Τεράστια προβλήματα και ευρύτεροι προβληματισμοί
Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε.Δρούγος
Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
Η κατάσταση μέσα στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα στο γεωγραφικό τόξο από την Μαρμαρίδα(έναντι Δωδεκανήσου ) μέχρι την Αττάλεια (έναντι Κύπρου) στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στο Αιγαίο θα είναι ιδιαίτερα προβληματική,ασταθής, κρίσιμη και η πιθανότητα να έχουμε θερμό επεισόδιο ή και επεισόδια είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Σε αυτό συγκλίνουν πολλές πληροφορίες μου από ξένες πηγές σε Αθήνα και εξωτερικό, ενώ η έξοδος του δευτέρου πλωτού γεωτρύπανου της Τουρκίας(Γιαβούζ) στην Κυπριακή ΑΟΖ θα αυξήσει και κλιμακώσει περαιτέρω την ένταση. Ας μην λησμονούμε ότι η Λευκωσία δεν έχει τα υπολογίσιμα ενεργά στρατιωτικά αεροναυτικά μέσα να αποτρέψει αρνητικές εξελίξεις, ενώ η Άγκυρα δεν εκλαμβάνει σοβαρά τις όποιες πολιτικές και διπλωματικές αντιδράσεις της Κυπριακής κυβέρνησης .
Η στρατιωτικοποίηση της διένεξης στην Ανατολική Μεσόγειο ήταν εμφανέστατη μέσω των δύο υπολογίσιμων Τουρκικών διακλαδικών(κυρίως ναυτικών) ασκήσεων "Γαλάζια Πατρίδα" και 'Θαλασσόλυκος 2019', μέσα από τις οποίες οι Τούρκοι ναύαρχοι επεξεργάστηκαν διάφορες "επιλογές" στις περιοχές του συμπλέγματος του Καστελόριζου/Στρογγύλης , στην θαλάσσια περιοχή ανοικτά της επαρχίας Πάφου (μέσα στην Κυπριακή ΑΟΖ), αλλά και σε περιοχές όπως στο θαλάσσιο χώρο της Καρπασίας και του Κόλπου της Αμμοχώστου. Η στρατιωτικοποιήση της ενέργειας μέσω των προκλητικών κινήσεων (ειδικά μέσω του αναβαθμισμένου Τουρκικού Ναυτικού), δυστυχώς αφήνει την Κύπρο σε πολλή δύσκολη θέση, λόγω του ότι δεν πρόκειται να καλυφθεί από άλλα κράτη, αφού οι όποιες συμφωνίες με αυτά δεν καλύπτουν τους κρίσιμους τομείς της άμυνας και ασφάλειας. Η Άγκυρα στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Καστελόριζου και Κύπρου προωθεί την δημιουργία νέων "δεδομένων" , για τα οποία δεν είμαι βέβαιος, αν επαρκώς Αθήνα και Λευκωσία τα έχουν κατανοήσει..Πέραν των ναυτικών της δυνάμεων η Τουρκία έχει ενισχύσει πολύ το τελευταίο χρονικό διάστημα και τις επίλεκτες μονάδεις της στην Μούγκλα, στο Ακσάζ, στο Κας και στην Αττάλεια , ενώ εργαλειοποιεί στοιχεία από πολεμικές και μη επιχειρήσεις της σε άλλα ενεργά -περιμετρικά μέτωπα. Σημειώνω και τις παρατεταμένες χρονικά ψυχολογικές επιχειρήσεις σε βάρος μας..Επειδή έχει αρκετά μέτωπα ανοικτά με τους Αμερικανούς, τους Κούρδους, τους Γκιουλενιστές , το Συριακό ,καθώς και ορισμένες εκλογικής και οικονομικής φύσης δυσκολίες η συμπεριφορά της δεν μπορεί να προκαθοριστεί και ας παραμείνουμε σε ετοιμότητα..Γενικώς κάνω λόγο για 3-4 μήνες χρονικά με έντονες και δύσκολες καταστάσεις...Η Λευκωσία όταν άρχισε τις ενέργειες για την ανακήρυξη της ΑΟΖ πριν χρόνια θα έπρεπε να είχε παράλληλα λάβει και ενδυναμώσει μέτρα αποτροπής και άμυνας, και μάλιστα με πολύ "έξυπνα μέσα"..Επειδή έχει το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού η Άγκυρα θα ρισκάρει....
1) Πολλοί είχαν σπεύσει να επικροτήσουν και να υποστηρίξουν την κίνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, να ανακηρύξει ΑΟΖ προκειμένου να εκμεταλλευτεί το θαλάσσιο και υποθαλάσσιο πλούτο της.
2) Οι γειτονικές χώρες (Αίγυπτος, Ισραήλ, Λίβανος, Συρία), έσπευσαν να αναγνωρίσουν την κίνηση αυτή της Κύπρου, θεωρώντας ότι μ αυτό τον τρόπο (νομικά) ότι εξασφαλίζουν την δική τους ΑΟΖ.
3) Το σίγουρο όμως είναι ότι, Ισραήλ και Αίγυπτος έχουν και την ανάλογη στρατιωτική ισχύ για να προστατέψουν τα συμφέροντά τους εντός των δικών τους ΑΟΖ, σε σχέση με την Κύπρο που μάλλον ανάποδα το ξεκίνησε.
4) Χωρίς ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις να προστατεύουν ή και να αποτρέπουν τον όποιο επιβουλέα, η υπόθεση της ΑΟΖ θα πάει χαμένη.
5) Η χώρα μας όσο πρόθυμη κι αν είναι για να στηρίξει και να βοηθήσει την Κύπρο, δεν θα μπορεί δυνητικά να το κάνει, μιας και η ένταση στο Αιγαίο ανεβαίνει καθημερινά και ενδεχομένως να χρειαστεί όλες τις δυνάμεις της για την αποτροπή τετελεσμένων.
6) Προφανώς η Κύπρος όταν σχεδίαζε την ανακήρυξη της ΑΟΖ, να μην έλαβε υπόψη της, τα θέματα ασφαλείας, προστασίας και αποτροπής, εκτός κι αν έχει ήδη προνοήσει μέσω της μυστικής διπλωματίας.
7) Προς το παρόν όμως βλέπουμε τον «Πορθητή» να κινείται ανενόχλητος μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ, την Τουρκία να εκτοξεύει απειλές προς όλες τις κατευθύνσεις απαιτώντας συνδιαχείριση των κοιτασμάτων και ισοκατανομή τους με το ψευδοκράτος.
8) Πως θα απαντήσει η Κύπρος εάν η Τουρκία «τρυπήσει» μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ θα έχει πραγματικά μεγάλο ενδιαφέρον.
Αναφορικά με τα όσα ανέφερε σε άρθρο του ο Κ.Σημίτης και στο Αιγαίο έχουμε πολλά προβλήματα,αν και συγκριτικά με το 1996 από πλευράς ετοιμότητας μονάδων σε μικρονησίδες-βραχονησίδες βρισκόμαστε σε καλύτερη θέση. Οι πιο επίφοβες περιοχές είναι το σύμπλεγμα των Οινουσσών στην Χίο καθώς και η ευρύτερη περιοχή του Καστελόριζου.. Το τελευταίο το συσχετίζουν με κινήσεις τους προς Κύπρο, Κρήτη αλλά και προς Λιβύη-Αίγυπτο.. Επειδή έχουν πάγιες στρατηγικές επιδιώξεις και κινούνται με ανατολίτικους τρόπους θα προσδιορίσουν τις κινήσεις τους ανάλογα. Πέραν της όποιας πολιτικής κατάστασης στην χώρα μας(σταθερή ή ασταθής) , έχουν κατα΄ νου διάφορες 'γκριζοποιήσεις" ως και επιλεκτικές αναθεωρητικές καταστάσεις. Γνωρίζουν να εκμεταλλεύονται τοπικές και διευρυμένες αδυναμίες, ενώ είναι καλό να παρακολουθούμε τις διάφορες περιφερειακές και άλλες διεθνείς εξελίξεις λόγω πιθανών παραπλανητικών ενεργειών τους.
Πρέπει να προχωρήσουμε σε ενισχυμένη συλλογή αναβαθμισμένων ως και αξιόπιστων πληροφοριών και να προσέχουμε τις όποιες μεταναστευτικές κινήσεις για να μην αιφνιδιαστούμε..Δεν είμαι ικανοποιημένος μέχρι τώρα από πλευράς πληροφοριών ως και αναλύσεων..
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια