Sponsor

ATHENS WEATHER

Η μεγάλη απάτη με τε τον ΕΝΦΙΑ – Έξι παγίδες με τη «μείωση» του

Αλχημείες και ασύστολα ψεύδη για τον φόρο στα ακίνητα


Παροχές «μαγική εικόνα» μοιράζει η κυβέρνηση, από το υπερπλεόνασμα φτώχειας που δημιούργησε και εφέτος η υπερφορολόγηση και η άγρια λιτότητα από τον Ιανουάριο ως τον Νοέμβριο. Όπως έλεγε και σε επιστολή του προς το Eurogroup πριν δύο χρόνια ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, τα περισσότερα από τα 710 εκατ. ευρώ που θα μοιράσει η κυβέρνηση, θα επιστρέψουν πολύ σύντομα στα κρατικά ταμεία μέσω της έμμεσης φορολογίας, μόλις τα δαπανήσουν οι φορολογούμενοι, ακόμα και αν δεν σπεύσουν από μόνοι τους να πληρώσουν τα όποια χρέη έχουν στο Δημόσιο –και τα οποία ήδη ξεπερνάνε πλέον τα 182 δισεκατομμύρια ευρώ προς την εφορία και μόνον.

Μαζί με τα 710 εκατ. ευρώ για τον Δεκέμβριο, η κυβέρνηση μοίρασε χθες και άλλα 260 εκατ. ευρώ για μειώσεις ΕΝΦΙΑ του 2019, καθώς και ελαφρύνσεις 142 εκατ. ευρώ για τις επιχειρήσεις το 2020. Όπως αποκαλύπτουν όμως τα κείμενα που κατέθεσε στη Βουλή, η μείωση στον ΕΝΦΙΑ ισχύει μόνον για ένα χρόνο («ειδικά για το 2019») ενώ και η μείωση φόρων στις επιχειρήσεις «τελεί υπό την προϋπόθεση της επίτευξης των δμοσιονομικλων στόχων», δηλαδή δεν είναι σίγουρο ότι θα εφαρμοστεί.

Δώρον – άδωρον η μείωση

Όπως αποκάλυψε όμως και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στη Βουλή, η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 260 εκατομμύρια ευρώ προέκυψε γιατί χωρίς αυτήν, μετά τις τελευταίες αλλαγές στις ανικειμενικές τιμές της εφορίας, οι φορολογούμενοι θα έπρεπε να πληρώσουν …επιπλέον 260 εκατομμύρια ευρώ! Δηλαδή αντί να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ επειδή «διορθώθηκαν» οι πλασματικές τιμές της εφορίας, θα έπρεπε να αυξηθεί, κάτι που σημαίνει με βάση τα λεγόμενα του Πρωθυπουργού ότι τα 2,6 δισ. ευρώ που εισπράττονται «από καταβολής ΕΝΦΙΑ» ήταν ήδη λίγα, σε σχέση με τις πραγματικές αξίες των ακινήτων. Και ο φόρος θα έφτανε και στα 2,9 δισ. ευρώ μετά τις αλλαγές στις αντικειμενικές, αν δεν γινόταν η έκπτωση που ψηφίστηκε.

Σχεδιασμός της κυβέρνησης αποκαλύπτεται πως πλέον είναι να ασκήσει επιδοματική και όχι αναπτυξιακή πολιτική, με ορίζοντα τις εκλογές. Ο Πρωθυπουργός μάλιστα κάλεσε τις επιχειρήσεις να κάνουν επενδύσεις επειδή το 2020 θα δουν μείωση φόρου από 29% φόρο σήμερα σε 28% τότε (ελάφρυνση μόλις 1% σε δύο χρόνια) παραβλέποντας όμως πως ήδη σημειώνεται διαρροή επιχειρήσεων σε χώρες όπως η Βουλγαρία με φορολογία στο 15%!

Οι «παγίδες» του ΕΝΦΙΑ

Ούτε οι επιχειρήσεις όμως, αλλά ούτε και η μεσαία τάξη, θα δουν τελικά μείωση του ΕΝΦΙΑ το 2019. Και για όσους μικροϊδιοκτήτες ο φόρος χαμηλώνει έως 30% (κέρδος μόλις 50-70 ευρώ τον χρόνο για τους περισσότερους εξ αυτών) η μείωση Τσίπρα κρύβει πολλαπλές παγίδες για τους ωφελούμενους και όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Και αυτό γιατί:

Ο ΕΝΦΙΑ μονιμοποιειται ξανά και δεν καταργείται ούτε στα επόμενα χρόνια
Η μείωση που ψηφίστηκε αφορά μόνον στο 2019 και μόνον στον κύριο φόρο και όχι τον συμπληρωματικό φόρο
Παραμένει άγνωστο τι θα γίνει με τον συμπληρωματικό φόρο που επιβάλλεται στα ακίνητα για αξία άνω των 250.000 ευρώ, αν το όριο αυτό θα μειωθεί ή και εάν θα αυξηθούν οι συντελεστές
Επίκεινται νέες αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων το 2019 και το 2020, κάτι που σημαίνει ανατροπές στον διαχωρισμό «κερδισμένοι και χαμένοι» ή και συνολική αύξηση της βεβαίωσης φόρου στον ΕΝΦΙΑ όπως θα γινόταν και εφέτος σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό
Η κυβέρνηση ανέβαλε και για το 2019 (αλλά δεν κατάργησε) την ανεφάρμοστη ως τώρα διάταξη που επέβαλε το 2015, προκειμένου να ενταχθούν στον συμπληρωματικό φόρο και τα αγροτεμάχια
Εκτός από τον ΕΝΦΙΑ η κυβέρνηση έχει επανειλημμένως δηλώσει πως σχεδιάζει αλλαγές για να επαναφέρει τον ΦΜΑΠ, αλλά και Φόρο στο σύνολο κινητής και ακίνητης Περιουσίας (μέσω του Περιουσιολογίου το 2020).


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια