Η υπουργική ασυλία, οι τζάμπα μάγκες και το "ηθικό πλεονέκτημα"

Δύο υπουργοί που χρόνια υβρίζουν και συκοφαντούν πολιτικούς αντιπάλους τους, σπεύδουν να κρυφτούν πίσω από το κατάπτυστο άρθρο περί ευθύνης υπουργών


Σήμερα εισάγονται στην Ολομέλεια της Βουλής τρία αιτήματα της πλειοψηφίας της Επιτροπής Δεοντολογίας περί άρσης της ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου για την υπόθεση NOVARTIS, του Μάριου Σαλμά για την υπόθεση των αρθροσκοπήσεων και του Αριστείδη Φωκά για ιδιωτική υπόθεση. Αντιθέτως, η Επιτροπή κράτησε στα συρτάρια της άλλα δύο αιτήματα άρσης ασυλίας. Το ένα αφορά τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, σε βάρος του οποίου έχει καταθέσει μήνυση ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης για συκοφαντική δυσφήμιση και το άλλο τον βουλευτή Πάνο Καμμένο, σε βάρος του οποίου έχει καταθέσει μήνυση ο εκδότης Γιάννης Κουρτάκης, επίσης για συκοφαντική δυσφήμηση.

Η πλειοψηφία της Επιτροπής Δεοντολογίας απεφάνθη, έπειτα και από σχετικό αίτημα των κ. Πολάκη και Καμμένου ότι οι δύο αυτές υποθέσεις αφορούν την περίοδο που ασκούσαν υπουργικά καθήκοντα και άρα πρέπει να κινηθούν οι διαδικασίες του άρθρου 86 του Συντάγματος περί ευθύνης υπουργών. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι για να προχωρήσουν οι δύο αυτές υποθέσεις πρέπει να συγκεντρωθούν υπογραφές για τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης.

Εν ολίγοις, δύο υπουργοί, ένας νυν και ένας τέως, οι οποίοι χρόνια τώρα υβρίζουν και συκοφαντούν πολιτικούς αντιπάλους τους ή και οποιονδήποτε τολμήσει να τους αμφισβητήσει, τώρα που τους ζητείται να αποδείξουν ενώπιον της δικαιοσύνης τους ισχυρισμούς τους, τώρα σπεύδουν να κρυφτούν πίσω από το κατάπτυστο άρθρο περί ευθύνης υπουργών. Ειδικότερα, δε, ο κύριος «σας έχω» που καθημερινά συκοφαντεί με τον πλέον χυδαίο τρόπο όποιον τολμήσει να πει κάτι για την πολιτεία του, επικαλείται τώρα την υπουργική ασυλία του, αυτήν την οποία κατήγγειλε ο ίδιος και το κόμμα του ως σκανδαλώδη, προκειμένου να αποφύγει τη δικαστική κρίση.

Το δε κυβερνών κόμμα που ορθώς, χρόνια τώρα επέκρινε το άρθρο 86 και το συμπεριέλαβε μάλιστα στα αναθεωρητέα, στο πλαίσιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης, σπεύδει τώρα να το αξιοποιήσει προκειμένου να προστατεύσει στελέχη του και πρώην εταίρους του. Αξιοποιεί δηλαδή, σκανδαλώδεις διατάξεις τις οποίες θέσπισαν οι προηγούμενοι προκειμένου να ξεγλιστρούν από τη δικαιοσύνη. Αυτή είναι άλλη μια απόδειξη ότι το περιλάλητο «ηθικό πλεονέκτημα» άντεχε όσο ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν μακριά από την εξουσία και τώρα που την κατέκτησε, χρησιμοποιεί κάθε ευεργέτημά της, ακόμη και εκείνα που κατήγγειλε ως απαράδεκτα.

Οι υπουργοί θα πρέπει ενδεχομένως να έχουν ένα φίλτρο προστασίας έναντι δικαστικών διώξεων προκειμένου να προστατεύονται από κάθε δικομανή. Όμως, το φίλτρο αυτό δεν είναι δυνατόν να αφορά πράξεις σαν κι αυτές για τις οποίες φυγοδικούν τώρα οι κ. Πολάκης και Καμμένος. Ούτε, βεβαίως, αδικοπραξίες οι οποίες είναι παντελώς άσχετες με την άσκηση των καθηκόντων τους.

Νίκος Ηλιάδης


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια