Sponsor

ATHENS WEATHER

Μία ελκυστική πρόταση για την ΠΑ; Αυτές οι ισραηλινές βόμβες μαθαίνουν από τα λάθη τους


Η αμυντική εταιρεία Rafael του Ισραήλ εισήγαγε μια νέα έκδοση της βόμβας SPICE, η οποία ενσωματώνει έναν «αλγόριθμο εκμάθησης» που βοηθά την βόμβα να μαθαίνει από προηγούμενες βολές πώς να πλήττει αποτελεσματικότερα τους στόχους της.

Η βόμβα SPICE (Smart, Accurate Impact, Cost-Effective) είναι πραγματικά ένα μοναδικό όπλο. Παρόλο που είναι μικρή, ενσωματώνοντας μόνο μια κεφαλή της τάξης των 75 κιλών (250 λιβρών), η βόμβα μπορεί να αναπτύξει πλευρικά πτερύγια για να πετάξει μέχρι και πάνω από 100 χιλιόμετρα προκειμένου να πλήξει τον στόχο της.

Επιπλέον, η βόμβα επικοινωνεί με το αεροσκάφος από το οποίο αφέθηκε χρησιμοποιώντας μια τεχνολογία «βαθιάς εκμάθησης» με την οποία προοδευτικά «βελτιώνεται» στην επίτευξη πιο αποτελεσματικών, εύστοχων και φονικότερων πληγμάτων.

Ναι σωστά καταλάβατε: Αυτή η βόμβα μπορεί και μαθαίνει από τα λάθη της (!).

Η τεχνολογία ήλεκτρο-οπτικής καθοδήγησης προς τον στόχο μέσω αντιστοίχισης εικόνων από το επιχειρησιακό περιβάλλον επιτρέπει στη βόμβα να κατανοεί τον κόσμο γύρω της: να κατευθύνεται ανεξάρτητα από το GPS, «καθώς θυμάται πως φαίνεται το έδαφος, εντοπίζοντας τα διάφορα σταθερά στοιχεία της επιφάνειας για να τα διαφοροποιήσει τόσο μεταξύ τους, όσο και από τα κινούμενα στοιχεία» , αναφέρει το Defence News.

«Ο αλγόριθμος βαθιάς εκμάθησης είναι αδιάφορος για τα πραγματικά δεδομένα τα οποία δέχεται για τη μοντελοποίηση στόχων ενδιαφέροντος και την ενσωμάτωση των χαρακτηριστικών τους στο σύστημα», δήλωσε ο Γεδεών Βάις, αναπληρωτής γενικός διευθυντής marketing και επιχειρηματικής ανάπτυξης της Rafael στο Defence News.

«Ωστόσο, όσο περισσότερο τα δεδομένα που χρησιμοποιούνται για τη μοντελοποίηση είναι αντιπροσωπευτικά του στόχου ενδιαφέροντος, τόσο πιο ισχυρή θα είναι η πιθανότητα αναγνώρισης του τελευταίου σε πραγματικές επιχειρησιακές συνθήκες», πρόσθεσε.

Το SPICE 250 δεν μπορεί να επιλέξει τον ίδιο στόχο αν χάσει τον πρώτο στόχο, αλλά ο πιλότος του αεροσκάφους μπορεί να επιλέξει έναν νέο στόχο για τη βόμβα μέχρι και «λίγα δευτερόλεπτα πριν το βλήμα χτυπήσει τον στόχο του», δήλωσε ο Βάις. Ωστόσο, η δυνατότητα αυτόματης εύρεσης νέου στόχου μπορεί να ενσωματωθεί σε μεταγενέστερα μοντέλα, είπε.

Ιδρυθείσα από το Εθνικό Εργαστήριο Επεξεργασίας και Έρευνας του Ισραήλ το 1948, η Rafael εξελίχθηκε σε ανεξάρτητη εταιρεία το 2002, αν και εξακολουθεί να ανήκει στην ισραηλινή κυβέρνηση. Αν και προμηθεύει κατά κύριο λόγο τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις, στο πελατολόγιο της συμπεριλαμβάνονται ταυτόχρονα και πολλοί διεθνείς πελάτες.

Επί παραδείγματι, μετά από μια ανεπιτυχή αεροπορική επιδρομή στο Κασμίρ στις 26 Φεβρουαρίου, η Πολεμική Αεροπορία της Ινδίας ανακοίνωσε ότι θα αγόραζε μια άλλη βόμβα από την οικογένεια βλημάτων SPICE της ισραηλινής εταιρείας, την SPICE 2000, ανέφερε το Sputnik. Το βλήμα SPICE 2000 διαθέτει επίσης έναν παρόμοιο τύπο προηγμένου συστήματος για την καθοδήγηση προς τον στόχο.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια