Του Γιάννη Σιδέρη
«Και τι έχουμε να φοβηθούμε από αυτά ο είπε ο Ζάεφ;», διερωτήθη εν πλήρει αθωότητι ο επίδοξος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παν. Κουρουμπλής, σχετικά με δηλώσεις Ζάεφ περί διδασκαλίας της «Μακεδονικής γλώσσας» στην Ελλάδα, και «Μακεδόνων του Αιγαίου».
Να υποθέσουμε ότι και στην Ευρωβουλή εάν εκλεγεί, τα ίδια θα λέει. Θα καταγγέλλει τον ελληνικό εθνικισμό που δεν αφήνει μια μικρή χώρα να ορθοποδήσει (μόνιμο αφήγημα των κατ΄ επίφαση διεθνιστών από το ‘92). Εκτός αν εναρμονιστεί με την σουρεαλιστική ανακοίνωση του Γραφείου του Πρωθυπουργού που κατήγγειλε τον Μητσοτάκη ότι αυτός άνοιξε αυτοβούλως θέμα μειονότητας!
Προφανώς ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς… δεν κατάλαβε ποιος βρέθηκε εν αδίκω και παρενέβη προκειμένου ο Ζάεφ να παραμείνει στη γραμμή που ορίζουν το γράμμα και το πνεύμα της συμφωνίας των Πρεσπών (αυτά παθαίνει ο ειδικός μεσολαβητής: αποπροσανατολίζεται και ρίχνει αλλού τις ευθύνες, όταν δεν ρωτάει τον Κουρουμπλή και το Μαξίμου).
Φυσικά στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικράτησε παγωμάρα, για τις εντυπώσεις και όχι για την ουσία της δήλωσης Ζάεφ. Αυτοί είναι διεθνιστές, δε μασάνε σε αυτά. Άλλωστε στο παρελθόν νυν βουλευτής τους έλεγε «δεν υπάρχουν εθνικά σύνορα, υπάρχουν μόνο ταξικά σύνορα» (ούτε τον ιστορικό λόγο του ινδάλματός τους, του Αρη Βελουχιώτη στην Λαμία δεν έχουν διαβάσει οι ανελλήνιστοι, ο οποίος είχε πει μεταξύ άλλων: «Κάποτε η γωνιά αυτή της γης που πατάμε και λέγεται Ελλάδα ήτανε δοξασμένη κι ευτυχισμένη κι είχε ένα πολιτισμό, οπού επί 2 1/2 χιλιάδες χρόνια συνεχίζει να παραμένει και να θαυμάζεται απ' όλο τον κόσμο. Κανένας σοφός η άσοφος δεν μπορεί μέχρι σήμερα να γράψει ούτε μια λέξη, αν δεν αναφερθεί στα έργα που άφησαν οι δημιουργοί αυτού του πολιτισμού, που λέγεται αρχαίος ελληνικός πολιτισμός (…) Στην εποχή της σκλαβιάς πέρασε σκληρά, μαύρα χρόνια και πολλοί «έξυπνοι», ανάμεσα στους οποίους και κάποιος Φαλμεράγιερ, ισχυρίστηκαν πως η ελληνική φυλή έσβησε κι ότι αυτή διασταυρώθηκε μ' άλλες φυλές, που δεν έχουν τίποτα το κοινό με την αρχαία ελληνική φυλή. Μα ότι κι αν πούνε, αυτό δεν έχει καμία αξία. Την ελληνικότητα μας την αποδείξαμε).
Ναι! Αυτοί είναι ικανοί μέσα από τις μεταμοντέρνες θεωρήσεις «αριστερού» διεθνισμού, να καταγγείλουν και τον Αρη ως εθνικιστή!
Χλιαρές αντιδράσεις
Οι δηλώσεις Ζάεφ ξάφνιασαν την ελληνική ηγεσία και προσπάθησε να περισώσει την κατάσταση. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Πρ. Παυλόπουλος, μετά το επαναλαμβανόμενο «αυστηρό μήνυμα» που στέλνει προς την Τουρκία, άλλαξε προσανατολισμό και το απηύθυνε προς τα βόρεια: «Δεν είμαστε διατεθειμένοι, ενόψει της οριστικοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών και πριν από την κύρωσή της, να αποδεχθούμε αυθαίρετες ερμηνείες της, διότι τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα».
Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας απέφυγε τους υψηλούς τόνους - αλίμονο – θυμίζοντας ότι η Συμφωνία αναφέρει πως η γειτονική χώρα αντί για «Μακεδονία», ονομάζεται «Βόρεια Μακεδονία». Για τη γλώσσα και την εθνότητα κουβέντα!
Κατευναστικός, έως παρακλητικός, ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, Μετά το πέρας της συνάντησής του με τον υπουργό Εξωτερικών της πΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ, στο περιθώριο της Συνόδου Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, δήλωσε: «Συμφωνήσαμε και οι δυο ότι οι προβληματικές δηλώσεις που δημιουργούν αμφιβολίες ως προς το νόημα της Συμφωνίας των Πρεσπών πρέπει να αποφεύγονται»!
Αντί δηλαδή να του εκφράσει την ελληνική δυσαρέσκεια, αντί να προβεί σε διάβημα, «συμφώνησαν και οι δυο»! Εκανε μήπως η Ελλάδα κάποια προκλητική δήλωση κατά των Σκοπίων, ώστε να αναγκαστεί να συμφωνήσει; Ανέφερε κάτι η ελληνική ηγεσία για τους ελληνικής καταγωγής κατοίκους των Σκοπίων, και συμφώνησαν να περιστείλουν και οι δυο τις προβληματικές δηλώσεις;
Παράλληλα βέβαια η ηγεσία Ζάεφ, ευφυώς φερόμενη, αναίρεσε τις δηλώσεις διευκρινίζοντας ότι το «ποιες γλώσσες διδάσκονται στην Ελλάδα, είναι ζήτημα εσωτερικών υποθέσεων και εσωτερικής πολιτικής».
Αν αυτά συμβαίνουν πριν καν κυρωθεί η Συμφωνία, μπορούμε κάλλιστα να εικάσουμε τι θα συμβεί αφότου κυρωθεί. Η «Μακεδονία του Αιγαίου» είναι διαχρονικό αλυτρωτικό αίτημα των Σλαβομακεδόνων γειτόνων. Θα τη βρούμε μπροστά μας στο μέλλον στα διεθνή φόρα, στις συνεδριάσεις των διεθνών οργανισμών, στις ημερίδες των διεθνών «think tank», στις διεθνείς καταγγελίες για καταπίεσή της από την Ελλάδα.
Καθόλου δεν ξεμπλέξαμε. Τώρα είναι που μπλέκουμε. Όσο για το τι έχουμε αν φοβηθούμε που διερωτήθη ο Κουρουμπλής (και αποτελεί επιχείρημα διεθνιστών συριζαίων και φιλελευθέρων), θα το δείξει το μέλλον. Δεν είναι μόνο η στρατιωτική ισχύς που επιτρέπει σε ένα μικρό (πειρατικό ως προς εμάς) κράτος, να καταγάγει νίκες και να μας δημιουργήσει προβλήματα.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια