Μπορεί η καρδιά των εξελίξεων που αφορούν άμεσα, όχι τη γειτονιά μας μόνο αλλά το ίδιο μας το σπίτι, να τρέχουν στην Οσάκα της Ιαπωνία, όμως στο Ελληνικό πεντάγωνο παραμένουν όλοι υπ’ ατμόν και δεν είναι καθόλου παράλογο καθώς όπως όλα δείχνουν, πολλά θα εξαρτηθούν για το μέλλον του ήδη ετεροβαρούς αμυντικού ισοζυγίου με τη γειτονική χώρα.
Η συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Ντόλαντ Τράμπ και του προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα κρίνει το κατά πόσο το ήδη υπέρ της γείτονος ισοζύγιο, θα μετατραπεί σ’ έναν “εφιάλτη” για την Ελληνική αμυντική σκακιέρα.
S-400 ή παραλαβή των F-35; Ή μήπως τελικά δούμε την Άγκυρα να παραλαμβάνει και το Ρωσικό σύστημα και τα προηγμένα αεροσκάφη 5ης γενιάς, Ως γνωστό, οι πιλότοι της Τουρκίας εκπαιδεύτηκαν στις ΗΠΑ αλλά πάγωσε η εκπαίδευσή τους, ως μέτρο πίεσης για την ακύρωση της προμήθειας των Ρωσικών πυραύλων;….
Για την χώρα μας πάντως, όπως εξηγούν στρατιωτικές πηγές είτε η μια εκδοχή είτε η δεύτερη και πολύ περισσότερο η τρίτη, δηλαδή η αγορά και των S-400, και των F-35, αποτελούν έναν εφιάλτη και μια τεραστίων διαστάσεων εξίσωση που είναι άγνωστο αν μπορεί να λυθεί.
Eκτός κι αν οι πολιτικές αποφάσεις είναι μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος εδώ και τώρα, γεγονός που θα είναι μια έκπληξη. Διότι δεν μας έχουν συνηθίσει οι πολιτικοί σε τέτοιου είδους αποφάσεις που αφορούν την Εθνική Άμυνα του τόπου, παρά τις εισηγήσεις της στρατιωτικής ηγεσίας.
Σενάριο 1ο: Προμήθεια S-400
Ένα αντιαεροπορικό σύστημα που ουσιαστικά «κλειδώνει» σχεδόν όλο το Αιγαίο, από τα ικανότερα στον κόσμο όπου στην Συρία όταν ενεργοποιήθηκε -εκεί εστάλησαν οι S-300- «αγκάλιασε» ένα μεγάλο μέρος του εναερίου χώρου που οι Αμερικανοί, απέφυγαν να πλησιάσουν.
Αναλόγως τους πυραύλους που θα προμηθευτεί, αν προχωρήσει τελικά η συμφωνία, η Τουρκία «γιγαντώνεται». Οι πύραυλοι των S-400 είναι μικρού, μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς. Με τους τελευταίους η Ελληνική αεράμυνα θ’ αντιμετωπίσει σοβαρότατο πρόβλημα κι ας μείνουμε μόνο σ’ αυτό.
Από την άλλη πλευρά ο Ερντογάν έχει μια μεγάλη και διαχρονική «τρύπα» τεσσάρων δεκαετιών στην αεράμυνα του, μη έχοντας ένα ικανό αντιβαλλιστικό- αντιαεροπορικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς (γι’ αυτό επιμένει ο Ντόναλντ Τράμπ στο σύστημα Patriot). Άρα όποιος επιδίωκε, ακόμη και σήμερα μια αεροπορική επίθεση, η Τουρκία θεωρείται πολύ εύκολος στόχος μιας κι αυτή τη στιγμή το πιο προηγμένο σύστημά τους είναι οι πύραυλοι Hawk, μια τεχνολογία πολλών δεκαετιών, που είναι τοποθετημένοι σε στρατηγικά σημεία.
Το πρώτο βήμα ώστε να κλείσει αυτή η μεγάλη «τρύπα» στην αεροπορική άμυνα της Τουρκίας ήταν η αγορά των τεσσάρων ιπτάμενων ραντάρ που διαθέτουν πλέον, άρα «βλέπουν» και αναγνωρίζουν την απειλή. Το δεύτερο βήμα είναι το αντιαεροπορικό σύστημα και πιθανό οι S-400, που «σφραγίζουν» τον εναέριο χώρο (όχι μόνο τον δικό τους) έναντι οποιασδήποτε απειλής.
Μάλιστα δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο κος. Ερντογάν έχει μια ιδιαίτερη «αδυναμία» στην Πολεμική του Αεροπορία καθώς όπως έχει υποστηριχθεί, απ’ εκεί ξεκίνησε το αποτυχημένο πραξικόπημα, άρα το θέμα αντιαεροπορική άμυνα τον έχει κάνει αρκετά πιο «ευαίσθητο».
Το Ρωσικό Support και η Ελληνική αντιμετώπιση ενός μεγάλου προβλήματος
Βέβαια η Ρωσική αμυντική βιομηχανία κατασκευάζει και προωθεί την δική της πραμάτεια, όμως εδώ υπάρχει ένα μεγάλο ζήτημα, το οποίο μάλιστα έρχεται σε αντίθεση- όχι με όλες τις Δυτικές χώρες- με την επιλεγμένη από το ΝΑΤΟ τεχνολογία της Δύσης.
Όπως σημειώνουν στρατιωτικές πηγές οι γραμμές υποστήριξης των Ρώσων σε αναλώσιμα είναι αρκετά προβληματικές, όπως προβλήματα έχουν παρουσιαστεί στην τεχνική υποστήριξη σε βάθος χρόνου. Δηλαδή οι S-400 θα είναι για σχεδόν 10-15 χρόνια το διαμάντι της Τουρκικής αεράμυνας, αλλά στο μέλλον, μετά τη δεκαετία τα πρώτα προβλήματα θα φανούν, αυτό εκτιμούν οι ίδιες πηγές. Οι Ρώσοι δεν έχουν την κουλτούρα του Follow on Support όπως είναι στα δυτικά πρότυπα που ακολουθεί ως επί το πλείστον και η χώρα μας.
Από την άλλη πλευρά όπως όλα τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, θεωρείται αντιμετωπίσιμο καθώς όταν ένα σύστημα βρίσκεται σε μια γεωγραφική θέση, υπάρχουν πάντα οι τρόποι να φτάσεις κοντά του με διάφορες μεθόδους και να το καταστρέψεις, είτε από αέρος είτε από την ξηρά. Το ζητούμενο είναι να έχεις την ικανότητα να πάρεις πολύ γρήγορα την πληροφορία της θέσης του και να το εντοπίσεις, άρα θέλεις προηγμένα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου που θα σου δώσουν αυτές τις πολύτιμες συντεταγμένες.
Η Πολεμική Αεροπορία με τα αεροσκάφη συλλογής πληροφοριών έχει αυτή την ικανότητα, ωστόσο δεν πρέπει να επαναπαυθεί κανείς και κρίνεται απαραίτητο να επενδύσουμε και πάνω σ’ αυτό τον τομέα. Η μετακίνηση των πυραύλων S-400 από τη μια θέση στην άλλη γίνεται σε περίπου μια ώρα ίσως και κάτι περισσότερο. Uα υπάρξουν τρία τέσσερα προκαθορισμένα σημεία για την τάξη του πυραυλικού συστήματος (θέσεις τάξης και συμπληρωματικές θέσεις).
Όταν γίνει μετακίνηση, θα πρέπει ήδη να γνωρίζει η άλλη πλευρά που έχει πάει και που εκπέμπει κι από τη στιγμή που θα έχει γίνει η στοχοποίηση βάσει του γεωγραφικού προσδιορισμού, διαλέγεις το όπλο από την φαρέτρα σου για να αντιμετωπίσεις την πρόκληση.
Σενάριο 2o: Ακύρωση των S-400 και παραλαβή των F-35
Αν τελικά ο πλανητάρχης, πείσει τον απρόβλεπτο Ισλαμιστή κο. Ερντογάν για την ακύρωση των S-400, αυτό θα σημαίνει πως η προμήθεια των F-35, για τα οποία η Άγκυρα έχει δώσει 1,26 δις, θα συνεχιστεί, άρα και πάλι ο εφιάλτης για την Ελλάδα ζωντανεύει.
Σ’ αυτή την περίπτωση υπάρχει διαταραχή αεροπορικής ισχύος, δηλαδή πολλά μαχητικά αεροσκάφη που δεν τα βλέπεις με τα συστήματα που διαθέτεις, άρα έχουν το απόλυτο πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού και δέχεσαι ένα πλήγμα δίχως να καταλάβει κανείς τι έχει συμβεί. Επιπλέον το F-35 με τα συστήματα που διαθέτει είναι ένα «mini ΑΣΕΠΕ, Αεροσκάφος συλλογής πληροφοριών» το οποίο τις μεταδίδει και στα υπόλοιπα, όπως και στα επίγεια ραντάρ. Όλες αυτές οι πληροφορίες δεν λειτουργούν υπέρ της Ελλάδας σ’ ένα ενδεχόμενο επεισόδιο.
Πηγές από την Πολεμική Αεροπορία κάνουν λόγο για μονόδρομο αναβάθμισης αεροσκαφών, που το πρώτο βήμα σωστά έχει γίνει για τα F-16 Viper, το πρόγραμμα που προχωρά όπως έχει σχεδιαστεί από την αρχή.
Όμως δεν αρκεί αυτό, απαιτούνται κι άλλες αναβαθμίσεις εξηγούν οι ίδιες πηγές, όπως στο Σύστημα Επίγειου Αεροπορικού Ελέγχου σε όλο το εύρος και το μήκος του, για να καταφέρεις στοιχειωδώς ν’ αντιμετωπίσεις μια τέτοια πρόκληση απέναντι στο αεροσκάφος 5ης γενιάς που είναι μια εντελώς νέα απειλή. «Κάποιος πρέπει να τα δει αυτά τα πράγματα και να μοιράσει σε απειροελάχιστο χρόνο την πληροφορία ώστε να ξέρουμε που βρίσκεται τι» μας έλεγε με νόημα πηγή της Πολεμικής Αεροπορίας.
Τα νέα «gadgets»
Επόμενο βήμα είναι η αναβάθμιση με παθητικούς αισθητήρες που εντοπίζουν την θερμότητα, διασύνδεση ψηφιακή. Ουσιαστικά χρειάζεσαι ως Ένοπλες Δυνάμεις, για να μην το τοποθετήσουμε αυστηρά στην Πολεμική Αεροπορία νέα «gadgets» να έρθουν και να κουμπώσουν στην υπάρχουσα δομή. Τίποτα απ’ αυτά δεν χαρίζεται, όλα κοστίζουν αλλά είναι τα μέσα που απαιτούνται για να υπάρχει η αξιοπιστία των Ενόπλων Δυνάμεων έναντι οποιουδήποτε επιβουλεύεται την Εθνική κυριαρχία και θέτει γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο και αύριο στην Αν. Μεσόγειο στην οποία αναπτύσσουμε ως χώρα σοβαρά ενεργειακά συμφέροντα.
Παράλληλα με αυτά το σοβαρό βήμα, είναι το νέο μαχητικό που θα εντάξει στο οπλοστάσιό της η Ελλάδα, μια ανάγκη που τα επόμενα χρόνια θα φανεί κυρίως από το 2023 κι έπειτα διότι μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν και Νατοϊκές υποχρεώσεις, όχι μόνο οι Εθνικές.
Οι ίδιες πηγές έλεγαν πως ως κράτος μέλος του ΝΑΤΟ, θα είμαστε η πρώτη χώρα που καλείται ν’ αντιμετωπίσει αυτή τη συγκεκριμένη πρόκληση, λύνοντας το πρόβλημα αεράμυνας απέναντι στα νέα μαχητικά.
Ο κακός οιωνός για τα F-35 της Τουρκίας
Εδώ βάζουμε έναν αστερίσκο για να θυμίσουμε πως πριν λίγες ημέρες υπήρξε μια εξέλιξη η οποία έχει να κάνει εμμέσως και με την προμήθεια των F-35 της Τουρκίας. Η Αμερικανική αεροδιαστημική εταιρεία «Pratt & Whitney», έκλεισε τη γραμμή συντήρησης πολιτικών αεροκινητήρων στο νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης και αποχώρησε από την Τουρκία.
Πολλοί το χαρακτήρισαν ως έναν προπομπό ή ένα καμπανάκι μεγάλου βεληνεκούς διότι η συγκεκριμένη εταιρία είναι o μοναδικός προμηθευτής των κινητήρων και για τα F-35. Όταν μια τέτοια εταιρία αποχωρεί από τους πολιτικούς αεροκινητήρες και είναι η ίδια που υποτίθεται πως θα έστηνε την γραμμή υποστήριξης για τους κινητήρες των F-35 για όλη την Ευρώπη, με επισκευαστικό κέντρο την Τουρκία, μπορεί ο καθένας ν’ αντιληφθεί το επερχόμενο ναυάγιο, όσο κι αν ο Ντόναλντ Τράμπ θέλει να εξυπηρετήσει τα επιχειρηματικά συμφέροντα και να «σπρώξει» τα F-35 προς την Τουρκία.
S-400 και F-35 μαζί
Με σκωπτικό ύφος η απάντηση που πήραμε από στρατιωτική πηγή είναι πως «σ’ αυτή την περίπτωση κάνεις τον Σταυρό σου», καθώς μιλάμε για πλήρη κλείδωμα του Αιγαίου από αέρος κι από ξηρά με το αντιαεροπορικό σύστημα, τα δε αεροσκάφη θα καλύπτονται κι από την επίγεια αεράμυνα.
Άρα μιλάμε για ένα ακραίο σενάριο υπέρτατης απειλής που είναι το ίδιο σενάριο στο οποίο προσπαθούν να προετοιμαστούν ακόμη και οι ίδιοι οι Αμερικανοί με δυνητικούς εχθρούς που διαθέτουν προηγμένη τεχνολογία όπως είναι η Κίνα και η Ρωσία.
Πλέον κανείς δεν θα μπορεί να μιλήσει για απειλή μεσαίου επιπέδου καθώς αυτός ο συνδυασμός αποτελεί το πιο προηγμένο σενάριο εναέριας μάχης που αν βρεθείς ν’ αντιμετωπίσεις κάτι τέτοιο δεν μπορείς σε καμία περίπτωση να μείνεις με ότι έχεις, αλλά να προχωρήσεις πολλά βήματα ακόμη πιο μπροστά, αν δεν θέλεις να χάσεις την κυριαρχία.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια