Το πετρέλαιο είναι ένας πόρος που εύκολα μπορεί να παγιδεύσει ένα κράτος
Μπορεί η χώρα που έχει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο να έχει οικονομικά προβλήματα και ο λαός της να βρίσκεται σε ανέχεια;
Θα μπορούσε...
Και το παράδειγμα της Βενεζουέλας είναι ένα από αυτά…
Και ο λόγος που γίνεται αυτό είναι η διακυβέρνηση του Maduro, του ιδεολογικού παιδιού του Chaves.
Αυτός όμως είναι ο προφανής λόγος, αυτός που εύκολα στοχοποιεί τους ιδεολογικούς αντιπάλους της παγκόσμιας καθεστηκυίας τάξης.
Είναι εύκολο άλλωστε να υποστηρίξει κανείς ότι τα προβλήματα δεν θα είχαν προκληθεί εάν είχαν εκλεγεί καλύτεροι ηγέτες και αν οι ηγέτες είχαν επιλέξει καλύτερες πολιτικές.
Όμως υπάρχουν πολύ περισσότερα οικονομικά και ενεργειακά προβλήματα στη Βενεζουέλα από ό,τι η διαφθορά και η κακοδιαχείριση προκάλεσαν.
Η Βενεζουέλα συνειδητοποίησε ότι είχε τεράστιους πετρελαϊκούς πόρους σε σχέση με τον πληθυσμό της, ήδη από τη δεκαετία του 1920.
Ενώ οι πόροι αυτοί είναι σημαντικοί, η χώρα δεν κατάφερε να προσδιορίσει το πόσο υψηλό βιοτικό επίπεδο μπορούν να υποστηρίξουν οι πόροι αυτοί.
Έτσι, η χώρα επέλεξε τον δρόμο της διανομής των πλεονεκτημάτων των εξαγωγών πετρελαίου με σοσιαλιστικό τρόπο.
Και αυτή η σοσιαλιστική προσέγγιση, συν το αυξημένο χρέος, έκρυψε το πρόβλημα ενός βιοτικού επιπέδου που δεν μπορούσε πραγματικά να υποστηριχθεί για πολλά χρόνια.
Πώς λειτουργεί το premium από την υψηλή τιμή του εξαγόμενου πετρελαίου
Το πετρέλαιο είναι ένας πόρος που εύκολα μπορεί να παγιδεύσει ένα κράτος.
Το κόστος της παραγωγής του τείνει να είναι αρκετά χαμηλό, ειδικά για τους εξαγωγείς πετρελαίου, ενώ η τιμή πώλησης αλλάζει από μέρα σε μέρα, ανάλογα με τη "ζήτηση".
Η διαφορά μεταξύ τιμής πώλησης και κόστους εξόρυξης μπορεί να κάνει τους εξαγωγείς πετρελαίου πλούσιους ή… και φτωχούς.
Κατά μία έννοια, αυτή η διαφορά μπορεί να θεωρηθεί ως "πλεόνασμα ενέργειας" που κατανέμεται στις οικονομίες των εξαγωγέων πετρελαίου.
Όσο μεγαλύτερο είναι το διανεμημένο πλεόνασμα ενέργειας, τόσο μεγαλύτερη είναι η ποσότητα αγαθών και υπηρεσιών (που παράγονται με ενεργειακά προϊόντα) και που μπορούν να αγοραστούν από το εξωτερικό με το σκληρό νόμισμα που διατίθεται μέσω της πώλησης πετρελαίου.
Έτσι, στην πραγματικότητα, η ύπαρξη ενός τόσο κερδοφόρου πόρου τείνει να καταργήσει την ανάπτυξη άλλων, λιγότερο κερδοφόρων επιχειρήσεων.
Αυτός ο απλός οικονομικός συλλογισμός οδήγησε λοιπόν τη Βενεζουέλα να είναι μια χώρα της οποίας η οικονομία περιστρέφεται γύρω από το πετρέλαιο, αφήνοντας τη γεωργική παραγωγή και τις υπηρεσίες, τα ανελαστικά αγαθά που χρησιμοποιεί μια οικονομία, να αγοραστούν εκτός της χώρας.
Με αυτόν τον τρόπο, το σύνολο των εσόδων που διατίθενται για την αγορά αυτών των προϊόντων προέρχεται από την πώληση πετρελαίου.
Έτσι, η οικονομία τείνει να ακολουθεί την τύχη των πωλήσεων πετρελαίου.
Ο λαός της Βενεζουέλας όμως ποτέ δεν συνειδητοποίησε ότι τα έσοδα το πετρελαίου δεν είναι πάντα σταθερά, ενώ το βιοτικό επίπεδο έβαινε αυξανόμενο.
Οι ηγέτες της στόχευσαν σε ένα επίπεδο διαβίωσης υψηλό, και το κατάφεραν κατά την περίοδο 1973-1981.
Έτσι, θα έπρεπε οι εξαγωγές πετρελαίου να αυξάνονται αρκετά γρήγορα ή η τιμή του πετρελαίου να παραμένει υψηλή, ώστε το επίπεδο του premium του πετρελαίου να στηρίζει την οικονομία.
Ήταν προφανές, λοιπόν, ότι η Βενεζουέλα είχε θέσει τον πήχη της σε ένα βιοτικό επίπεδο που ήταν πολύ υψηλότερο από ό, τι πραγματικά μπορούσε να υποστηρίξει.
Επίσης, δεδομένου ότι η εξωτερική αξία των εξαγωγών πετρελαίου θέτει ανώτατο όριο στην ποσότητα αγαθών και υπηρεσιών που μπορεί να εισάγει η Βενεζουέλα, δεν υπάρχει ουσιαστικά δυνατότητα αγοράς των εισαγόμενων αγαθών και υπηρεσιών που απαιτούνται για την υποστήριξη νέων επενδύσεων κεφαλαίου και έρευνας.
Την περίοδο από το 1965, η πρώτη κρίση χρέους της Βενεζουέλας έλαβε χώρα το 1982, καθώς η τιμή ξαφνικά άρχισε να μειώνεται.
Οι μεταγενέστερες κρίσεις εμφανίστηκαν το 1990, το 1995, το 1996, το 1997, το 1998, το 2004 και το 2017, καθιστώντας τη Βενεζουέλα επιρρεπή στον δημοσιονομικό εκτροχιασμό, αφού από το 2014 οι παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου είναι πολύ χαμηλές για τους παραγωγούς πετρελαίου.
Κατά τη διάρκεια αυτών των κρίσεων, η Βενεζουέλα προσπάθησε να καλύψει τις ανάγκες της με τον δανεισμό, σε αντίθεση με άλλους εξαγωγείς πετρελαίου, όπως η Σαουδική Αραβία, που έθεσαν κατά μέρος τα αποθεματικά ώστε να τα διαθέσουν σε υψηλότερες τιμές πετρελαίου.
Ήταν κάτι που φυσικά δεν βρήκε δυσκολία, καθώς τα αποθέματα πετρελαίου της ήταν αρκετά για εγγυήσεις.
Για τη συνέχεια BankingNews
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια