Οι ψυχωσικές εμπειρίες είναι πιο συχνές μεταξύ των εφήβων που εκτίθενται σε υψηλότερα επίπεδα διοξειδίου του αζώτου και άλλων μορφών ατμοσφαιρικής ρύπανσης, σύμφωνα με νέα μελέτη. Τα οξείδια του αζώτου, συμπεριλαμβανομένου του διοξειδίου του αζώτου, είναι ρύποι που εισέρχονται στον αέρα από την καύση καυσίμων.
«Ένα από τα πιο σταθερά ευρήματα τις τελευταίες δεκαετίες ήταν η σύνδεση μεταξύ των πόλεων και της ψύχωσης», δήλωσε η Τζοάν Νιούμπερι, επικεφαλής της μελέτης στο King's College του Λονδίνου. «Τα παιδιά που γεννιούνται και μεγαλώνουν σε αστικό αντί για αγροτικό περιβάλλον είναι σχεδόν δύο φορές πιο πιθανό να αναπτύξουν ψύχωση ως ενήλικες».
Η Νιούμπερι και η ομάδα της εξέτασαν εάν οι ψυχωσικές εμπειρίες είναι πιο συχνές μεταξύ των εφήβων που εκτίθενται σε υψηλότερα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Χρησιμοποίησαν δεδομένα από μια μελέτη με περισσότερους από 2.000 συμμετέχοντες, όλοι γεννημένοι στην Αγγλία και την Ουαλία το 1994 και το 1995.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν κάθε παιδί στις ηλικίες των 5, 7, 10, 12 και πιο πρόσφατα στα 18. Στα παιδιά τέθηκαν ερωτήματα όπως αν ακούν φωνές ή αν πιστεύουν ότι κάποιος τους ακολουθεί ή κατασκοπεύει.
Τέτοια συμπτώματα, τα οποία στην πραγματικότητα είναι αρκετά συνηθισμένα στον γενικό πληθυσμό, σύμφωνα με τους ερευνητές, θεωρούνται «ένα είδος ηπιότερης ή λιγότερο ακραίας μορφής ψυχωσικών συμπτωμάτων όπως οι ψευδαισθήσεις που βλέπουμε στους ανθρώπους που βιώνουν ψυχωσικές διαταραχές όπως η σχιζοφρένεια», αναφέρει η μελέτη.
Συνολικά 623 έφηβοι, το 30% του συνόλου, ανέφεραν τουλάχιστον μία ψυχωσική εμπειρία μεταξύ των ηλικιών 12 και 18 ετών.
Στη συνέχεια, οι ερευνητές συγκέντρωσαν δεδομένα για τις εκπομπές ανά ώρα στις περιοχές παρακολούθησης για να αξιολογήσουν τα επίπεδα μόλυνσης στους τόπους όπου κάθε έφηβος πέρασε τον περισσότερο χρόνο.
Οι ψυχωσικές εμπειρίες ήταν σημαντικά πιο συχνές μεταξύ των εφήβων στις περιοχές με το υψηλότερο επίπεδο έκθεσης στη ρύπανση, ακόμη και αφού οι ερευνητές συνυπολόγισαν παράγοντες που θα μπορούσαν επίσης να συνδεθούν με την ψύχωση, όπως το κάπνισμα, η εξάρτηση από την κάνναβη και τα επίπεδα της εγκληματικότητας.
Οι έφηβοι που εκτέθηκαν στα ανώτατα επίπεδα διοξειδίου του αζώτου, οξειδίων του αζώτου και μικροσωματιδίων ΡΜ2.5 (μικρά εισπνεόμενα σωματίδια με διάμετρο κάτω από 2,5 μικρόμετρα) είχαν υψηλότερες πιθανότητες εμφάνισης ψυχωσικών εμπειριών κατά 71%, 72% και 45%, αντίστοιχα.
«Οι αποδόσεις αυξάνονται σταδιακά καθώς μεταβαίνουμε από την ύπαιθρο προς τα προάστια και τις αστικές περιοχές», δήλωσε η Νιούμπερι, ενώ οι έφηβοι που ζουν στα αστικά περιβάλλοντα έχουν 94% περισσότερες πιθανότητες ψυχωσικής εμπειρίας σε σύγκριση με αυτούς που ζουν σε αγροτικές περιοχές.
Ακολουθήστε μας στο Twitter μιας και το Facebook έχει μπλοκάρει τις δημοσιεύσεις μας
Πέρα από την ατμοσφαιρική ρύπανση, η ηχορύπανση ενδέχεται να αποτελεί επίσης σημαντικό παράγοντα. Ο θόρυβος διακόπτει τον ύπνο και προκαλεί άγχος και αυτά σχετίζονται με ψυχωσικές εμπειρίες.
( Photo: Shutterstock )
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια