Του Κωνσταντίνου Λουκόπουλου*
Είχαμε έγκαιρα αναλύσει με άρθρο μας στο liberal την 5 Φεβρουαρίου τους κινδύνους που εγκυμονούσε για τα εθνικά μας συμφέροντα η επίσκεψη Τσίπρα στην Άγκυρα και οι συνομιλίες του με τον πανίσχυρο Τούρκο Πρόεδρο στην παρούσα χρονική περίοδο. Ο κ. Τσίπρας επέλεξε τελικά με μπροστάρη τον Υπουργό του στην Άμυνα κ. Αποστολάκη να ακροβατήσει με Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που μεθοδεύονται με απαίτηση της Τουρκίας για την «αποφυγή προκλητικών ενεργειών» στο Αιγαίο και «μείωση εντάσεων».
Από την πλευρά του ο «ακομμάτιστος» κ. Αποστολάκης, προετοιμάζοντας την κοινή γνώμη δήλωσε την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου στα Χανιά, ότι δεν υπάρχει λόγος οι δύο χώρες να είναι διαρκώς σε σύγκρουση στο Αιγαίο, διακινδυνεύοντας κάποιο «ατύχημα» με «ανεξέλεγκτες εξελίξεις»! Παρέλειψε όμως να επισημάνει όπως όφειλε ότι οι προκλητικές ενέργειες, οι εντάσεις και οι συνθήκες σύγκρουσης δημιουργούνται από την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας ξεχνώντας μάλλον πόσα θύματα των ΕΔ των οποίων ηγήθηκε επί 3ετία, έχουμε θρηνήσει για την κατοχύρωση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.
Οι ανακοινώσεις που έγιναν το βράδυ της Τετάρτης στην Αθήνα και στην Άγκυρα, μετά την απογευματινή συνάντηση Αποστολάκη-Ακάρ στο περιθώριο της Συνόδου του NATO μας προβλημάτισε ακόμα περισσότερο. Πρώτο κρίσιμο ερώτημα. Οι «Τεχνικές Ομάδες Εργασίας» που συμφωνήθηκε να συγκροτηθούν, θα συζητήσουν για την επανεκκίνηση των υφισταμένων ΜΟΕ ή θα συμπεριλάβουν επιπρόσθετα Μέτρα κατ’ απαίτηση της Τουρκίας. Δεύτερο ερώτημα. Ποια είναι αυτά τα … «ανοικτά μέτωπα» που τέθηκαν στην συνάντηση των δύο Υπουργών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, όπως είχαμε αποκαλύψει και την προηγουμένη Κυριακή εδώ στο liberal, η συζήτηση για ΜΟΕ θα συμπεριλάβει και νέα Μέτρα που είχαν προταθεί παλιότερα από την Άγκυρα και τα είχαμε απορρίψει. Το πρώτο αφορά στην αποδοχή από την Ελλάδα της Τουρκικής απαίτησης να μην υποβάλλεται Σχέδιο Πτήσεως για τα Α/Φ της Πολεμικής της Αεροπορίας στο FIR Αθηνών το οποίο καλύπτει και ελληνικό Εθνικό Εναέριο Χώρο (ΕΕΧ) και τμήματα του Διεθνούς Εναερίου Χώρου. Το δεύτερο μέτρο είναι η Τουρκική πονηρή πρόταση να πετούν τα Α/Φ και των δύο χωρών … άοπλα στο Αιγαίο για να μην υπάρξει «ατύχημα»!
Δηλαδή η Ελλάδα να μην προστατεύει τον ΕΕΧ και φυσικά τα νησιά της όπως έχει όχι μόνο αναφαίρετο δικαίωμα αλλά και υποχρέωση. Μέτρα που είχαν και τις «ευλογίες» και των ΗΠΑ όπως μάθαμε και από σχετικό εμπιστευτικό τηλεγράφημα της Αμερικανικής Πρεσβείας τον Ιούλιο 2009 που είχε διαρρεύσει από το Wikileaks.
Ο κ. Τσίπρας προκειμένου να «αγοράσει ηρεμία» για όσο χρόνο του απομένει στην Κυβέρνηση, μας σύρει σε έναν διάλογο γεμάτο ακροβασίες και παγίδες. Ακόμα και μόνο η συζήτηση αυτών των προτεινόμενων από την Άγκυρα ΜΟΕ με την Ελλάδα είναι σοβαρή εξέλιξη που ανοίγει αρχικά τον δρόμο στην συνδικαιοδοσία και οδηγεί σε δεύτερο στάδιο στην συγκυριαρχία με την Άγκυρα.
Η Κυβέρνηση με θολό και συγκεχυμένο λόγο και τα φιλικά σε αυτήν διακείμενα ΜΜΕ, παρουσιάζουν τα ΜΟΕ ως το θαυματουργό ραβδάκι θα αποτελέσει μηχανισμό …επιλύσεων των προβλημάτων με την Τουρκία! Πρόκειται επιεικώς για αστειότητες. Η εφαρμογή ΜΟΕ αναντίρρητα βοηθά στην αλληλοκατανόηση και στην μείωση των εντάσεων ώστε να δομείται αμοιβαία εμπιστοσύνη. Αυτό όμως στην… θεωρία.
Ο καθοριστικός παράγοντας για τη λήψη και εφαρμογή τέτοιων μέτρων είναι η συναντίληψη των προβλημάτων και η ύπαρξη ισχυρής πολιτικής βούλησης για επίλυση τους. Ας μας πει ο Πρωθυπουργός και ο αρχιτέκτονας της νέας Ελληνοτουρκικής … «προσέγγισης» Διπλωματικός του Σύμβουλος κ. Βαγγέλης Καλπαδάκης που συνομιλεί σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες με τον έμπιστο του Ερντογάν κ. Καλίν, πως γίνεται, δύο χώρες με διαφορετικό σημείο εκκινήσεως, η Τουρκία ως «Αναθεωρητική» και η Ελλάδα ως χώρα «Status Quo» να έχουν συναντίληψη αυτού που επιδιώκουν να επιλύσουν!
Πως είναι δυνατόν υπό συνθήκες διευρυνόμενου ισοζυγίου ισχύος υπέρ της Τουρκίας με έντονο το δίλημμα ασφαλείας μας να συμφωνήσουμε σε παραδοσιακά ΜΟΕ (άμυνας-ασφάλειας) χωρίς να έχουμε πλαίσιο πολιτικής συμφωνίας που σημαίνει ουσιαστικά αλλαγή στην συμπεριφορά της Τουρκίας. Εκτός και ο κ. Τσίπρας ετοιμάζεται να κάνει, όπως και στο «Μακεδονικό» παραχωρήσεις στην Τουρκία τις οποίες καμία Ελληνική Κυβέρνηση δεν έκανε.
Έχει ενδιαφέρον να μάθουμε πότε θα αρχίσουν «δουλειά» οι «Ομάδες Εργασίας» για τα ΜΟΕ. Πριν ή μετά την … μεγαλύτερη αεροναυτική άσκηση που έχει διεξάγει η Τουρκία εδώ και 25 χρόνια με την επωνυμία «Μαβί Βατάν» που σημαίνει «Γαλάζια Πατρίδα», ως επίδειξη δυνάμεως και προβολή ισχύος από τις 27 Φεβρουαρίου και για δύο εβδομάδες; Μία άσκηση που η προσκείμενη στον Ερντογάν εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» την χαρακτήρισε εμφατικά ως πρόβα πολέμου απέναντι στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Μήπως αυτές οι Ομάδες Εργασίας «πνιγούν» τελικά στα νερά της … «Γαλάζιας Πατρίδας»;
Τα προβλήματα στο Αιγαίο δημιουργούνται από τον έντονο τουρκικό αναθεωρητισμό. Τι παραπάνω να «εφεύρουμε» για να μειώσουμε τις εντάσεις και που δεν συμπεριλαμβάνεται στα κοινά πλαίσια των ισχυόντων κανονισμών, οδηγιών και αρχών σε όλο το δομικό οργανωτικό πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Οργανισμών (ΝΑΤΟ,ΙΜΟ,ΟΑΣΕ,ICAO,κλπ) στους οποίους συμμετέχουμε κοινά και έχουμε συμφωνήσει;
* Ο Αντιστράτηγος ε.α. Κωνσταντίνος Λουκόπουλος είναι επικεφαλής στο «Παρατηρητήριο Liberal»
** Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια