Συμφωνία Πρεσπών: Ο ανίσχυρος Καμμένος, ο υπό...αμφισβήτηση Σταύρος και τα εξωφρενικά σενάρια
Της Νίκης Ζορμπά
Το μοναδικό κόμμα της αντιπολίτευσης που είχε σπεύσει να συνταχθεί με τον Αλέξη Τσίπρα υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, όταν ήταν μάλιστα ακόμη εν τη γενέσει της, ήταν το Ποτάμι και ο επικεφαλής του, Σταύρος Θεοδωράκης.
Ελλείψει στήριξης από τον κυβερνητικό του εταίρο στο θέμα αυτό, ο κ. Τσίπρας, είχε επενδύσει εν πολλοίς για την εξασφάλιση της απόλυτης πλειοψηφίας των 151 βουλευτών για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, στους βουλευτές του Ποταμιού ( πέραν κάποιων των ΑΝΕΛ και άλλων ανεξάρτητων όπως ο Χ. Θεοχάρης).
Όταν άρχισε με αφορμή (ή αιτία; θα φανεί προσεχώς) τις απολύτως προκλητικές δηλώσεις Ζάεφ περί Μακεδόνων του Αιγαίου και διδασκαλίας της μακεδονικής γλώσσας στα ελληνικά σχολεία (χθες αναδιπλώθηκε εκ νέου), ο κ. Θεοδωράκης να κάνει νερά, κυβερνητικά στελέχη από τα "κεντρικά" του Μαξίμου (ευλόγως) θορυβήθηκαν.
Ευθέως και άνευ περιστροφών δε, εγκάλεσαν τον επικεφαλής του Ποταμιού για υπόγειες και παρασκηνιακές συνεννοήσεις με τη Ν.Δ ακόμη και για προεκλογική συνεργασία, που του υπαγόρευσαν την ανάγκη να αποστεί των αρχικών του θέσεων.
Ο κ.Θεοδωράκης απορρίπτει μετά βδελυγμίας τη μομφή αλλά αρνείται παραλλήλως να "ανοίξει" τα χαρτιά του, δίνοντας "ραντεβού" στη Βουλή, άμα τη αφίξει της Συμφωνίας.
Η αναταραχή "άγγιξε" και το κόμμα του, με τον Σπύρο Δανέλλη να εξαπολύει μύδρους στην υπόνοια ότι μπορεί το κόμμα να υπαναχωρήσει από τις αρχικές του θέσεις. Υπενθύμισε εξάλλου ( γεγονός απολύτως ακριβές) ότι ο λόγος του διαζυγίου του Ποταμιού με το ΚΙΝΑΛ ήταν ακριβώς η άρνηση της Φώφης Γεννηματά να στηρίξει τη Συμφωνία.
Από το Μαξίμου πάντως, εκτιμούν ότι θα είναι δύσκολη η μεταστροφή του κ. Θεοδωράκη στο εν λόγω θέμα αφενός γιατί θα θεωρηθεί "καταγέλαστος", αφετέρου θα μείνει χωρίς κόμμα, αφού στην Κ.Ο του είναι "μοιρασμένοι" οι βουλευτές αναφορικά με τη Συμφωνία. Μια λύση ασφαλώς θα ήταν να τους αφήσει να ψηφίσουν κατά συνείδηση ωστόσο και πάλι είναι ζητούμενο τι θα πράξει ο ίδιος.
Ο ανίσχυρος Πάνος Καμμένος
Και μιας και ο λόγος για τους αρχηγούς ...χωρίς κόμμα, ο Πάνος Καμμένος, είναι ο πρώτος που κινδυνεύει να βρεθεί χωρίς κοινοβουλευτική ομάδα ανήμερα της ψήφισης της Συμφωνίας στη Βουλή.
Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος και η Έλενα Κουντουρά εμφανίζονται καθόλα έτοιμοι να αψηφήσουν την κομματική πειθαρχία που θα θέσει ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ για την ψηφοφορία και να δώσουν τα κουκιά τους στον ΣΥΡΙΖΑ που έχει 145 βουλευτές και ζητεί άλλους έξι για να κυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Έχουν ξοδευτεί πάντως ωκεανοί μελάνης για το τι θα πράξει ( ή δεν θα πράξει) ο Π. Καμμένος αναφορικά με την καυτή πατάτα του Μακεδονικού.
Και αν συχνά-πυκνά με πομπώδεις διακηρύξεις του ( όπως την πρόσφατη ) ότι οι δηλώσεις Ζαεφ έβαλαν τέλος στη Συμφωνία των Πρεσπών, σηκώνεται θύελλα σεναρίων περί πτώσης της Κυβέρνησης, αμέσως μετά, βρίσκεται πάντα ένας τρόπος να ...τα μαζεύει.
Όπερ και εγένετο ξανά, δια του εκπροσώπου των ΑΝΕΛ, Θ. Τοσουνίδη, ο οποίος επανέφερε την "πρόταση" (επιδιώκοντας να ρεφάρουν οι ΑΝΕΛ πολιτικά στο Μακεδονικό) προς τη Ν.Δ, εάν ασκήσει πρόταση μομφής εναντίον της Κυβέρνησης για τη Συμφωνία των Πρεσπών, να δεσμευτεί ότι δεν παραχωρεί τον όρο "Μακεδονία" στην πΓΔΜ, ήτοι να κάνει πίσω από την εθνική θέση περί σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό.
Τακτικισμοί, σλάλομ και σοφιστείες κοινώς, για να κρύψει προς το παρόν τουλάχιστον, ότι ακόμη και αν ήθελε ο υπουργός Εθνικής Αμύνης, δεν μπορεί να ρίξει την Κυβέρνηση διότι δεν ελέγχει την κοινοβουλευτική του ομάδα.
Τόσο απλά.
Πολιτικώς εξευτελιστικά σενάρια
Η Κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει για κύρωση στη Βουλή ( τον Μάρτιο, κατά πληροφορίες) με απόλυτη πλειοψηφία.
Γεγονός που σημαίνει, την ανάγκη υπερψήφισής της από 151 βουλευτές.
Στο Μαξίμου, δηλώνουν ότι τους έχουν και η Συμφωνία όταν έρθει η ώρα, θα περάσει ανεμπόδιστα από την ελληνική Βουλή.
Παρά ταύτα, την εμφάνισή τους έκαναν και σενάρια για κύρωση της Συμφωνίας , όχι από 151 βουλευτές αλλά επί της πλειοψηφίας των παρόντων.
Τυπικώς, η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να το πράξει.
Πολιτικώς, θα πρόκειται περί ευτελισμού μιας διαδικασίας και ενός ζητήματος, για το οποίο εδώ και μήνες, διατυμπανίζει ότι διαθέτει την πολιτική και κοινοβουλευτική νομιμοποίηση να το διευθετήσει.
Έως εκεί , συνεπώς, μάλλον δεν πρόκειται να φτάσει.
Τσίπρας... "παντού"
Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως, πυκνώνει τις δημόσιες εμφανίσεις του μέχρι να σημάνουν οι χριστουγεννιάτικες "καμπάνες".
Σήμερα θα κάνει παρέμβαση στη Βουλή για την τροπολογία της μη περικοπής των συντάξεων ( αναμένεται νέα επίθεση σε Ν.Δ για τη στάση της) ενώ την Παρασκευή θα μιλήσει σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη ( και για τη Συμφωνία των Πρεσπών).
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια