Πώς με την επανεκκίνηση εξειδικευμένων κυττάρων μπορούν να αποκατασταθούν ιστοί που επλήγησαν έπειτα από έμφραγμα
Νέα θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας φαίνεται ότι είναι προ των πυλών, αφού οι επιστήμονες κατάφεραν να ανακαλύψουν πώς να αναζωογονούν συγκεκριμένα κύτταρα στον καρδιακό μυ. Εκχύοντας το γονίδιο που ενεργοποιεί την κυτταρική ανάπτυξη κατά τη διάρκεια της βρεφικής ηλικίας, οι ειδικοί φιλοδοξούν ότι θα μπορέσουν να αποκαταστήσουν τον ιστό που έχει υποστεί βλάβη κατά τη διάρκεια της καρδιακής προσβολής. Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα σε πειράματα που έχουν γίνει σε χοίρους είναι ενθαρρυντικά.
Το «θαυματουργό» γονίδιο είναι το ανθρώπινο microRNA-199a (AAV6-miR-199a), το οποίο επανεκκινεί την αναπαραγωγή εξειδικευμένων καρδιακών κυττάρων, των καρδιομυοκυττάρων. Αυτά σχεδόν στο σύνολό τους αναπτύσσονται όταν ο άνθρωπος είναι ακόμα έμβρυο και εμφανίζουν κάποια επιπλέον ανάπτυξη αμέσως μετά τη γέννηση. Τότε σταματά κάθε εξέλιξή τους και πρέπει να κρατήσουν για μια ζωή. Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα οι άνθρωποι που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή μένουν με μόνιμες βλάβες στον καρδιακό ιστό, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακή ανεπάρκεια και τελικά στον θάνατο.
Οι ειδικοί δεν έχουν καταφέρει να βρουν τρόπο να αποκαθιστούν ή να αφαιρούν τον νεκρωμένο ιστό, εξασφαλίζοντας έτσι την απολύτως φυσιολογική λειτουργία του οργάνου, αλλά η νέα ανακάλυψη των ερευνητών μπορεί να φέρει την αλλαγή. Επανεκκινώντας τη διαδικασία της ανάπτυξης που σταματά κατά τη βρεφική ηλικία, οι ειδικοί μπορεί να αναγκάσουν την καρδιά να αποκατασταθεί και να γίνει και πάλι υγιής μέσα σε εβδομάδες. Τουλάχιστον αυτό διαπίστωσαν οι ερευνητές του King's College London που έκαναν έγχυση του γονιδίου στις καρδιές χοίρων.
Η καρδιακή λειτουργία τους αποκαταστάθηκε στο φυσιολογικό μέσα σε έναν μήνα από την καρδιακή προσβολή. Δεδομένων των ομοιοτήτων ανάμεσα στις καρδιές των ανθρώπων και των χοίρων, οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η ίδια θεραπευτική προσέγγιση θα μπορέσει να εφαρμοστεί και σε ανθρώπους σε ορίζοντα δεκαετίας. «Είναι μια πολύ συναρπαστική στιγμή για τον τομέα» δήλωσε ο καθηγητής Μάουρο Τζιάκα, επικεφαλής της έρευνας. «Ύστερα από τόσες αποτυχημένες απόπειρες αναζωογόνησης της καρδιάς με τη χρήση βλαστοκυττάρων, για πρώτη φορά βλέπουμε πραγματική καρδιακή αποκατάσταση σε μεγάλο ζώο» πρόσθεσε.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια