Όλη η έκθεση του Ιδρύματος για το παιχνίδι που στήθηκε στα Σκόπια
Η έκθεση που εκπόνησε το Ιδρυμα Σόρος για τις Πρέσπες, με τίτλο «Βόρεια Μακεδονία» και μετά τι;» δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια σοκαριστική ομολογία, ότι όλο το παιχνίδι στήθηκε με ανταλλάγματα την βελτίωση της εικόνας του Αλέξη Τσίπρα, τα δημοσιονομικά οφέλη που θα του παραχωρούσαν οι εταίροι και την κυριαρχία του ΣΥΡΙΖΑ επί της Κεντροαριστεράς, «για πολλά χρόνια».
«Με την επικύρωση της Συμφωνίας οι εταίροι της χώρας, θα βοηθήσουν ουσιαστικά την κυβέρνηση να χαλαρώσει ορισµένες από τις δηµοσιονοµικές δεσµεύσεις της», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση που εκπονήθηκε και δημοσιεύθηκε λίγες ημέρες πριν από την επικύρωση της Συμφωνίας στο ελληνικό κοινοβούλιο.
Η έκθεση δεν μπορεί να παραγνωρίσει βέβαια το γεγονός, ότι όλα έγιναν ενάντια στη βούληση του ελληνικού λαού.
Το Open Society υποστηρίζει χαρακτηριστικά ότι η λύση που θα ήθελαν πολλοί Ελληνες (χωρίς, π.χ., να λέγονται «Μακεδόνες» οι κάτοικοι της γειτονικής χώρας, όπως σηµειώνει) δεν θα γινόταν ποτέ αποδεκτή από τις ελίτ και τον λαό της Βόρειας Μακεδονίας.
«Είναι ξεκάθαρο από τις δημοσκοπήσεις ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων είναι αντίθετη στον συμβιβασμό… Όλες οι δημοσκοπήσες που διενεργήθηκαν μετά την υπογραφή δείχνουν ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων απορρίπτει τη Συμφωνία και δεν δέχονται τον παραμικό συμβιβασμό στην διένεξη για το όνομα», επισημαίνει η έκθεση στο πρώτο της κεφάλαιο με τίτλο «Κατανοώντας την ελληνική αντίθεση στην προσέγγιση µε τη Βόρεια Μακεδονία».
Οπως αποδεικνύεται πρόκειται για ένα πείραμα που εφάρμοσε ο Σόρος στα Σκόπια με όχημα την ελληνική κυβέρνηση, για την οποία προβλέπει πως θα περάσει στην πλευρά της αντιπολίτευσης στις επερχόμενες εκλογές. Οπως εκτιμούν οι συντάκτες της έκθεσης,» η Ν.Δ. θα κερδίσει την πρωτιά µε διαφορά από πέντε ως δέκα µονάδες».
Κριτική στη ΝΔ – «Επαινοι» σε Μπουτάρη – Μέρτζο
Η έκθεση ασκεί κριτική στη Νέα Δηµοκρατία για τη στάση της κατά της συµφωνίας, ενώ επαινεί ονοµαστικά τον Γιάννη Μπουτάρη και τον Νίκο Μέρτζο για τη θέση που πήραν υπέρ αυτής. «Είναι ξεκάθαρο από τις δηµοσκοπήσεις ότι η πλειοψηφία σε όλη τη χώρα είναι αντίθετη µε τον συµβιβασµό», παραδέχεται ο διεθνής οργανισµός, ενώ ενδιαφέρον έχει η επισήμανση που κάνει ότι «ο αρχικός κορµός του ΣΥΡΙΖΑ [πρώην Συνασπισμός] θα δεχόταν κάθε διευθέτηση της διένεξης» (σ.σ.: µεταξύ Αθήνας και Σκοπίων).
Ταυτόχρονα τονίζει πως αρκετοί διαμορφωτές γνώμης στην Ελλάδα άλλαξαν άποψη για τη συμφωνία και από εκεί που ήταν υπέρ της λύσης προσχώρησαν στο στρατόπεδο της ΝΔ. «Από τη στιγμή που το βασικό διακύβευμα της ελληνικής πολιτικής σκηνής δεν είναι το ονοματολογικό, αλλά η αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, αρκετοί διαμορφωτές γνώμης που υπό κανονικές συνθήκες θα στήριζαν τη λύση προσχώρησαν στην αντιπολιτευτική θέση ώστε να συγκρουστούν με την κυβέρνηση», αναφέρει το ίδρυμα του Σόρος.
Τα οφέλη και οι εκλογές
Η έκθεση αναφέρεται στα οφέλη του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα από την επικύρωση της συµφωνίας. Το πρώτο όφελος είναι ότι οι εταίροι της χώρας, όπως υπογραµµίζεται, θα βοηθήσουν ουσιαστικά την κυβέρνηση να χαλαρώσει ορισµένες από τις δηµοσιονοµικές δεσµεύσεις της. Το χαρακτηριστικό απόσπασµα έχει ως εξής: «Ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε να τονώσει την εικόνα του ανάµεσα σε ξένους εταίρους – κλειδιά, από τις ΗΠΑ και τη Γερµανία µέχρι την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που θα µπορούσε να αποδειχθεί επωφελές για να βελτιώσει το διεθνές πολιτικό κλίµα που περιβάλλει τις αποφάσεις σχετικά µε την οικονοµική ατζέντα».
Αναλύοντας το δεύτερο όφελος για τον ΣΥΡΙΖΑ, η έκθεση ουσιαστικά υποστηρίζει ότι ο κ. Τσίπρας την προώθησε στο πλαίσιο της πολιτικής και εκλογικής στρατηγικής του. «Το δεύτερο κέρδος για τον ΣΥΡΙΖΑ αφορά την εσωτερική πολιτική σκηνή. Αυτό έχει µακροχρόνια προοπτική και είναι συνδεδεµένο µε τον στόχο του ΣΥΡΙΖΑ να κυριαρχεί στην Κεντροαριστερά για πολλά χρόνια», σηµειώνει το Open Society Foundation.«Η διευθέτηση της διένεξης για το όνοµα και άλλες κινήσεις, όπως η αναθεώρηση του Συντάγµατος, η επαναδιαπραγµάτευση των σχέσεων µεταξύ κράτους και Εκκλησίας, η έµφαση σε µια ατζέντα περισσότερο φιλελεύθερη πολιτικά και επικεντρωµένη στα δικαιώµατα, η ατζέντα κατά της διαφθοράς, η επίθεση στη Ν.∆. για τα δεξιά διαπιστευτήριά της, όλα αποτελούν κοµµάτι της ίδιας τακτικής: να αναδείξουν και να επισηµάνουν τη διάκριση µεταξύ των δεξιών και των αριστερών και προοδευτικών δυνάµεων όπου κυριαρχεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Το ζήτηµα της ονοµασίας, παρά το γεγονός ότι αποτελεί συναισθηµατικό θέµα για τους περισσότερους Ελληνες, αποτελεί παράδειγµα της στρατηγικής αυτής».
Νίκη της ΝΔ
Επιχειρώντας µια εκτίµηση για την επίδραση της συµφωνίας στο εκλογικό αποτέλεσµα, υποστηρίζει ότι «σε κάθε περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποστεί απώλειες σε σχέση µε την επίδοσή του το 2015, αλλά κυρίως εξαιτίας άλλων λόγων και όχι εξαιτίας της Συµφωνίας των Πρεσπών». Τοποθετεί τις εθνικές εκλογές «πριν ή παράλληλα µε τις ευρωεκλογές», εκτιµά ότι η Ν.∆. θα κερδίσει την πρωτιά µε διαφορά από πέντε ως δέκα µονάδες και ότι στη Βουλή θα µπουν επίσης, πέραν του ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνηµα Αλλαγής, η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ, µε 6%-8% το καθένα. Αφήνει ένα περιθώριο να µπει και ένα έκτο κόµµα στη Βουλή, είτε ένας συνασπισμός ακροδεξιών κομμάτων είτε η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, όπως σηµειώνει.
Σε σχέση µε τις εξελίξεις στην Ευρώπη, η έκθεση αναδεικνύει τον ρόλο που διαδραµάτισε η Γερµανία για να πείσει και την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ «να ξεµπλοκάρουν τη διαδικασία ευρωατλαντικής ενσωµάτωσης της Βόρειας Μακεδονίας» µετά τη Συµφωνία των Πρεσπών, ιδίως απέναντι στη σθεναρή αντίσταση που προέβαλλε ο Εµανουέλ Μακρόν για την έναρξη ενταξιακών διαπραγµατεύσεων των Βρυξελλών µε τα Σκόπια.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια