Η Ουάσιγκτον εξαπολύει εδώ και καιρό κατηγορίες κατά του Πεκίνου ότι χρησιμοποιεί στρατό από χάκερ για να υποκλέψει όχι μόνο εμπορικά μυστικά αμερικανικών εταιρειών, αλλά και ευαίσθητο στρατιωτικό υλικό. Το Πεκίνο αρνείται ότι ασκεί παράνομες δραστηριότητες στον κυβερνοχώρο εναντίον των ΗΠΑ.
Πρόσφατη εσωτερική έκθεση του ναυτικού των ΗΠΑ αποκάλυψε μια «φρικτή» —όπως χαρακτηρίζεται- κατάσταση σε ό,τι αφορά την ασφάλεια του κυβερνοχώρου, με το ναυτικό να βρίσκεται υπό «πολιορκία» επιθέσεων κυρίως Κινέζων χάκερ, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, η οποία επικαλείται αντίγραφο της έκθεσης. Ρώσοι και Ιρανοί χάκερ θεωρούνται επίσης απειλή, όχι όμως τόσο σοβαρή όσο οι Κινέζοι, για τα συστήματα πληροφορικής του αμερικανικού ναυτικού, κατά την ίδια έκθεση.
Η έκθεση κάνει λόγο για «πολυάριθμες» παραβιάσεις, ωστόσο το ναυτικό των ΗΠΑ παραδέχεται ότι δεν γνωρίζει την έκταση της ζημιάς. Τα σχέδια για έναν νέο υπερηχητικό πύραυλο φέρονται να κλάπηκαν το 2018 σε μια τέτοια παραβίαση.
«[Το ναυτικό] έχει μόνο μια περιορισμένη αντίληψη του πραγματικού συνόλου της ζημιάς», σημειώνεται στην έκθεση.
Τονίζεται επίσης ότι ο αριθμός των κυβερνοεπιθέσεων αυξάνεται, ενώ γίνεται όλο και πιο δύσκολη η αντιμετώπισή τους.
Σε ξεχωριστή έκθεση που έφερε στο φως της δημοσιότητας την περασμένη εβδομάδα η Wall Street Journal, επικαλούμενη εμπειρογνώμονες στον τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και αξιωματούχους των ΗΠΑ, σημειωνόταν ότι και αμερικανικά πανεπιστήμια έχουν βρεθεί στο στόχαστρο Κινέζων χάκερ. Κατά το δημοσίευμα, πάνω από 20 πανεπιστήμια που αναπτύσσουν τεχνολογίες για τον αμερικανικό στρατό έχουν δεχθεί επιθέσεις Κινέζων χάκερ.
Η Ουάσιγκτον έχει κατηγορήσει επανειλημμένα την Κίνα ότι χρησιμοποιεί κυβερνοεπιθέσεις για να υποκλέψει ευαίσθητο εταιρικό και στρατιωτικό υλικό, κάνοντας προσπάθεια να μπει «φρένο» στη φερόμενη κακοήθη αυτή πρακτική. Το Πεκίνο αρνείται ότι συμμετέχει σε τέτοιες δραστηριότητες.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια