεμάτο με προμήθειες και επιστημονικό εξοπλισμό, ωστόσο η ομάδα θα είναι απομονωμένη, με σχεδόν καμία δυνατότητα επείγουσας εκκένωσης.

Οι θερμοκρασίες μπορεί να πέσουν στους -50 βαθμούς Κελσίου και η πολική νύχτα, όταν ο ήλιος δεν ανατέλλει πάνω από τον ορίζοντα, θα κρατήσει 150 ημέρες. Η ομάδα σχεδιάζει να αναπτύξει φράχτη γύρω από την κατασκήνωση που θα στήσει προκειμένου να ηχεί σε περίπτωση που πλησιάζει αρκετά κάποια αρκούδα και τουλάχιστον έξι άτομα θα έχουν την αποστολή να είναι οι «φύλακες για πολικές αρκούδες».



«Μπορούμε να κάνουμε πολλά με τη ρομποτική και άλλα μέσα, αλλά στο τέλος, η οπτική και πρακτική παρακολούθηση και επίσης οι μετρήσεις είναι αυτό που χρειαζόμαστε» δήλωσε ο φυσικός Μαρσέλ Νικολάους, μέλος της αποστολής. «Πρέπει να βγούμε έξω, να βρούμε το καταφύγιο πάγου».

Η ομάδα αποτελείται από ερευνητές από τις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Ρωσία και την Ιαπωνία που θα εναλλάσσονται κάθε δύο μήνες, οδηγώντας το σκάφος σε άλλα παγοθραυστικά και αεροσκάφη.

«Μέχρι στιγμής ήμασταν πάντα αποκλεισμένοι από αυτή την περιοχή και μας λείπουν ακόμα και στοιχειώδεις παρατηρήσεις των κλιματικών διαδικασιών στην κεντρική Αρκτική τον χειμώνα» ανέφερε ο αρχηγός της αποστολής Μάκρους Ρεξ. «Θα το αλλάξουμε αυτό για πρώτη φορά».

Η αποστολή MOSAiC ευελπιστεί ότι θα κατανοήσει περισσότερο την κλιματική αλλαγή στην Αρκτική και τις συνέπειες παγκοσμίως και θα οδηγήσει σε πιο ασφαλείς επιχειρήσεις καλύτερα ενημερωμένες πολιτικές.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια