Σε κυπριακό οικόπεδο η νέα μονομαχία ΗΠΑ - Ρωσίας

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν είπε την τελευταία λέξη στο Κίεβο


Γράφει ο Μιχάλης Ιγνατίου

Η «βίαιη» φραστική αντίδραση της Μόσχας εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας προκάλεσε σοκ στη Λευκωσία, αλλά και στην Αθήνα, που δεν ανέμεναν τέτοια απροκάλυπτη επέμβαση στις υποθέσεις της Κύπρου, μίας χώρας-μέλους της ΕΕ και του ΟΗΕ. Η Ρωσία παρενέβη με τρόπο που θύμισε άλλες καταδικασμένες εποχές, όταν οι δύο υπερδυνάμεις αποφάσιζαν και διέ-ταζαν και αν δεν συμμορφώνονταν οι μικρές χώρες, βρίσκονταν απέναντι σε πραξικοπηματικές ενέργειες.

Η ρωσική ανακοίνωση περιείχε απειλές πρωτόγνωρες για τη διεθνή πρακτική και ένας αξιωματούχος το τοποθέτησε ως εξής: Η αντίδραση της Μόσχας θύμισε την πολεμική εναντίον της Ουκρανίας. Η κουβέντα αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν είπε την τελευταία λέξη στο Κίεβο. Οι Αμερικανοί εκφράζουν φόβους ότι θα επιχειρηθεί η ανατροπή της παρούσας κατάστασης μέσω των εκλογών του Μαρτίου και αν αποτύχει η «επιχείρηση» δεν θα υπάρξει υποχώρηση.

Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, αυτό που πρέπει να λάβουμε υπόψη είναι ότι αμφισβητείται το δικαίωμα της εκλεγμένης κυβέρνησης, μίας χώρας που ανήκει στην Ενωμένη Ευρώπη, να συμμαχήσει με όποια χώρα επιθυμεί, στη συγκεκριμένη περίπτωση τις Ηνωμένες Πολιτείες. Και η Ρωσία απειλεί ότι θα παρέμβει, ό,τι και να σημαίνει αυτό. Η αμερικανική κυβέρνηση αντέδρασε το βράδυ της Πέμπτης, απαντώντας σε ερώτηση του «Εθνος της Κυριακής», λέγοντας ότι είναι παράλογοι οι ισχυρισμοί της Μόσχας, διότι η Ουάσιγκτον και η Λευκωσία «υπέγραψαν τον Νοέμβριο μη δεσμευτική "δήλωση προθέσεων", εκφράζοντας την επιθυμία των δύο χωρών να διερευνήσουν ευκαιρίες για εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που περιλαμβάνει την αντιτρομο-κρατία, την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, την ασφάλεια του κυβερνοχώ-ρου και την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες».

Τα παραπάνω η Ρωσία τα θεώρησε μία «περίπτωση αμερικανικής στρατιωτικής συγκέντρωσης στην Κύπρο» και τα συνέδεσε με την αντιμετώπιση «της αυξανόμενης ρωσικής επιρροής στην περιοχή υπό το φως της επιτυχούς επιχείρησης της ρωσικής αεροπορίας στη Συρία». Με βάση τα παραπάνω ανακοίνωσε ότι «θα λάβει μέτρα αντίδρασης». Η Κύπρος αναδεικνύεται ως το επόμενο σημείο σύγκρουσης της Ρωσίας και της Αμερικής, μετά τα Βαλκάνια.

Η Μόσχα τη χρησιμοποιεί ως «οικονομική βάση» και δεν είναι μυστικό ότι έχουν ξεπλυθεί δισεκατομμύρια δολάρια μέσω του τραπεζικού συστήματος. Η Ουάσιγκτον, από την πλευρά της, θεωρεί την Κύπρο ως ένα καλό στρατηγικό σημείο για στρατιωτικές ενέργειες στη Μέση Ανατολή. Το τελευταίο διάστημα, και με βάση τη «δήλωση προθέσεων» που υπέγραψε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, οι Αμερικανοί έστειλαν μονάδες των αρχών ασφαλείας, που έκαναν έλεγχο στα αεροδρόμια και τα λιμάνια του νησιού. Η κίνηση

αυτή μπορεί να σημαίνει οτιδήποτε. Και είναι γι' αυτή την αναβαθμισμένη επίσκεψη που αντέδρασαν οι Ρώσοι, οι οποίοι δηλώνουν την παρουσία τους και μάλιστα ως το νησί να είναι ιδιοκτησία τους. Αυτό που έχει σημασία και πρέπει να το λάβουν υπόψη τους η Λευκωσία και η Αθήνα είναι ότι η Ρωσία εμφανίζεται να έχει συμφέροντα και στα Βαλκάνια και στη Μεσόγειο. Και στην ουσία η προειδοποίηση περιέχει και στρατιωτική απειλή. Οπότε, και ο Πρόεδρος Ανα-στασιάδης και ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να κάνουν μία έντιμη κουβέντα με τους Αμερικανούς και να υπογραμμίσουν και το στοιχείο της απειλής. Οι στρατηγικές συμμαχίες πρέπει πάντα να περιέχουν και πρόβλεψη για (στρατιωτική) κάλυψη...

Ανάλυση

Είναι απορίας άξιο γιατί τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης δεν εκμεταλλεύονται περισσότερο την αποκάλυψη ότι η τουρκική κυβέρνηση εξαγόρασε τον πρώην σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, που είθισται να είναι πάντα ο πιο σημαντικός συνεργάτης του εκάστοτε προέδρου των ΗΠΑ. Πρόκειται για τον κ. Μάικλ Φλιν, έναν απόστρατο αξιωματικό που υπηρέτησε και στις μυστικές υπηρεσίες επί προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα και ο οποίος ενώ εργαζόταν για την προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ χρηματίστηκε από την Τουρκία για να επηρεάσει τον τότε προεδρικό υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων και να βοηθήσει την Αγκυρα να ξεπεράσει σημαντικούς σκοπέλους που, αντιμετώπιζε, ιδιαίτερα μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016.

Με μισό εκατομμύριο δολάρια, ο Ταγίπ Ερντογάν εξασφάλισε «τα μάτια και τα αυτιά» του κ. Τραμπ, ο οποίος όταν κέρδισε τις εκλογές διόρισε τον κ. Φλιν στη νευραλγική θέση του συμβούλου για θέματα Εθνικής Ασφάλειας. το εντυπωσιακό στην υπόθεση αυτή είναι ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσα-βούσογλου και ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ, γαμπρός του Ταγίπ Ερντογάν, είχαν συνάντηση με τον κ. Φλιν στο ξενοδοχείο «Essex» της Νέας Υόρκης, όπου του πρότειναν να απαγάγει τον ιμάμη Γκιουλέν και να τον στείλει στην Τουρκία.

Για τις υπηρεσίες του, ο Φλιν, ο γιος του, και ο πρώην αρχηγός της CIA, Γούλσεϊ, θα λάμβαναν 15 εκατ. δολάρια. όπως ο καθενας καταλαβαίνει πολύ καλά, εάν ο κ. Φλιν είχε προλάβει να στείλει πακέτο τον Γκιουλέν στον Ερντογάν, τώρα ο ιμάμης θα ήταν νεκρός. Την ίδια στιγμή, εάν πετύχαινε το αρρωστημένο σχέδιο, οι αμερικανικές αρχές ασφαλείας θα είχαν υποστεί το απόλυτο ρεζίλεμα.

Και όμως. Ο εισαγγελέας Μιούλερ, που δήλωσε πως εξασφάλισε σημαντικές μαρτυρίες από τον Φλιν, προφανώς εναντίον του προέδρου Τραμπ, πρότεινε να μη φυλακιστεί για όλες αυτές τις παράνομες ενέργειες. Εκτός αν επιφυλάσσει εκπλήξεις, που θα αφορούν την ανάμειξη και της Τουρκίας στις αμερικανικές εκλογές, όπως υπαινίχθηκε πρώην στέλεχος του FBI στο δίκτυο NBC...

(Φωτογραφία αρχείου AP)

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια