Τα ευρήματα μελετών τα τελευταία 40 έτη αναφορικά με τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που ασχολούνται με επαγγέλματα όπως οι οδηγοί έχουν επιβεβαιώσει ότι η πολύωρη παραμονή σε καθιστή στάση που βιώνουν καθημερινά οδηγεί σε μυοσκελετικούς πόνους, διαβήτη, υπέρταση, παχυσαρκία και καρδιαγγειακές νόσους, δυσκοιλιότητα, οφθαλμολογικές παθήσεις, αλλά και στρες. Ενώ, έχουν παρατηρηθεί και προβλήματα στο ουροποιητικό σύστημα και σύμφωνα με τις μαρτυρίες των ίδιων των ασθενών η κύρια αιτία είναι οι ανεπαρκείς (ή ανύπαρκτες) εγκαταστάσεις στα περισσότερα σημεία όπου θα μπορούσαν να κάνουν στάση οι οδηγοί.
Σύμφωνα με το χειρουργό ουρολόγο-ανδρολόγο Δρ. Μάρκο Καραβιτάκη, στις μελέτες αυτές έγινε γνωστό ότι όσοι άνδρες καταστέλλουν την ανάγκη τους για ούρηση επί σειρά ετών, δημιουργούν πρόβλημα στην ουροδόχο κύστη τους, η οποία τελικά αδυνατεί να συγκρατήσει τα ούρα.
Σε μια από τις μελέτες αυτές συμμετείχαν νοσοκόμες και παρατηρήθηκε υπερδιάταση του μυός της ουροδόχου κύστης, η οποία οδήγησε σε μείωση της αισθητικότητας και αύξηση της χωρητικότητάς της, προκαλώντας με τη σειρά της υψηλά ποσοστά κυστίτιδων.
Επιπλέον, όπως λέει ο γιατρός, μεταξύ των παθολογιών που έχουν διαπιστωθεί σε όσους δεν ουρούν τακτικά καθ 'όλη τη διάρκεια της εργασίας τους, είναι οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η χρόνια διάταση της ουροδόχου κύστης με πιέσεις σταθερά μεγαλύτερες από τη μέση αρτηριακή πίεση οδηγεί σε μείωση της ροής του αίματος και τελικά σε υποξία της, η οποία σχετίζεται με τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.
Επίσης, όσοι εργάζονται σε απαιτητικά περιβάλλοντα με συνέπεια τη χρόνια εθελοντική μη συχνή ούρηση, αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο μείωσης της ροής ούρων, τριγωνίτιδα και σπασμούς της ουροδόχου κύστης καθώς και επεισόδια νυκτουρίας. Ενώ, σοβαρές είναι και οι επιπτώσεις του περιορισμού της πρόσληψης υγρών, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η ανάγκη για ούρηση.
Όσοι ακολουθούν αυτήν την τακτική αφυδατώνονται και σχηματίζουν λίθους στο ουροποιητικό και μόνο τα άτομα που έχουν ημερήσια πρόσληψη υγρών άνω των 2500 ml διαφεύγουν αυτόν τον κίνδυνο.
Σε μελέτη που έγινε σε 2.984 ασθενείς, διαπιστώθηκε ότι οι οδηγοί είχαν σημαντικά αυξημένη συχνότητα εμφάνισης διαταραχών του σπέρματος. Το ποσοστό αυξάνονταν δε αναλόγως του αριθμού των ετών οδήγησης. Στα ίδια συμπεράσματα κατέληξαν και οι ερευνητές μιας μικρότερη μελέτης, η οποία έδειξε ότι οι οδηγοί ταξί είχαν σημαντικά μικρότερη συχνότητα εμφάνισης των φυσιολογικών μορφών σπέρματος και ότι αυτή η σχέση ενισχύθηκε για όσους οδηγούσαν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η οδήγηση σχετίζεται με αύξηση της θερμοκρασίας των όρχεων, η οποία είναι ανάλογη του χρόνου οδήγησης και η έκθεση σε θερμότητα είναι πιθανότατα ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για τη μείωση της γονιμότητας στους οδηγούς.
Όπως μας εξηγεί ο Δρ. Καραβιτάκης, σε μελέτη που διεξήχθη από Κινέζους επιστήμονες διαπιστώθηκε ότι στους συμμετέχοντες οδηγούς ταξί ο επιπολασμός της στυτικής δυσλειτουργίας ήταν 56,7%, πολύ πάνω από τα ποσοστά που παρουσιάζονται στο γενικό ανδρικό πληθυσμό της Κίνας.
Ωστόσο, ο γιατρός συμπληρώνει ότι ο κατάλογος των προβλημάτων που ενδεχομένως να κληθούν να αντιμετωπίσουν οι επαγγελματίες οδηγοί είναι αρκετά μεγάλος, καθώς η επαγγελματική οδήγηση πιθανότατα αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου της ουροδόχου κύστης, καθώς από τα ευρήματα άλλης μελέτης φάνηκε να υπάρχει συσχετισμός, ο οποίος ενισχυόταν περαιτέρω όσο μεγαλύτερη ήταν η διάρκεια της εργασίας του οδηγού. Σύμφωνα με τους ερευνητές η σχέση αυτή μπορεί να οφείλεται στην αύξηση της έκθεσης σε ενώσεις που σχετίζονται με τα καύσιμα ντίζελ, στην έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση γενικά και στην έκθεση σε βενζίνη ή στα λάδια μηχανής.
Κλείνοντας ο γιατρός, επισημαίνει ότι καλό θα είναι η πολιτεία να φροντίσει για τη δημιουργία δημόσιων ουρητηρίων καθώς η προστασία των οδηγών από τέτοια προβλήματα επί της ουσίας θα μειώσει τις δαπάνες υγείας. Ενώ, συμβουλεύει τους οδηγούς να ενημερώνονται από τους γιατρούς τους για τη σημασία της σωστής διατροφής, της επαρκούς πρόσληψης υγρών, της συχνής ούρησης, αλλά και για τους πρακτικούς τρόπους περιορισμού της έκθεσης της περιοχής των γεννητικών οργάνων σε αυξημένη θερμοκρασία λόγω της πολύωρης παραμονής στο κάθισμα του αυτοκινήτου.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια