Μοιάζει με όνομα για ήρωα παιδικού βιβλίου, όμως ο «Πλοίος Πλοιάκης» (κατά κόσμον Boaty McBoatface) είναι στην πραγματικότητα ένα υπερσύγχρονο ερευνητικό υποβρύχιο. Εκτός από την αστεία ιστορία της «βάφτισής» του, πρόσφατα πρόσθεσε στην παγκόσμια βιβλιογραφία και ορισμένα σημαντικά νέα δεδομένα για το μέλλον του πλανήτη μας.
Ένα όνομα με ιστορία
Το 2016, το Βρετανικό Συμβούλιο Περιβαλλοντικών Ερευνών έκανε το λάθος να ζητήσει από τους πολίτες να βαφτίσουν ένα νέο ερευνητικό σκάφος, το οποίο θα είχε σαν αποστολή τη μελέτη του ωκεανού της Ανταρκτικής. Προς μεγάλη τους απογοήτευση, ο κόσμος του ίντερνετ έκανε για άλλη μία φορά το θαύμα του, ψηφίζοντας κατά συντριπτική πλειοψηφία το όνομα «Boaty McBoatface».
Η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε να μην ικανοποιήσει στις επιθυμίες του κοινού και ονόμασε το σκάφος «Σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο» προς τιμήν του γνωστού αφηγητή ντοκιμαντέρ με θέματα από την άγρια φύση. Ωστόσο, σε ένδειξη καλής θέλησης κράτησε την πιο… ανάλαφρη επιλογή των χρηστών του ίντερνετ για ένα από τα τηλεκατευθυνόμενα υποβρύχια που θα συνόδευαν το κύριο σκάφος. Και επειδή ο νόμος του Μέρφι έχει παγκόσμια ισχύ, ήταν αυτό ακριβώς το υποβρύχιο που θα έκανε τη σημαντικότερη ανακάλυψη της αποστολής.
Το θαυμαστό ταξίδι του Πλοίου Πλοιάκη
Τον Απρίλιο του 2017 Πλοίος Πλοιάκης έκανε μία διαδρομή 180 χιλιομέτρων στα υποβρύχια βουνά και πεδιάδες του Νοτίου Πόλου, όπου μέτρησε τη θερμοκρασία, τα επίπεδα αλατιού και τις αναταράξεις στα βάθη του Ανταρκτικού Ωκεανού. Τα δεδομένα που προέκυψαν από τις παρατηρήσεις του υποβρυχίου δημοσιεύθηκαν πριν λίγες ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό PNAS και άνοιξαν νέους δρόμους στον τρόπο που οι επιστήμονες υπολογίζουν τις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Συγκεκριμένα, τα ευρήματα που προέκυψαν δείχνουν πως οι όλο και πιο ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δημιουργούν έντονες αναταράξεις και αναμειγνύουν το θερμότερο νερό της επιφάνειας της θάλασσας με το ψυχρότερο νερό της αβύσσου. Η διαδικασία αυτή οδηγεί στην αύξηση της θερμοκρασίας του ωκεανού, η οποία συνεπάγεται και την αύξηση της στάθμης του, εξαιτίας του γεγονότος ότι το ψυχρό νερό είναι πιο πυκνό και επομένως έχει μικρότερο όγκο.
Σύμφωνα με τη μελέτη που συνόδευσε τα ευρήματα του Πλοίου Πλοιάκη, αιτία για την άνοδο της ταχύτητας των ανέμων στην περιοχή είναι η εξασθένιση της στιβάδας του όζοντος και η αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου. Οι παραπάνω παράμετροι, οι οποίες δεν συνυπολογίζονταν ως τώρα στα κλιματικά μοντέλα που προσπαθούσαν να προβλέψουν τη μελλοντική άνοδο της στάθμης των θαλασσών, αναμένεται να επιτρέψουν στους επιστήμονες να προβούν σε πολύ πιο ακριβείς εκτιμήσεις για το μέλλον του πλανήτη μας.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια