Γράφει ο Γιώργος Καπόπουλος
Η τηλεφωνική επικοινωνία Τραµπ - Ερντογάν και η αναγγελία της συνάντησης των δύο ηγετών στα τέλη Ιουνίου, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των G-20 στην Ιαπωνία, είναι ένα σαφές µήνυµα. Μήνυµα ότι η αµερικανική πλευρά δίνει ένα χρονικό περιθώριο αναδίπλωσης στον Ερντογάν και κυρίως διευκολύνει τον πρόεδρο της Τουρκίας να αντιµετωπίσει την πρόκληση της επαναληπτικής εκλογής για τη δηµαρχία της Κωνσταντινούπολης χωρίς την ταυτόχρονη πίεση κυρώσεων ή απειλών για κυρώσεις από την Ουάσιγκτον.
Είναι φανερό ότι η συνάντηση Τραµπ - Ερντογάν δεν θα είχε αναγγελθεί αν δεν είχε σηµειωθεί ουσιαστική πρόοδος στις διαπραγµατεύσεις ΗΠΑ - Τουρκίας για τη ζώνη ασφαλείας που θα δηµιουργηθεί ανάµεσα στην τουρκοσυριακή µεθόριο και την ελεγχόµενη από κουρδικές δυνάµεις βορειοανατολική Συρία. Η συνάντηση των δύο ηγετών σώζει τα προσχήµατα για τον Ερντογάν, καθώς θα µπορεί να ισχυρίζεται ότι χάρη στην αποφασιστική του στάση πέτυχε συµβολικά αλλά και ουσιαστικά την αναγνώριση του περιφερειακού ρόλου της χώρας του.
Η προοπτική συµβιβασµού ΗΠΑ - Τουρκίας ως προς το Κουρδικό στη βορειοανατολική Συρία θέτει εύλογα ερωτήµατα ως προς τη στάση της Μόσχας. Θα επιχειρήσει η Μόσχα να αξιοποιήσει τη δυσαρέσκεια και την ανασφάλεια της ηγεσίας των Κούρδων στη βορειοανατολική Συρία επανερχοµένη στην πάγια θέση της ότι µόνος αρµόδιος να ελέγχει τη συριακή πλευρά της µεθορίου µε τη Τουρκία δεν είναι άλλος από τις δυνάµεις του καθεστώτος Ασαντ; Θα πυροδοτήσει η όποια συµβιβαστική φόρµουλα µεταξύ ΗΠΑ και Συρίας πίεση της Ρωσίας για τερµατισµό της στρατιωτικής παρουσίας της Τουρκίας στο Αφρίν και στο Ιντλίµπ στη βορειοδυτική Συρία;
Ολα τα παραπάνω δείχνουν ότι πίσω από τη σκληρή ρητορική Ερντογάν για την επικείµενη παραλαβή των S-400 η Αγκυρα έχει καταστήσει σαφές προς την Ουάσιγκτον ότι η πιο επείγουσα προτεραιότητά της δεν είναι άλλη από τη σταθεροποίηση της οικονοµίας. Μια προτεραιότητα ασύµβατη µε την παράταση και πολύ περισσότερο την κλιµάκωση της ψυχροπολεµικής αντιπαράθεσης που κυριαρχεί τους τελευταίους µήνες στις σχέσεις των δύο χωρών.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια