Sponsor

ATHENS WEATHER

Ο βελονισμός και η συμπεριφορική θεραπεία βοηθούν τους επιζήσαντες από καρκίνο να έχουν καλό ύπνο


Της Ανθής Αγγελοπούλου

Ο βελονισμός και η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία για την αϋπνία (Cognitive behavioral therapy for insomnia (CBTI) μπορούν σύμφωνα με μελέτη, η οποία χρηματοδοτείται από το Ινστιτούτο Έρευνας για τα Αποτελέσματα Ασθενών (PCORI) και την Αμερικανική Εταιρεία Κλινικής Ογκολογίας και παρουσιάστηκε στην Ετήσια Συνάντηση στο Σικάγο, να βελτιώσουν σε μεγάλο βαθμό τα προβλήματα αϋπνίας των ασθενών που έχουν επιβιώσει από καρκίνο και να έχουν και ένα διαρκές αποτέλεσμα.  

Οι ερευνητές ανέλυσαν 160 επιζώντες με κλινικά διαγνωσμένη διαταραχή αϋπνίας μετά από θεραπεία για τον καρκίνο. Οι επιζώντες είχαν ολοκληρώσει τη θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού, του προστάτη, του κεφαλιού και του τραχήλου, του αιματολογικού ή του καρκίνου του παχέος εντέρου και ο μέσος χρόνος από τη διάγνωσή τους ήταν περίπου έξι χρόνια.

Χωρίστηκαν τυχαία σε ομάδες για να λάβουν CBT-I ή να ακολουθήσουν βελονισμό για 8 εβδομάδες, με επακόλουθη παρακολούθηση της αξιολόγησης στις 20 εβδομάδες: όσοι έλαβαν CBT-I, μια μορφή ψυχοθεραπείας που επικεντρώνεται στην αποκατάσταση μιας καλής συμπεριφοράς στον ύπνο που περιορίζει και την προώθηση μιας καλής υγιεινής του ύπνου γενικότερα.

Ενώ, εκείνοι που μπήκαν στην ομάδα βελονισμού είχαν βελόνες τοποθετημένες σε ένα προκαθορισμένο σύνολο σημείων στο σώμα τους που παραδοσιακά συνδέονται με τον ύπνο, τον πόνο και την κατάθλιψη. 

Η μείωση της σοβαρότητας της αϋπνίας μετρήθηκε από τον δείκτη ISI: ο δείκτης αυτός είναι ένα ερωτηματολόγιο αυτοαναφοράς το οποίο υπολογίζει 7 διαφορετικά θέματα, όπως η δυσκολία στον ύπνο και την παραμονή στον ύπνο, και ο αντίκτυπος της αϋπνίας στην καθημερινή λειτουργία και την ποιότητα ζωής.

Οι συμμετέχοντες βαθμολογούσαν κάθε στοιχείο, αποδίδοντας συνολική βαθμολογία που κυμαίνεται από 0 έως 28: έχοντας αποτέλεσμα 0-7 θεωρείται ως μη κλινικά σημαντική αϋπνία, 8-14 ως ήπια αϋπνία, 15-21 ως μέτρια αϋπνία και 22-28 ως σοβαρή αϋπνία. 

Μετά από οκτώ εβδομάδες, οι μέσες βαθμολογίες σοβαρότητας αϋπνίας μειώθηκαν τόσο για εκείνους που έλαβαν CBT-I όσο και για όσους έλαβαν θεραπείες βελονισμού, αλλά τα αποτελέσματα της θεραπείας CBT-I ήταν πιο αποτελεσματικά.

Τα άτομα με ήπια αϋπνία είχαν περισσότερες βελτιώσεις με το CBT-I παρά με το βελονισμό, αλλά οι ασθενείς με μέτρια ή σοβαρή αϋπνία είχαν παρόμοια ποσοστά ανταπόκρισης. Όλοι οι συμμετέχοντες διατήρησαν τη βελτίωση αυτή έως και 20 εβδομάδες μετά την έναρξη της δοκιμής.

Και οι δύο ομάδες είχαν επίσης παρόμοια βελτίωση σε μεταβλητές που οι ερευνητές συνδέουν με την ποιότητα ζωής τη σωματική και την ψυχική υγεία.

Σύμφωνα με το Jun J. Mao, MD, επικεφαλής της Υπηρεσίας Ολοκληρωμένης Ιατρικής στο Κέντρο Καρκίνου Memorial Sloan Kettering Νέας Υόρκης, το 60% των επιζώντων που πάσχουν από καρκίνο έχουν κάποια μορφή αϋπνίας, αλλά συχνά το πρόβλημα αυτό είναι υποδιαγνωσμένο και υποθεραπευμένο.

Η μελέτη όπως λέει,  έδειξε ότι τόσο το CBT-I όσο και ο βελονισμός ήταν αποτελεσματικές μέθοδοι για τη θεραπεία της μέτριας έως σοβαρής αϋπνίας, αν και το CBT-I ήταν πιο αποτελεσματικό για όσους είχαν ήπια συμπτώματα αϋπνίας. Τώρα οι ασθενείς έχουν περισσότερες επιλογές για να διαχειριστούν την αϋπνία τους.

Πηγή:
https://cancerworld.net/news/acupuncture-and-behavioral-therapy-can-improve-sleep-in-cancer-survivors/
https://www.naftemporiki.gr/story/1449593/o-belonismos-kai-i-sumperiforiki-therapeia-boithoun-tous-epizisantes-apo-karkino-na-exoun-kalo-upno

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια