Δύο συσκευές οι οποίες αναλύουν τα αέρια στην αναπνοή του χρήστη, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας βελτίωσης της διατροφής του, παρουσιάζονται στο πλαίσιο της CES 2019, στο Λας Βέγκας.
Σύμφωνα με το BBC, το Lumen και το FoodMarble είναι δύο συσκευές τσέπης στις οποίες ο χρήστης φυσά. Οι συσκευές αυτές συνδέονται με εφαρμογές smartphone, που ενημερώνουν για το πόσο καλά γίνεται η πέψη της τροφής και η καύση των θερμίδων.
Το Lumen είχε συγκεντρώσει χρηματοδότηση 2 εκατομμυρίων δολαρίων στην ιστοσελίδα crowdfunding Indiegogo και μετρά τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στην αναπνοή του χρήστη. Σύμφωνα με τους δημιουργούς του, αυτό παρέχει έναν τρόπο παρακολούθησης του μεταβολισμού του χρήστη. «Δεν χρειάζεται να μαντεύεις πόση ζάχαρη είχε αυτό που έφαγες ή πόσες θερμίδες έκαψες όταν έτρεξες» λέει ο ιδρυτής της εταιρείας, Ντρορ Σεντάρ, εξηγώντας στο BBC ότι η εφαρμογή απλά εξηγεί εάν ο χρήστης καίει λίπος ή όχι. Μετά συστήνει συνταγές που βοηθούν στην καύση λίπους και, με το πέρασμα του χρόνου, το Lumen μαθαίνει ποια διατροφή είναι πιο κατάλληλη για τον χρήστη. Σύμφωνα με τον Σένταρ, η συσκευή έχει δοκιμαστεί από «εκατοντάδες» χρήστες στις ΗΠΑ, ωστόσο η αποτελεσματικότητά της δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα από ειδικούς σε σχετικά άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά. Η διάθεσή της θα αρχίσει το καλοκαίρι, στα 299 δολάρια.
Από πλευράς του, το FoodMarble μετρά τα επίπεδα υδρογόνου προκειμένου να εξάγει συμπεράσματα για την πεπτική υγεία του χρήστη. Η διάθεσή του άρχισε τον Δεκέμβριο, και, σύμφωνα με την εταιρεία, έχουν αποσταλεί περίπου ένα εκατομμύρια συσκευές που είχαν προπαραγγελθεί. Η ιδρύτρια, Λίζα Ράτλετζ, δήλωσε στο BBC πως το υδρογόνο στην ανάσα μπορεί να δείξει εάν κάποιος έχει πρόβλημα στην πέψη ενός γεύματος. Η ιδέα είναι πως η συσκευή μπορεί να βοηθήσει ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως φούσκωμα, πόνοι στην κοιλιά κ.α., αποκαλύπτοντας τις τροφές που συμβάλλουν στην παραγωγή υδρογόνου (ως παραγώγου ζυμώσεων στο στομάχι), συμβάλλοντας στη δημιουργία μιας καλύτερης δίαιτας.
Όπως σημειώνει, πάντως, το BBC, αν και τέτοια τεστ κάποιες φορές χρησιμοποιούνται από γιατρούς και διαιτολόγους, αρκετοί αμφισβητούν την ακρίβειά τους, λόγω έλλειψης ικανοποιητικών ερευνών πάνω στο αντικείμενο.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια