Τα τελευταία 290 εκατ. χρόνια ο αριθμός αστεροειδών που συγκρούονται με τη Γη και τη Σελήνη έχει αυξηθεί και οι συγκρούσεις είναι δύο με τρεις φορές συχνότερες σε σχέση με πριν 700 εκατ. χρόνια.
Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε διεθνής ομάδα επιστημόνων που ανέλαβε να χρονολογήσει τους μεγάλους κρατήρες στην επιφάνεια της Σελήνης. Οι ειδικοί έχουν προτείνει ως λόγο αυτής της δραστηριότητας τη σύγκρουση ουράνιων σωμάτων, που συνέβη πριν από περισσότερα από 290 εκατ. χρόνια στη ζώνη αστεροειδών μεταξύ της τροχιάς του Άρη και του Δία.
Σύμφωνα με τους αστροφυσικούς, η πτώση αστεροειδών στη Γη, πιθανότατα, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξαφάνιση αρχαίων ειδών.
Ωστόσο, οι επιστήμονες σπάνια καταφέρνουν να βρουν κρατήρες στην επιφάνεια της Γης που να είναι παλαιότεροι των 290 εκατ. ετών. Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι οι πιο αρχαίοι κρατήρες εξαφανίστηκαν εξαιτίας γεωλογικών διαδικασιών.
Για την κατανόηση της ιστορίας των κρατήρων της Γης, οι επιστήμονες αποφάσισαν να εξερευνήσουν το γειτονικό φεγγάρι. Είναι γεγονός ότι αστεροειδής επισκέπτονται τον πλανήτη μας και τον δορυφόρο του περίπου την ίδια ώρα. Όμως το σημαντικότερο είναι ότι υπάρχουν πολλοί κρατήρες στη Σελήνη καθώς δεν έχει υποστεί αναρίθμητες γεωλογικές αλλαγές.
Στο πλαίσιο της έρευνας, οι ειδικοί εξέτασαν την επιφάνεια της Σελήνης λεπτομερώς, χρησιμοποιώντας πληροφορίες από τη NASA. Αυτό επέτρεψε στον καθορισμό της ηλικίας όλων των μεγάλων σεληνιακών κρατήρων για πρώτη φορά.
Οι πιο παλιοί σχηματισμοί είναι περίπου ενός εκατομμυρίου ετών αλλά υπάρχουν σχετικά λίγοι τόσο παλιοί στο φεγγάρι. Η ηλικία των περισσότερων κρατήρων δεν ξεπερνά τα 290 εκατ. χρόνια. Οι επιστήμονες κατέληξαν ότι πριν από 290 εκατ. χρόνια ο αριθμός των αστεροειδών που επισκέφθηκαν το φεγγάρι αυξήθηκαν.
Πάντως δεν υπάρχει κανένας λόγος πανικού. Αστεροειδείς ακόμα πέφτουν στη Γη κάθε αρκετά εκατομμύρια χρόνια κατά μέσο όρο.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια