Δρούγος: "Αμερικανοί και Γερμανοί, επιδιώκουν κυβέρνηση ανοχής για να πιέζουν"
Οριακή πλειοψηφία στην υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, και στη συνέχεια, κυβέρνηση μειοψηφίας – ανοχής, σύμφωνα με το μοντέλο Ισπανίας και Πορτογαλίας και όπως επιθυμούν Γερμανοί και Αμερικάνοι, βλέπει ο στρατιωτικός αναλυτής διεθνολόγος, Αθανάσιος Δρούγος.
Οπως εκτιμά ο κ. Δρούγος, η Συμφωνία θα περάσει στη Βουλή με 152-154 ψήφους βουλευτών. Στη συνέχεια, σύμφωνα με την ανάλυση του κ. Δρούγου, ο Αλέξης Τσίπρας έχει στηριχθεί πάνω στα ιβηρικά μοντέλα για να φθάσει μέχρι τον Σεπτέμβριο, με κυβέρνηση μειοψηφίας και να προκηρύξει εκλογές στην εξάντληση της τετραετίας.
Αναλυτικά, όσα γράφει ο κ. Δρούγος:
«Είναι θέμα 10-15 ημερών να τελειώνουν οι Σκοπιανοί με τα όσα τους αναλογούν για την συμφωνία των Πρεσπών. Αμέσως έρχεται σε εμάς το θέμα και αυτό θα εξαρτηθεί από το πότε ο Αλέξης Τσίπρας θα την καταθέσει στη Βουλή για ψήφιση.
«Ολες μου οι πληροφορίες συγκλίνουν σε μια οριακότατη πλειοψηφία 152-154 ψήφων βουλευτών. Αυτό λένε και οι εκθέσεις 4 πρεσβειών στην Αθήνα. Λογικά Παπαχριστόπουλος, Δανέλλης και Παπακώστα φθάνουν τους 148. Οι βουλευτές του «Ποταμιού», η Κουντουρά και ο Θεοχαρόπουλος της ΔΗΜΑΡ υπό λογικές συνθήκες φθάνουν τους 153″.
«Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος επεσήμανε προχθές ότι δεν έχει πρόβλημα η κυβέρνηση και θα πάει μέχρι τον Σεπτέμβριο με ψήφο ανοχής, δηλαδή κάπου στους 148-149. Δεν το αποκλείω καθόλου. Τον Παπαχριστόπουλο διαδέχεται μετά τις Πρέσπες ο Τέρενς Κουίκ, αυτός ο τελείως άσχετος που είναι βασιλικότερος του βασιλέως. Επίσης ο Καμμένος και 2-3 δικοί του π.χ. Ζουράρης, δεν τη ρίχνουν την κυβέρνηση, το έχουν άλλωστε πει».
«Ολα βέβαια μπορεί να αλλάξουν αν έχουμε περίπτωση κλιμάκωσης με την Τουρκία. Αμερικανοί και Γερμανοί, επιδιώκουν κυβέρνηση ανοχής για να πιέσουν γι΄αυτά που έχουν κατά νου. Δεν αποκλείω μετά τις Πρέσπες ο Τσίπρας να ορίσει υπουργό Εξωτερικών».
«Ο Τζανακόπουλος επικαλέστηκε την κυβέρνηση με ψήφο ανοχής σε Ισπανία και Πορτογαλία».
Τι ακριβώς συμβαίνει στη Μαδρίτη:
«Η Βουλή αποτελείται από 350 βουλευτές. Για να έχεις τον έλεγχο χρειάζεσαι 176. Το Σοσιαλιστικό – Εργατικό κόμμα PSOE έχει 85 έδρες, πήρε σε τελευταίες εκλογές 22,6%. Μέχρι τις 176 στηρίζεται στους Καταλανούς σοσιαλιστές του Γκαμπριελ Ρυφιάν, δηλαδή στο 2,6% και 9 έδρες στο PDECAT του Κάρλες Καμπουζάνο/Καταλανοί με 8 έδρες και κυρίως στηρίζεται στην ανοχή των αριστερών PODEMOA του Ιγκλέσειας, δηλαδή στο 21,2% και τις 71 έδρες. Ορισμένοι ανεξάρτητοι για να διασωθούν πολιτικά υποστηρίζουν τη 17μελή κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Πέτρο Σαντσεθ στην οποία συμμετέχουν 11 γυναίκες – υπουργοί».
«Στην Ισπανική κυβέρνηση συμμετέχουν 10 σοσιαλιστές υπουργοί, ένας καταλανός για θέματα περιοχών και 6 ανεξάρτητοι, Μιλάμε για τους υπουργούς Αμυνας, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Πολιτισμού, Οικονομίας και Επιστημών. Από τον Ιούνιο του 2018, όπου με πρόταση μομφής έπεσε η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι, ο Σάντσεθ κυβερνά κανονικά, χωρίς να έχει την πλειοψηφία, είναι το κάποτε ισχυρό κόμμα των Φελίπε Γκονζάλεθ, Θαπατέρο και Αλμούνια. Σημειώνω ότι το δεξιό κόμμα του Πάμπλο Κασάντο πήρε στις τελευταίες εκλογές 33% και 137 έδρες, αλλά δεν είναι κυβέρνηση».
«Το ίδιο συμβαίνει και στην γειτονική Πορτογαλία του πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα. Στις εκλογές του 2015 δεν εξασφάλισε την πλειοψηφία. Ομως συγκρότησε 17μελη κυβέρνηση με την υποστήριξη στο κοινοβούλιο των βουλευτών του κουμμουνιστικού κόμματος, των οικολογων, του αριστερού Μπλοκ κα.».
«Η κυβέρνηση μειοψηφίας – ανοχής έχει επιβιώσει πολλών κρίσιμων ψηφοφοριών στην Βουλή. Διαχρονικά υπάρχουν πολλές τέτοιες κυβερνήσεις όπως σε σκανδιναβικές χώρες, σε Ολλανδία, Βέλγιο και μερικές φορές στην Ιταλία».
«Στην πατρίδα μας λοιπόν ο Τσίπρας έχει στηριχθεί πάνω στα ιβηρικά μοντέλα… Πληροφορίες μου φέρουν τον Τσίπρα να έχει ήδη κάνει κρούσεις σε διάφορους ανεξάρτητους…εντός και εκτός κοινοβουλίου, ώστε να συμπαραταχθούν μαζί του σε μια τέτοια επιλογή προσανατολίζεται μετά την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών», καταλήγει ο κ. Δρούγος.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια