Ντόµινο κρίσεων µετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συρία


Γράφει ο Μιχάλης Ιγνατίου

Η απόφαση αποχώρησης των Αµερικανών πεζοναυτών από τη Συρία, όπου συµµετείχαν στον πόλεµο εναντίον του Ισλαµικού Κράτους µε τους Κούρδους µαχητές της οργάνωσης YPG και τους Αραβες συµµάχους τους, έχει προκαλέσει πολλαπλές κρίσεις µεταξύ συµµαχικών χωρών και τη στιγµή που γράφονται αυτές οι γραµµές δεν είναι γνωστή η κατάληξή τους. Η πρώτη κρίση που δηµοσιοποιήθηκε αφορά τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραµπ και τον φίλο του, τον «Bibi», όπως χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαµίν Νετανιάχου.

Και είναι µια κρίση που θα µπορούσε να έχει σκληρές επιπτώσεις για την Αµερική, η οποία θα αποµείνει χωρίς συµµάχους στη Μέση Ανατολή. Ο κ. Νετανιάχου συνοµίλησε µε τον κ. Τραµπ, όπως οµολόγησε ο δεύτερος, αλλά δεν δόθηκε στη δηµοσιότητα κάποιο κείµενο για το περιεχόµενο της συζήτησής τους. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, που βρίσκεται ενώπιον δύσκολων εκλογών, πιστεύει ότι η απόφαση του Αµερικανού προέδρου είναι λανθασµένη και πρέπει να αποσυρθεί, διότι για πρώτη φορά ο ιρανικός κίνδυνος είναι υπαρκτός για το Ισραήλ. Η φράση του κ. Τραµπ ότι «θα είµαστε εκεί για το Ισραήλ, θα είµαστε πάντα εκεί για το Ισραήλ και θα φροντίσουµε καλά το Ισραήλ. Το Ισραήλ θα είναι καλά» δεν καθησύχασε τον κ. Νετανιάχου, ο οποίος έχει και ένα άλλο πρόβληµα, αν θέλετε υπαρξιακό: Με τον σηµερινό πρόεδρο της Αµερικής είναι φίλοι εδώ και 30 χρόνια. Και αισθάνεται ότι τον κερδίζει ο Ερντογάν, ο οποίος είναι ορκισµένος εχθρός του εβραϊκού κράτους.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ έκανε µια κίνηση που αφορά και εµάς και η οποία έκανε αίσθηση στους διπλωµάτες στην Ουάσιγκτον. Επιτέθηκε στον Ερντογάν µε «βίαιο» λόγο, κάνοντας αναφορά στην κατοχή της Κύπρου και στα γυναικόπαιδα που σκοτώνει ο Ερντογάν στο Κουρδιστάν. Και εδώ τίθεται ένα σοβαρό ερώτηµα: Το Ισραήλ έχει τη δυνατότητα να υπερασπιστεί τους Κούρδους της Συρίας και τι θα σήµαινε µια τέτοια κίνηση που θα µπορούσε να προκαλέσει και περιφερειακό πόλεµο; Η δεύτερη κρίση, που δεν έχει δηµοσιοποιηθεί ακόµη, αφορά τον πρόεδρο της Ρωσίας και τον Τούρκο οµόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν.

Φαίνεται ότι υπάρχει σοβαρό πρόβληµα µετά τη συµφωνία του προέδρου της Τουρκίας µε τον κ. Τραµπ για τη Συρία. Ενώ οι δύο πρόεδροι συνοµιλούσαν σχεδόν καθηµερινά, οι παρατηρητές σηµείωσαν ένα «πάγωµα» από την ηµέρα της ανακοίνωσης του Αµερικανού πλανητάρχη για την απόσυρση των πεζοναυτών του. Από το τέλος του 2016 ο κ. Πούτιν και ο κ. Ερντογάν έχουν σπάσει το ρεκόρ συναντήσεων µεταξύ ξένων ηγετών σε παγκόσµιο επίπεδο. Οι απαιτήσεις της Μόσχας έγιναν γνωστές την Πέµπτη και είναι σε ευθεία σύγκρουση µε τις θέσεις της Τουρκίας.

Η Ρωσία ζήτησε να αναλαµβάνει η Συρία τον έλεγχο των εδαφών που εγκαταλείπουν οι Αµερικανοί, ενώ ο κ. Ερντογάν συµφώνησε µε τον κ. Τραµπ να αναλάβει ο ίδιος τον ρόλο. Είναι ένα ζήτηµα που θα µπορούσε να οδηγήσει σε ρήξη τη Μόσχα µε την Αγκυρα. Χθες επρόκειτο να συναντηθεί στη Μόσχα µια αντιπροσωπεία υπό τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου µε τον Σεργκέι Λαβρόφ, για να ξεκαθαριστεί η κατάσταση. Οι προβλέψεις ανέφεραν ότι η συνάντηση θα ήταν δύσκολη και δεν θα είχε καµία σχέση µε τις προηγούµενες. Τις επόµενες ηµέρες ο κ. Νετανιάχου θα συναντηθεί στην Μπραζίλια µε τον Αµερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Ποµπέο. Το µήνυµα του Ισραηλινού πρωθυπουργού προς τον Ντόναλντ Τραµπ θα είναι σκληρό, γνωρίζοντας τον χαρακτήρα του και τον τρόπο που αντιδρά όταν είναι υπό πίεση.
(Turkish Defence Ministry via AP, Pool)

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια